Touristik Label - 1207MN84: Bahna Rusului - M. Şeţu - Curmătura Groapele - Vf. Iezeru Mic

Legătura Nucșoara - Vârful Iezerul Mic, peste M. Păpău
Traseul 84 Triunghi Roșu este cel mai important drum pastoral şi turistic din SV masivului Iezer-Păpușa, însă puţin frecventat de turişti. Traseul face legătura Nucșoara - Vârful Iezerul Mic, urmând V. Râuşorul, culmea Muntelui Șețu și M. Păpău. Segmentul Păpău - M. Groapele- Vf. Iezerul Mic necesită echipament adecvat pentru alpinism de iarnă / schi de tură. Priveliști spre V. Doamnei și creasta Munților Iezer-Păpușa.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
dificil
Distanţă
32,22km
Durată
10:00-12:00h
Urcare
2360m
Coborâre
650m
Vârf
2367m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseu accesibil pentru cicloturism. Din localitatea Nucşoara, urcăm pe Valea Doamnei până dupa localitatea Slatina, trecem un pod şi ne orientam catre est, pe drumul pietruit, trecem de Curmătura Bahnei, intrăm în Valea Râuşorul şi urcăm în serpentine până în golul alpin din culme. De aici, schimbăm direcţia şi o luăm spre NE. Trecem pe sub Vf. Păpău şi Curmatura Păpău, spre NE. Ajungem iar in culme in Curmătura Groapele de unde spre nord se vede impactul devastator al defrişărilor din Iezer Păpuşa. Traversăm spre est pe sub Vf. Obârşia, unde intersectăm traseul TA care urcă din Cândeşti. Mergem spre E-NE şi în scurt timp ajungem pe Vf. Iezeru Mic, de unde putem continua spre nord pe BR către Vf. Iezer, sau spre SE către Cabana Voina, sau se poate coborî la Refugiul Iezer către est.

Etape

Bahna Rusului - Curmătura Bahna - Muntele Şeţu - Curmătura Păpău - Curmătura Groapele - Vf. Iezeru Mic

Descriere

Traseul 84 TR face legătura între localitatea Nucşoara și Muntele Iezerul Mic, pe o potecă ciobănească,solicitantă, dar accesibilă și pentru cicloturism. Este un traseu dificil, lung și greu de urmărit pe alocuri (marcaje rare), cu urcări de peste 2000 m diferențe de nivel, în cca. 10-12 h de drumeție. Iarna, accesibil în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.

Pentru a ajunge la punctul de start, pornim dinspre Pitești, iar după Nucșoara, continuăm pe V. Doamnei până în cătunul Bahna Rusului. Traversăm un pod spre E, urmăm drumul pietruit de pe Valea Rusului, depășim Curmătura Bahnei și ajungem pe Valea Râușorului. Drumul urcă în serpentine până sub Piscul Rusului (1368 m) și continuă pe culmea Muntelui Șețu până sub vârful Șețu, punct de orientare pe timp nefavorabil.

De aici direcția se schimbă către N-NE, continuăm pe sub Vârful Păpău (2093 m), trecem prin Curmătura Păpău și ajungem pe Muchia Groapele, mai ierboasă. Din Curmătura Groapelor (2039 m), putem observa la N peisajul dezolant al tăieturilor din Iezer-Păpuşa. 

Continuăm ascensiunea pe sub Vârful Obârșia, lăsând în spate vârful semeț de formă piramidală, Cârligele (2172 m), întâlnim TA (traseul 86) - care urcă din Cândeşti, peste Piscul Caprei și urmăm culmea matematică dintre Vârful Obârșia și Vârful Iezerul Mic. Ajungem sub Iezerul Mic (2383 m), intersectăm traseul de creastă BR al Munților Iezer-Păpușa (traseul 78) și putem continua mai departe peste Vârful Roșu și Bătrâna, tocmai până pe Păpușa. O altă opțiune este să coborâm la Crucea Ateneului (nod de trasee) spre Cabana Voina, astfel:

- pe Valea Iezerului, pe poteca PA (traseul 79) - variantă de vară

- peste culmea Muntelui Iezerul Mare, marcaj CA (traseul 80);

- peste Muntele Văcarea, pe poteca de creastă BR (traseul 78).

Observații

Marcaj bun. Recomandat până pe Vf. Păpău.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Bahna Rusului - M. Şeţu - Curmătura Groapele - Vf. Iezeru Mic în Argeş, Făgăraş este un traseu de drumeţie dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră