Touristik Label - 1 Borşa- Staţia meteo Iezer-Vârful Pietrosul (2303 m)-Tarniţa La Cruce (1981 m)-Varful Gargalau

Traseul nr. 7 Bandă Albastră asigură accesul pe cel mai înalt vârf din Carpaţii Orientali – vf. Pietrosul Rodnei (2303m) şi face legătura cu versantul sudic al Munţilor Rodnei pe sub Vf. Buhăescu Mare, pe Buhăescu Mic și Rebra. Este unul dintre cele mai circulate trasee turistice din Munții Rodnei, dar trebuie avut în vedere că poteca străbate peste 20 de km, cu diferențe de nivel de peste 2000 de m (în majoritate în urcare), deci cere o experiență și pregătire fizică adecvată.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium
Distanţă
14,66km
Durată
5:45-7:15h
Urcare
1600m
Coborâre
290m
Vârf
2235m

Gallery

Tabs

Indicaţii de orientare

Banda albastră începe pe a doua stradă la dreapta, după spitalul orășenesc, în direcția Borșa-Complexul Turistic Borșa. Drumul urmărește P. Pietroasa până în momentul în care ajungem la bifurcația către schitul aflat în această zonă. Aici o luăm spre dreapta şi începem lungul urcuș pe dealul Piciorul Moșului. Drumul forestier ne poartă pentru început pe pajiști frumoase de unde avem priveliști atât spre orașul Borșa cât și spre cel mai înalt vârf din Carpații Orientali (Vf. Pietrosu). Încet dar sigur ne apropiem de pădure și drumul devine din ce în ce mai abrupt și bolovănos. Din când în când din acesta se mai desprinde câte o potecă (scurtătură-nemarcată) care taie câte o serpentină.După aproape două și jumătate ne apropiem tot mai mult spre finalul drumului forestier. La intrarea în căldarea Iezerului se află câteva clădiri ce aparțin de stația meteo de aici. Poteca cu marcaj ne duce printre ele, apoi printr-o scurtă porţiune de jnepeni și mai apoi intrăm pe poteca ce urcă lin către lacul Iezer. În spatele lacului căldarea e mărginită de pereți abrupți, astfel că ne vom pregăti de urcușul susținut pe poteca care descriere numeroase zig-zaguri în drumul ei spre ieșirea în creastă. Lacul Iezer cu a lui formă care se aseamănă foarte bine cu cea a hărții României se vede tot mai bine cu fiecare zig-zag urcat. Ultimul zig-zag ne scoate în creastă, de unde Pietrosul e la o aruncătură de băț. Urcușul devine mult mai blând și după 10-15 minute atingem cei 2303 m ai cel mai înalt vârf din munții Rodnei (după 4-4 1/2 ore de la pornire). Pe ultima porțiune înspre vârf se află instalate cabluri și aceasta nu din cauză că traseul e mai dificil ci pentru a delimita zona de creastă de abrupturile din jur. În vârf se află fosta clădire a stației meteo, care în caz de vreme rea aceasta poate fi folosită ca adăpost. Pe același traseu revenim în șa pentru a continua spre Vf. Buhăescu Mare prin Curmătura Pietrosului. Înainte de a începe urcușul spre vârf, putem vedea înspre est Tăurile Buhăescului. Poteca însoțită de banda albastră merge pe sub Vf. Buhăescu Mare, pe partea vestică. Următoarele două vârfuri: Buhăescu Mic și Rebra le vom urca. Pe Vârful Rebra vom intersecta banda roșie (traseu 1), marcajul de pe creasta principală, însă continuăm coborând către Tarniţa La Cruce.

Descriere

Traseul nr. 7 BA este un traseu de dificultate medie / dificil, potrivit celor experimentați, obișnuiți cu drumeții de peste 7 - 8 h, dar cu satisfacții pe măsură. Trebuie consemnat că iarna există pericol de avalanșe și nu este recomandată ascensiunea prin căldarea Lacului Iezer. Arealul Rezervaţiei Pietrosul Mare cuprinde cel mai impresionant relief glaciar din Munţii Rodnei: circurile glaciare Buhăescu, Zănoaga Iezerului, Zănoaga Mare, Zănoaga Mică, Rebra, Gropi, cu morene şi căderi de apă pe pragurile de stâncă lustruite de gheţari, fapt care face extrem de spectaculoasă această zonă. Traseul turistic porneşte din centrul oraşului Borşa, de lângă spital, traversează peste pod Vişeuţul și continuă pe valea Pietroasa până la bifurcaţia către schitul aflat în această zonă, unde se începe lungul urcuș pe dealul Piciorul Moșului. Drumul forestier ne poartă pentru început pe pajiști frumoase de unde avem priveliști atât spre orașul Borșa cât și spre Pietrosu. Curând urcuşul se accentuează, serpentinele devin mai dese, ajungând la baza căldării glaciare Zănoaga Mare, ce are în dreapta Turnu Roşu şi în stânga Piciorul Moşului. Veți avea de urcat pe acest drum o diferență de nivel de aprox 760m și o distanță de aprox 7.5 km. La finalul drumului forestier, se ajunge la intrarea în căldarea Iezerului, unde se află clădirile ce aparțin de stația meteo şi cabana PNMR. Distanța Borșa - Stația meteo Iezer 2 -2.5 h. Poteca cu marcaj ne duce pe lângă ele, apoi printr-o scurtă porţiune de jnepeni și mai apoi pe o poteca înierbată, urcă lin către lacul Iezer, unul dintre cele mai frumoase lacuri din România, situat la altitudinea de 1825 de metri. Despre Iezer există legenda cum că ar fi un lac fără fund, făcând legătura direct cu Marea Neagră, însă el este cel mai cunoscut pentru a lui formă care se aseamănă foarte bine cu cea a hărţii României. Odată ce urci pe serpentinele în zig-zag care-l depăseșc în urcarea susținută spre Vf. Pietrosu, te vei convinge. Un ultim zig-zag ne scoate într-o șa de unde în 10 minute se poate ajunge pe vf. Pietrosu și fosta stație meteo de pe vârf, care în caz de vreme rea poate fi folosită ca adăpost (lăsat în paragină). Distanța Borșa - Vârful Pietrosul Rodnei 4 - 4.5 h. Din şa marcajul coboară în Tarniţa Pietrosului (şaua dintre vârfurile Pietrosu şi Buhăescu Mare), iar de aici vom urca pe versantul nordic, ocolind, prin dreapta vf. Buhăiescu Mare, cu imaginea Tăurilor Buhăescu spre est. În continuare, poteca se înscrie pe creastă, urcă pe vf. Buhăescu Mic, după care coboară prelung până într-o mica şa (Curmătura Buhăescului), de unde părăseşte creasta spre stânga, traversând spre creasta principală a munţilor Rodnei peste Vf. Rebra.(2119 m), unde vom intersecta marcajul banda roșie (traseu 1), coborând către Tarniţa La Cruce.

Observații

Izvor la Lacul Iezer

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Borşa- Staţia meteo Iezer-Vârful Pietrosul (2303 m)-Tarniţa La Cruce (1981 m)-Varful Gargalau în Maramureş, Maramureş Ciclist este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment