Touristik Label - 602MN14: BA-Padina Şindileriei-Vf. Turnu

Pe Padina Șindrilei spre Creasta Nordică
Padina Șindrilei este un traseu mediu / dificil pentru cei experimentați, obișnuiți cu urcuș greu (750 m), jnepeniș, săritori, grohotiș instabil și abrupt, dar cu peisaje pe măsura efortului. Mare atenţie dacă parcurgeţi astfel de trasee în grupuri mai mari. Pietrele care alunecă sub bocanci se pot prăvăli la vale. Ascensiunea nu este recomandată atât timp cât există zăpadă sau plouă și nu sunteți echipați corespunzător.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
1,66km
Durată
~0:30h
Urcare
0m
Coborâre
690m
Vârf
1872m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul porneşte de la altitudinea de 1170 m din traseul 10. Pe o pantă de 45 de grade urcăm 140 de metri diferenţă de nivel prin pădurea de foioase deasă şi pe alocuri cu zone cu liane şi copaci căzuţi. Chiar la ieşirea din pădure se vede firul îngust al Padinei Șindileriei blocat de mică săritoare denumită Săritoarea cu Scară (1350 m) (iniţial era o scară de lemn care a fost înlocuită cu un cablu metalic). După depăşirea Săritorii cu Scară firul văii se deschide larg şi urcăm pe o pantă cu grohotiş anevoios circa 140 de metri cu panta de 36%. Urmăm spre stânga firul principal al văii şi ajungem la altitudinea de 1630 de metri la baza unui amfiteatru stâncos cu pereţi aproape verticali. Firul văii se închide în faţă cu o săritoare înaltă pe care o evităm urcând o pantă cu grohotiş de 80 de metri diferenţă de nivel (pantă 53%). Din capătul grohotişului urcăm pe la baza unui pinten stâncos şi facem dreapta spre est pe hăţaşul dintre jnepeni. Trecem câteva praguri stâncoase şi lăsăm în stânga Colţii Calului. Urmăm poteca ce urcă în continuu pe muchia cu jnepeni şi, mergând spre sud-est, coborâm pe o placă înclinată spre şaua Padinei Şindileriei. De aici urmăm linia crestei printre jnepeni şi ajungem printr-o ultimă urcare de 10-15 metri diferenţă de nivel pe Vârful Turnu (1923 m) (legătură cu traseul 20).

Etape

BA - Padina Şindileriei - Vf. Turnu (1923 m)

Descriere

 

Traseul nr 14 CR este un traseu de legătură între traseul nr 10 BA (ce duce din Zărnești spre Refugiul Diana) și Vârful Turnu (1923 m). Ca și precedentul (Traseul nr 13 CA), și acesta este un traseu de acces direct în Creasta nordică a Pietrei Craiului, fiind considerat unul solicitant, ce necesită o bună pregătire fizică și este interzis iarna datorită avalanșelor, valea având porțiuni înguste de stâncărie din care nu se poate evita o eventuală alunecare de zăpezi și ghețuri.

Cu toate acestea, farmecul pereților de calcar ce dau măreția acestor munți este irezistibilă pentru mulți din iubitorii de munte. Intrarea în traseu se face  la altitudinea de 1170 m, din marcajul BA ce leagă Zărnești de Refugiul Diana și traversează Creasta Nordică a Pietrei Craiului pe Brâna Caprelor și Șaua Padinei Închise. (traseul 10)

Pe o pantă de 45 de grade se urcă 140 de mi diferenţă de nivel prin pădurea de foioase deasă şi pe alocuri cu copaci căzuţi până se întâlnește firul îngust al Padinei Șindileriei blocat de mică săritoare denumită Săritoarea cu Scară (1350 m) (iniţial era o scară de lemn care a fost înlocuită cu un cablu metalic). Săritoarea se trece ajutându-ne de cablul de otel montat aici.Mai sus de acest prag, poteca urcă puternic pe grohotiș mărunt și instabil, pe firul văii, până la aproximativ 1520 m altitudine, sub Cetățile Șindileriei. De aici, traseul cotește la stânga pe un vâlcel secundar foarte abrupt, Padina Șindileriei bifurcându-se în două, pe o pantă cu grohotiș, încercând să ținem cât mai aproape de perete sau de jnepeni.

Ajungem la aprox 1680 m altitudine, iar de aici poteca se strecoară printre jnepeni pe creasta îngustă dintre cele două văi. Atenție la marcajele turistice care indică locurile prin care trebuie să te strecori: există dificultăți de orientare și pereți expuși. Continuăm spre zona superioară a muntelui, ieșind pe o coastă mai potolită, la aprox 1850 m altitudine. De aici ne vom lupta până pe vârful Turnu cu jnepenii. Odată ajunși pe vârful Turnu (1923 m), suntem în creasta Pietrei Craiului, lângă indicatorul turistic.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

BA-Padina Şindileriei-Vf. Turnu în Braşov, Piatra Craiului este un traseu de drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră