Cum se folosește noua aplicație Munții Noștri

Planifică-ți și mai multe drumeții la poalele munților sau pe crestele unde nu ai reușit să ajungi până acum, cu noua aplicație Munții Noștri!
 Noua aplicație Munții Noștri 2.0

„Munții Noștri” este un nume de care își amintesc cu nostalgie fanii colecției publicate de editura Sport-Turism între anii 1974-1992 și un ghid turistic actual sub o formă nouă, bazat pe cele mai noi tehnici de cartografiere și un conținut actualizat. De la reeditarea primei hărți din colecția Munții Noștri cu apelativul MN 01 Munții Bucegi (refăcută anul trecut MN 01 Munții Bucegi-Leaota), iată-ne ajunși într-un timp scurt la o impresionantă colecție de hărți care momentan numără 24 de zone montane cartografiate.

Pentru că am reușit să creștem împreună cu comunitatea de iubitori de drumeții montane și fenomenul a luat o amploare considerabilă în ultimii ani, „Munții Noștri” trece printr-o perioadă de modernizare și adaptare la nevoile actuale specifice mileniului 3.

Primul pas a fost să dezvoltăm hărți realizate cu cele mai noi tehnici de cartografiere, bazate pe informații actuale și trasee înregistrate în teren cu ajutorul GPS-ului. Colecția de hărți tipărite a crescut rapid și odată cu ea, atracția pentru drumeții în rândul tinerilor. Așadar, am conștientizat că este momentul să oferim și hărți digitale cu posibilități multiple prin crearea unui site mai complex www.muntii-nostri.ro.

Astfel, prin noul noul portal, lansat anul trecut în vară ne-am dorit să dăm posibilitatea comunității familiară cu tehnologiile digitale să-și personalizeze propriile trasee pe baza unui cont de utilizator. În plus, toți cei care au cont pe www.muntii-nostri.ro pot interacționa cu ceilalți utilizatori ai site-ului în secțiunea “Forum” pentru a afla informații actuale despre starea traseelor, a refugiilor, se pot implica în voluntariat pentru refacerea diferitelor refugii și cabane, pot cere păreri și opinii despre echipamentul de munte, despre aparatură foto, despre flora și fauna întâlnite pe traseu, pot semnala obiecte pierdute pe traseu ș.a.

Din păcate, digitalizarea informațiilor regăsite pe hărți a fost mai anevoioasă și comunitatea s-a concentrat aproape exclusiv pe semnalarea erorilor și mai puțin pe temele și posibilitățile forumului. Vă asigurăm că se lucrează constant la remedierea micilor erori și se actualizează traseele astfel încât să conțină un nivel optim de informații, care să nu încarce excesiv hărțile. 

De la lansarea portalului ne-am concentrat pe soluționarea erorilor și lansarea unei noi aplicații, care să vină în completarea informațiilor oferite de hărțile fizice și a secțiunilor dedicate de pe portal. Versiunile vechi ale aplicației erau limitate de anumiți parametri: zoom redus, direcție de deplasare incertă, actualizare greoaie a informațiilor despre traseu, suprapunere detalii ș.a., aspecte care făceau orientarea în teren dificilă uneori. În plus, prezentarea traseelor pe baza hărților cartografiate pentru tipărire s-a dovedit incompatibilă cu anumite dispozitive cu sisteme de operare complexe (telefoane cu variații de Android).

Pe baza acestor factori, am pregătit o nouă versiune a aplicației cu o abordare mai aproape de nevoile comunității, adaptată tuturor dispozitivelor mobile și cu informații la zi (preluate de pe site), care va rula astfel (ghid de utilizare):

a) După instalare, aplicația se deschide cu traseele cele mai apropiate de poziția în care te afli (dacă ai GPS activ) sau cu o listă a traseelor afișate în ordine alfabetică (GPS închis), fie ele trasee de drumeție montană (hiking), fie de ciclism (cycling) ș.a.

b) Pentru a selecta un traseu anume, cu obiective turistice de interes pentru tine, fie folosești iconița Filtrare, fie Căutare din dreapta sus. Filtrarea se face după tipul traseului (hiking, cycling s.a.), după județ, după regiunea montană (ex. Cozia) sau după caracteristicile traseului (dificultate, durată, distanță de parcurs și ascensiune totală). O altă posibilitate este de a sorta exclusiv sau împreună cu traseele descărcate în telefon.

c) Funcția de Căutare integrată găsește trasee Munții Noștri după indicativul (numărul) traseului de pe portal sau după cuvinte-cheie conținute în numele traseului de interes.

d) Odată selectat un traseu, vizualizarea se adaptează astfel încât întreaga lungime a traseului este vizibilă pe hartă. Utilizatorul poate folosi apoi funcția Zoom pentru a mări și micșora harta și poate roti imaginea în orice direcție geografică dorește.

e) Când un utilizator descarcă un traseu, harta regiunii în care este inclus traseul se descarcă automat pentru a vizualiza și alte trasee din acea regiune, apoi se face poziționarea pe hartă cu direcția de deplasare (dacă GPS-ul este activ) și apar detalii despre altitudine, acuratețea poziționării și viteza de deplasare a utilizatorului.

f) Secțiunea “Informații Suplimentare” reprezentată prin 3 puncte verticale (partea dreaptă jos) include un scurt ghid de măsuri de siguranță și sfaturi pentru situațiile de urgență pe munte, termeni și condiții de folosire a aplicației și lista hărților descărcate (regiuni și munți).

g) Secțiunea “Hărți Descărcate” oferă o prezentare generală a hărților descărcate (spațiul ocupat) și dă posibilitatea utilizatorului de a le șterge pe cele care nu mai îi sunt necesare.

Trebuie înțeles că aplicația nouă vine cu hărți digitale (cu straturi vectoriale) corelate cu informațiile traseelor de pe portal (deci la zi), în completarea hărților fizice prezente în librăriile partenere.

 

De unde se descarcă aplicația Munții Noștri

-Android http://bit.ly/2Mt91mA 

-iOS: https://apple.co/2HZwc3M

+ HUAWEI AppGallery

 

Toate cele bune și cărări ușoare!

Comentarii

imaginea utilizatorului imanolescu

Felicitari pentru noua aplicatie! Ati reusit sa o faceti la fel de inutilizabila ca si site-ul.

Pacat ca s-a ignorat in totalitate feedback-ul utilizatorilor de pe forum, din topicul Faceti o alternativa catre site-ul vechi

 

imaginea utilizatorului Muntii Nostri

Bună ziua! Aplicația are aceleași info de pe site. Ați citit articolul? Noua versiune de aplicație vine în completarea hărților fizice. Doar că momentan încă se implementeazăî anumiți parametri  și valori, inclusiv marcajele turistice. Familiarizați-vă cu aplicația și reveniți cu observații punctate, succinte și constructive. Nu puteam rămâne la hărți print în aplicație. Suntem în mileniul tehnologiei, nu pe bază de hărți scan, fără nivel optim de scan și direcție de orinetare. trebuie să ne gândim și la valul de începători care vin din urmă și nu cunosc orientarea cu busolă.  Detaliile vor fi îmbunătățite cu timpul, pe baza feedback-ului.

imaginea utilizatorului imanolescu

Buna ziua,

Am citit articolul cu mare atentie, dar si am folosit aplicatia veche de foarte multe ori. Din birou aplicatia noua arata bine, este plina de informatii pentru incepatori. Desi ca incepator:

* Mai mult m-ar incurca avalansa de informatii,

* Aplicatia/site-ul nu ma invata sa utilizez/citesc harta pe hartie/busola.

* N-as sti sa imi planific, de exemplu, un circuit care urca pe un marcaj, apoi trec pe marcajul de creasta si cobor pe alt traseu.

* Utilizarea aplicatiei in lipsa unei vederi de ansamblu a unei zone (inclusiv marcaje) poate deveni chiar periculoasa pentru cei mai putin experimentati, mai ales in conditii neprielnice.

Toate cele 3 puncte de mai sus sunt rezolvate in aplicatia veche. Eu voi continua sa o folosesc pana va mai fi posibil.

Inteleg pe de-a intregul motivele dvs pentru schimbare site/aplicatie dar mi se pare pacat ca se strica un lucru bun doar pe motivul ca suntem in "mileniul tehnologiei". In fond aceeasi roata se utilizeaza de zeci de mii de ani.

PS La fel as vrea sa intreb, ati testat aplicatia pe munte sau doar din birou?

PS2 Sper ca duminica sa am ocazia testarii aplicatiei noi, voi reveni cu feedback.

imaginea utilizatorului Muntii Nostri

E prima aplicație digitală de la MN. Normal să nu fie perfectă. Se vor implementa și marcajele din OSM, dar dați-i timp. Aplicația veche ne-a adus la un rating de 3.5 pe Google Play din cauză că nu mai mergea pe dispozitivele cu combinații de Android. Noi încercăm să mergem înainte, cu noi tehnologii și să ne adresăm TUTUROR categoriilor de munțomani. Vom vedea în timp dacă vom reuși. Până una alta, proiectul Mn nu se autosuține și aplicația și site-ul nu ne aduc nici un venit. Hai să aducem observații și sugestii concrete pentru îmbunătățire. Succes!

imaginea utilizatorului imanolescu

Decizia va apartine, eu nu pot decat sa va urez spor la treaba.

O sa incerc sa aduc sugestii concrete pentru imbunatatire. Pentru inceput, ca inspiratie/model pentru dvs ar fi site-ul Kompass impreuna cu aplicatia asociata. (nu demult versiunea PRO se putea consulta timp de 1 ora, acum ori au scos aceasta optiune ori mi-a expirat mie timpul).

Daca asta e directia in care va indreptati nu pot decat sa ma bucur. Nu m-ar deranja deloc sa platesc si pentru aplicatie asa cum am platit si pentru harti.

imaginea utilizatorului Maris

Aplicația edte doar în lb engleză? Dacă nu, cum aleg limba română? Vă mulțumesc

imaginea utilizatorului Muntii Nostri

Bună ziua! Aplicația este în limba sistemului de operare pe care îl folosiți! Schimbați limba din telefon, restartați telefonul și deschideți aplicația. 

imaginea utilizatorului MCA

Nu gasesc aplicatia in Google Play, da eroare linkul de Android : https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mountains

imaginea utilizatorului Muntii Nostri

Bună ziua! Trebuie dezinstalată aplicația veche, apoi instalată versiunea nouă. Succes!

imaginea utilizatorului Memnonious

Salutare. Sper sa se mai faca update-uri la aplicatie cu rezolvare de bug-uri si completari. Am sesizat ca dupa ce descarc harta, nu se deschide de acolo, trb manual sa ma duc la maps si sa dau zoom cu degetele ca sa o vad detaliata. Multumesc pt efort si tine-o tot asa! Sunt obisnuit cu OSM de pe locus map si noua afisare mi se pare ff utila, daca va fi mai detaliata, cu atat mai mult! Toata aprecierea si respectul pt munca depusa!

imaginea utilizatorului Muntii Nostri

Da, se fac îmbunătățiri constant pe baza feedback-ului și a observațiilor punctate. Mulțumim de aprecieri! 

imaginea utilizatorului b0gdan_ar

Buna ziua!

Am testat noua versiune a aplicatiei. Pana acum am constatat urmatoarele:

1. Am incercat folosirea offline a hartilor in conditiile in care stiam ca nu voi avea semnal. Am descarcat harta specifica muntilor in care urma sa hoinaresc (Piatra Craiului) crezand ca imi va fi suficient pt folosirea offline. Surpriza. Nu reusea sa imi gaseasca nici un traseu chiar daca avea descarcata harta specifica. Ulterior am constat ca nu e suficienta doar descarcarea regiunii muntoase, trebuie descarcate INDIVIDUAL fiecare traseu in parte pentru a-l putea cauta la sectiunea filtre. De ce nu se poate face la fel ca in versiunea veche in care era suficient sa descarc regiunea muntoasa?

2. Cautarea manuala a traseelor pe harta este foarte dificila. Pentru a-mi arata marcajul unui traseu, trebuie marita harta foarte mult, in consecinta se pierde vizualizarea de ansamblu, de ex intersectia cu alte trasee. Vechile harti erau mult mai cuprinzatoare dpdv al obiectivelor si marcajelor. 

3. Zoom-ul automat (localizarea cu gps-ul) pe un traseu pe care ma aflu deja se face destul de "la inaltime", de ex din ce imi aduc aminte, la o apasare pe butonul de localizare imi centreaza pe toata tara, la alta apasare se orienteaza dupa nord; ori mie mi-ar fi util sa ma localizeze automat pe traseul pe care sunt.

Revin cu alte observatii.

PS: Partea cu descarcarea manuala a fiecarui traseu in parte poate fi foarte problematica pt unii, crezand ca descarcarea offline a hartii presupune si descarcarea implicita a traseelor din regiunea respeciva. 

imaginea utilizatorului Muntii Nostri

Cu harta in mana stii exact ce traseu cauti. (de ex 02MN23 - traseul 23 de pe MN 02 Piatra Craiului)

Cuvintele cheie nu sunt implementate inca la nivel optim, dar lucram la asta.

Cautarea cu diacritice este obligatorie.

imaginea utilizatorului b0gdan_ar

PRO

  1. Partea cu localizarea functioneaza foarte bine (mai putin zoom-ul automat despre care am scris). Ma localizeaza precis pe traseu atata timp cat ii dau zoom manual. Detaliile privind coordonatele si viteza sunt foarte utile. Ca recomandare cred ca ati mai putea adauga distanta totala a traseului incarcat la momentul respectiv precum si distanta ramasa. Ar fi util pt planificarea timpului.
  2. Sunt foarte multe trasee adaugate precum si harti noi fata de versiunea veche, care de exemplu nu avea Muntii Apuseni.
  3. Este foarte bine ca se respecta numerotarea traseelor din aplicatie cu cele de pe harta. Pt o vizionare de ansamblu pot lua nr traseului din aplicatie si sa il urmaresc pe harta fizica. Se gaseste foarte usor.

CONTRA

  1. La traseele afisate  in aplicatie nu apare marcajul corespunzator. E incomod ca de fiecare data cand vreau sa caut un traseu dupa marcaj sa accesez pe rand fiecare traseu pana il gasesc. Ar fi utila adaugarea marcajului traseului in fata numerotarii sau a denumirii acestuia.
  2. Pe langa filtrarea dupa diverse categorii (distanta, dificultate, munti, etc) ar trebui implementata filtarea si dupa cuvinte cheie. De exemplu in traseul 12MN01 (traseul de creasta al M-tilor Parang) nu se gaseste Pasul Urdele care ar fi punctul de plecare de pe Transalpina. Ma refer la introducerea cautarii dupa cuvinte cheie care fac parte din etapele unui traseu.
  3. Dezactivati cautarea dupa diacritice. Imbatranesc pana caut pe tastatura telefonului diacriticile necesare.
  4. Am incercat folosirea offline a hartilor in conditiile in care stiam ca nu voi avea semnal. Am descarcat harta specifica muntilor in care urma sa hoinaresc (Piatra Craiului) crezand ca imi va fi suficienta pt folosirea offline. Surpriza. Nu reusea sa imi gaseasca nici un traseu chiar daca avea descarcata harta specifica. Ulterior am constat ca nu e suficienta doar descarcarea regiunii muntoase, trebuie descarcate INDIVIDUAL fiecare traseu in parte pentru a-l putea cauta la sectiunea filtre. De ce nu se poate face la fel ca in versiunea veche in care era suficient sa descarc regiunea muntoasa?
  5. Cautarea manuala a traseelor pe harta este foarte dificila. Pentru a-mi arata marcajul unui traseu, trebuie marita harta foarte mult, in consecinta se pierde vizualizarea de ansamblu, de ex intersectia cu alte trasee. Vechile harti erau mult mai cuprinzatoare dpdv al obiectivelor si marcajelor.
  6. Zoom-ul automat (localizarea cu gps-ul) pe un traseu pe care ma aflu deja se face destul de "la inaltime", de ex din ce imi aduc aminte, la o apasare pe butonul de localizare imi centreaza pe toata tara, la alta apasare se orienteaza dupa nord; ori mie mi-ar fi util sa ma localizeze automat pe traseul pe care sunt.

 

PS: Partea cu descarcarea manuala a fiecarui traseu in parte poate fi foarte problematica pt unii, crezand ca descarcarea offline a hartii presupune si descarcarea implicita a traseelor din regiunea respeciva.

imaginea utilizatorului Muntii Nostri

Descarcarea unui traseu implica si descarcarea hartii din backround. Doar fara track-ul aferent

imaginea utilizatorului Favi

Salut. 

Mi-am facut cont pe site si am personalizat cateva trasee care as vrea sa le pot accesa de pe telefon. In aplicatie nu gasesc niciunde optiunea de login ca sa imi pot accesa contul si urma traseele create. Cum sa fac?

Multumesc

imaginea utilizatorului Muntii Nostri

Traseul personalizat se descarca sub forma kml si se introduce intr-un dispozitiv de navigare. 

Momentan nu putem dezvolta introducerea si exportul lor in aplicatie. E prea costisitor.

imaginea utilizatorului Popika

Buna ziua, 

As dori sa va intreb daca descarcarea traseului in format GPX sau KMZ mai este disponibila. Am mai descarcat un traseu in format digital, l-am incarcat pe ceasul Suunto care are si navigatie, si a fost foarte util. 

Ca sugestie, poate ar fi o idee buna sa existe posibilitatea ca utilizatorii sa poate uploada traseele parcurse si inregistrate pe diverse dispozitive GPS cum ar fi ceasuri sport sau chiar dispozitive GPS pentru orientare. Eu unul sa scot rareori telefonul din buzunar atunci cand sunt pe munte. Prefer sa am mereu telefonul cu bateria incarcata pentru ca nu se stie niciodata ce se poate intampla si ai nevoie sa chemi ajutoare - ar fi trist sa contati ca diverse aplicatii ti-au consumat bateria ca sa inregistreze traseul parcurs.

 

Multumesc.

imaginea utilizatorului Muntii Nostri

Bună ziua!

Politica firmei s-a schimbat. Nu mai punem la dispoziție traseele gpx MN pentru export.

Aveți opțiunea de a crea în contul personal propiul traseu cu funcția Magnet Tool apoi export pe alte dispozitive. 

Momentan nu putem dezvolta introducerea si exportul lor in aplicatie. E prea costisitor.