Cum alegi un ghid montan? Câteva criterii practice și de bun simț.

Câteva criterii practice și de bun simț pentru alegere a unui ghid montan în România, care să îți ofere siguranța dorită.
 Cum alegi un ghid montan?

Mersul pe munte este o activitate minunată. Drumeția, alpinismul, cățărarea pe stâncă sau escalada sunt modalități prin care poți cunoaște lumea verticală a muntelui, te poți cunoaște mai bine și poți descoperi frumusețea naturii, dincolo de șosele aglomerate și orașe ticsite de oameni.

Mersul pe munte nu este, totuși lipsit de pericole, așa că este foarte important să faci lucrurile ca la carte, să îți organizezi ieșirea cât mai bine, astfel încât să fii în siguranță pe întregul ei parcurs și să te bucuri de frumusețea din jur. Astfel, este important ca ghidul montan pe care îl alegi, în cazul în care activitatea propusă depășește nivelul tău de pregătire, să fie unul care să merite  încrederea ta. Nu prețul este cel mai important aspect al relației contractuale dintre un client și un ghid montan.

Atestatul de ghid montan atestă faptul că ghidul a urmat un curs  de calificare, care, cel puțin în teorie, îi conferă cunoștințele specifice. Într-un stat în care autoritățile sunt preocupate de calitatea turismului montan, prezența acestui atestat ar însemna, din start, că ghidul corespunde tuturor rigorilor. Din păcate, în România nu este cazul, așa că se impun mai multe criterii.

Asigură-te că alegi un ghid autorizat și care să promoveze un raport optim ghid:clienți, să ofere informații transparente, să aibă competențe de prim ajutor, să consolideze relația contractuală prin factură și să aibă cunoștințe montane suficiente pentru a-ți oferi cea mai bună experiență în activitatea montană, siguranța ta fiind pusă pe primul loc.

Iată care sunt câteva dintre cele mai importante criterii pe care trebuie să le îndeplinească un ghid montan:

  • Atestat emis de Ministerul Turismului

Conform legislației române în vigoare, practicarea profesiei de ghid montan necesită un atestat emis de Ministerul Turismului. Ca particularitate românească, ghidul montan este o specializare a celui de turism, în cadrul acestei specializări fiind abordate teme cu specific montan. Fără specializarea de ghid montan, ghidul de turism nu are dreptul legal de a conduce persoane în teren montan.

Lista ghizilor montani atestați este disponibilă pe site-ul Ministerului Turismului și este actualizată periodic, versiunea disponibilă la ora scrierii acestui articol fiind in martie 2019. Consultă lista și verifică dacă numele ghidului tău se regăsește. Este posibil ca atestatul său să fie emis ulterior ultimei actualizări a acestei liste, caz în care singura dovadă poate fi o imagine cu acesta. Refuzul ar trebui să te pună pe gânduri...

În orice caz, o persoană care conduce contra cost grupuri în teren montan fără atestatul de ghid montan comite o fraudă pedepsită conform legii.

  • Numărul maxim de clienți

Numărul maxim de clienți la un ghid sau raportul ghid:clienți este un bun indicator al siguranței pe care o vei avea în tura respectivă. Este de la sine înțeles că buna gestionare a unui grup de oameni este invers proporțională cu mărimea acestuia, iar în teren montan o slabă gestionare a grupului poate avea efecte dintre cele mai nefaste.

Un grup restrâns are multiple avantaje practice, începând cu viteza mai mare de deplasare în teren dificil (ceea ce înseamnă siguranță!) și până la atenția mai mare acordată de ghid fiecărui participant. Bineînțeles, pentru ture de dificultăți reduse și pentru plimbări în natură, grupul poate crește în interes social, însă dimensiunea grupului nu trebuie confundată cu raportul ghid:clienți.

În conformitate cu codurile deontologice ale asociațiilor profesionale de ghizi de nivel internațional, sunt acceptabile următoarele raporturi ghid:clienți, în funcție de tipul de tură:

- drumeție montană, nivel ușor (poteci de munte bine conturate, fără zone expuse, diferență de nivel mai mică de 600m, orice anotimp): 1:14

- drumeție montană, nivel mediu-dificil (poteci mai bine sau mai puțin conturate, zone expuse, lanțuri, diferență de nivel mai mare de 600m, orice anotimp): 1:6

- drumeție alpină/carpatism (poteci alpine, văi de abrupt și creste pe timp de vară): 1:4

- cățărare pe stâncă/gheață/mixt: 1:2

- alpinism clasic (văi de abrupt, creste, vârfuri alpine pe timp de iarnă) și schi-alpinism: 1:4

- escaladă sportivă la faleza de stâncă: 1:4

- schi de tură: 1:6;

- via ferrata: 1:4;

- cursuri de inițiere în alpinism sau cățărare pe stâncă: 1:4.

Prea mulți clienți la un singur ghid crește riscul de accidentare într-o tură montană.

  • Transparența informațiilor

Un ghid este dator să ofere clienților toate informațiile referitoare la identitatea și activitatea sa. Astfel, pe lângă numele complet, ghidul trebuie să pună la dispoziția clientului atestatul de ghid montan emis de Ministerul Turismului, trebuie să ofere informații probabile despre turele anterioare și numărul legitimației de membru într-o asociație profesională, dacă este cazul.

În plus, opinia clienților anteriori ar trebui să conteze în decizia de alegere a ghidului montan. Identifică și discută cu foștii clienți despre persoana căreia urmează să i te încredințezi pe munte și încurajează-i să își spună povestea. De prea multe ori lucrurile rele rămân nespuse până când este prea târziu și se ajunge la experiențe neplăcute sau chiar adevărate tragedii.

Este de preferat ca ghidul montan să fie și membru al unei asociații profesionale, care poate garanta competențele acestuia și poate oferi informații suplimentare despre activitatea sa. Pentru ture internaționale în state unde profesia de ghid montan este reglementată, calitatea de membru într-o asociație profesională afiliată internațional este obligatorie.

Lipsa informațiilor despre identitatea ghidului și a serviciilor sale denotă lipsa de profesionalism și încrederea redusă pe care o oferă acel ghid.

  • Competențele de Prim Ajutor

Întrucât orice activitate montană prezintă un grad de risc ce nu poate fi complet eliminat, ghidul montan este dator să aibă competențe de acordare a primului ajutor în caz de accident. Este de preferat ca acesta să fie instruit pentru acordarea primului ajutor specializat pentru domeniul montan (de exemplu, curs de prim ajutor SMURD), însă simpla deținere a unui certificat care să ateste cunoștințele minime (curs de prim ajutor Crucea Roșie) denotă implicarea și interesul ghidului în acest domeniu.

Solicită ghidului dovada competențelor de prim ajutor. Lipsa acestor cunoștințe crește pericolul în cazul producerii unui accident.

  • Documente fiscale

În România, ghidul montan poate lucra ca independent sau colaborator al unei agenții de turism. În ambele situații, el este dator să ofere o factură pentru serviciile de ghidaj oferite clienților săi. Prin factura fiscală, ghidul poartă răspunderea legală asupra celor pe care îi conduce, existând o recunoaștere oficială și contractuală în acest sens.

În lipsa acestui document, întreaga răspundere legală îi revine clientului, pentru că, oficial, tura și ghidul nu au existat.

  • Cunoștințe complexe în domeniul montan

Un aspect mai greu de verificat de către un potențial client, cunoștințele generale montane ale ghidului montan pot face diferența dintre o tură reușită, plăcută, și una încheiată timpuriu sau cu un eveniment nefericit.

Ghidul montan este dator să aibă cunoștințe generale de geografie, istorie, biologie și culturale, astfel încât să le ofere clienților săi o experiență turistică completă, care să nu se rezume doar la parcurgerea traseului propus.

Pe parcursul unui traseu, ghidul montan trebuie să ia cea mai bună decizie în privința retragerii în caz de urgență, cunoașterea reliefului local fiind deosebit de importantă în acest sens. Astfel, un ghid montan trebuie să cunoască traseele de acces din și către obiectivele vizate, atât cele turistice, cât și cele alpine, după caz.

Nu uita că siguranța pe munte este cel mai important lucru, iar ghidul montan trebuie să fie capabil să ți-o ofere. Criteriile de mai sus reprezintă doar câteva sfaturi pentru cum poți alege un ghid montan. Bineînțeles, ele pot fi oricând completate.

Bucură-te de natura muntelui în siguranță și vei avea o experiență de neuitat!