07MN84: Bahna Rusului - M. Şeţu - Curmătura Groapele - Vf. Iezeru Mic

Traseul nr. 84 Triunghi Roșu este cel mai important drum pastoral şi turistic din sud-vestul masivului Iezer-Păpușa, însă puţin frecventat de turişti. Urmând drumul din localitatea Nucşoara, accesibil și pentru cicloturism, vom continua pe Valea Doamnei până după localitatea Slatina, ajungând în cătunul Bahna Rusului. De aici ne orientăm spre est, pe drumul pietruit care ne conduce în Valea Râuşorul, urcând apoi (pe serpentine) în culmea Muntelui Șețu, depășind la nord, vârful de 1720 m. puțin mai sus, direcția se schimbă spre NE, trecând pe sub Vârful Păpău (2093 m) şi Curmătura Păpău și ajungând iar în culme în Curmătura Groapele. Cu imaginea dezolantă a defrișărilor în față, continuăm spre est pe sub Vf. Obârşia (2296 m) și ajungem pe Muntele Iezerul Mic cu vârful omonim. Este un traseu solicitant, cu cca. 3000 de m diferențe de nivel, într-o drumeție de aprox. 12 h. Efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva frumoasă asupra Văii Doamnei și a Masivului Iezer-Păpușa.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
hard
Distanţă
32,30km
Durată
~12:00h
Urcare
2360m
Coborâre
650m
Vârf
2367m

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseu accesibil pentru cicloturism. Din localitatea Nucşoara, urcăm pe Valea Doamnei până dupa localitatea Slatina, trecem un pod şi ne orientam catre est, pe drumul pietruit, trecem de Curmătura Bahnei, intrăm în Valea Râuşorul şi urcăm în serpentine până în golul alpin din culme. De aici, schimbăm direcţia şi o luăm spre NE. Trecem pe sub Vf. Păpău şi Curmatura Păpău, spre NE. Ajungem iar in culme in Curmătura Groapele de unde spre nord se vede impactul devastator al defrişărilor din Iezer Păpuşa. Traversăm spre est pe sub Vf. Obârşia, unde intersectăm traseul TA care urcă din Cândeşti. Mergem spre E-NE şi în scurt timp ajungem pe Vf. Iezeru Mic, de unde putem continua spre nord pe BR către Vf. Iezer, sau spre SE către Cabana Voina, sau se poate coborî la Refugiul Iezer către est.

Etape

Bahna Rusului - Curmătura Bahna - Muntele Şeţu - Curmătura Păpău - Curmătura Groapele - Vf. Iezeru Mic

Descriere

Traseul nr. 84 TR este un traseu dificil, urmând poteca pastorală ce urcă pe Valea Râușor până pe culmea Muntelui Șețu și mai departe, peste Păpău până la Iezerul Mic. Este un traseu cu marcaj bun, dar destul de rar frecventat, ce poate pune probleme la orientare și nerecomandat iarna, după Vârful Păpău, în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.

Pentru a ajunge în comuna Slatina, se poate lua autobuzul dinspre Pitești, iar după ce se trece de Nucșoara, se continuă pe Valea Doamnei până în cătunul Bahna Rusului. Traversând un pod spre est, vom urma drumul pietruit de pe Valea Rusului, depășind Curmătura Bahnei și ajungând pe Valea Râușorului. În continuare drumul urcă în serpentine de pe Valea Râușorului până sub Piscul Rusului (1368 m) și continuă pe culmea Muntelui Șețu până sub vârful omonim, important punct de orientare pe timp nefavorabil.

De aici direcția se schimbă către N-NE, continuând pe sub Vârful Păpăul (2093 m), prima cotă mai însemnată din traseu. În continuare vom străbate Muntele Păpău, trecând prin Curmătura Păpău și ajungând pe Muchia Groapele, mai ierboasă. Ajungând din nou în culme,  în marea Curmătură a Groapelor (2039 m), foarte largă şi presărată cu grohotiş, vom observa la nord peisajul dezolant al defrişărilor din Iezer-Păpuşa.

Urmează ascensiunea pe sub Vârful Obârșia, lăsând în spate vârful semeț de formă piramidală, Cârligele (2172 m), de unde vom urma culmea matematică dintre Vârful Obârșia și Vârful Iezerul Mic, ajungând la această cotă (2383 m). Sub vârful Obârșia vom primi marcajele Triunghi Albastru (traseul 86), care urcă din Cândeşti, peste Piscul Caprei și continuă mai departe până La Crucea Ateneului. Ajunși pe Iezerul Mic vom intersecta traseul de creastă (traseul 78), care ne poartă mai departe peste Vârful Roșu și Bătrâna, tocmai până pe Păpușa.

Observații

Marcaj bun. Recomandat până pe Vf. Păpău.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Bahna Rusului - M. Şeţu - Curmătura Groapele - Vf. Iezeru Mic în Făgăraş, Argeş este un traseu de drumeţie dificil.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment