Touristik Label - 1003MN06: Borşa - V. Negoiescu Mare - Şaua Galaţului

Borșa - Creasta Munților Rodnei, prin Șaua Galațului
Traseul nr. 6 Triunghi Albastru este un traseu de pătrundere în arealul Crestelor Munților Rodnei, cu o durată de 4.5 - 5 h, potrivit celor obișnuiți cu diferențe de nivel de peste 1000 de m, fiind unul dintre cele mai vechi trasee din versantul nordic al Munţilor Rodnei. Poteca face legătura între Borşa (cartierul Poiana) şi una dintre cele mai spectaculoase căldări glaciare (Puzdra) şi creasta principală a Munţilor Rodnei.
1

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
9,64km
Durată
4:00-5:00h
Urcare
1130m
Coborâre
0m
Vârf
1887m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul pornește de la intersecţia DN18 cu strada Negoiescu din localitatea Borșa (cartier Poiana). Se merge pe drumul asfaltat preţ de cca. 2 km, apoi se urmează poteca de pe malul apei. Până în căldarea Puzdrele, traseul este considerat în general greoi, din cauza vegetaţiei care invadează poteca și a lipsei podeţelor la traversările pârâului Negoiescu Mare. Traseu nerecomandat iarna și în perioadele în care apa are debit mare. În vara anului 2013, traseul a fost parţial remarcat, iar poteca degajată. De la fosta cabană Puzdrele, turistul urmărește un vechi drum înspre est, urcând înspre culmea piciorului nordic ce pornește din Vârful Galaţului. Ajungând în culme, drumul continuă pe curbă de nivel pe deasupra izvoarelor Cimpoiesei. Urmează o ultimă urcare, pe culmea ce delimitează Valea Cimpoiesei de Valea Cimpoiașului. De aici, pe curbă de nivel se ajunge în câteva minute în Șaua Galaţului, aflată pe creasta principală a munţilor Rodnei.

Etape

Borşa - Valea Negoiescu Mare - Căldarea Negoiescu - Şaua Galaţului

Descriere

Traseul nr. 6 TA este un traseu de dificultate medie, cu un marcaj vechi, degradat și porțiuni lungi unde nu este vizibil (ceea ce poate pune probleme de orientare), fără amenajări la traversarea văii Negoiescu Mare, poteca fiind pe alocuri blocată de doborâturi de pădure. 

Traseul începe din Gura Negoiescului (DN 18 km), traversează râul Vişeuţ, şi urca de-a lungul văii Negoiescului, printre casele din acest cartier (Poiana). Se merge pe drumul asfaltat cca. 2 km, apoi se urmează poteca prin pădure, iar de la confluenţa cu Negoiescu Mic, poteca marcată urmăreşte firul văii Negoiescu Mare, pe care o traversează în câteva locuri (neamenajat) şi ajunge în gol de munte, trecând pe lângă o stâna. Pe această porțiune, viiturile au distrus poteca, și traversarea se poate face greoi din cauza zăpezii (iarna) sau a debitului mare (primăvara).

Mai departe, poteca urmărește vechiul drum ce a servit la construcţia şi întreţinerea funicularului minier Borşa – Anieş, urcând înspre culmea piciorului nordic ce pornește din Vârful Galaţului, depășind ruinele cabanei Puzdra. Traseul urcă în serpentine, traversează Zănoaga Păltinişului, ocoleşte căldarea Pietrei Rele și ajunge în creasta Munţilor Rodnei în şaua Galaţiului, unde întâlnim marcajul banda roșie (traseul 1).

Observații

Inaccesibil iarna între fosta cabană Puzdrele - Şaua Galaţului. Traseu nerecomandat din cauza viiturilor care au distrus poteca. Marcaje rare de-a lungul fostului drum minier până-n Șaua Galaţului.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Borşa - V. Negoiescu Mare - Şaua Galaţului în Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Rodnei este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
Average: 1 (1 vote)

Comentarii

imaginea utilizatorului Sorcova

Atenţie, traseul este foarte periculos! Sălbăticit, adesea slab marcat şi cu bucăţi de zeci de metri de mers prin apa din albia secundară sau principală a râului - neplăcut/periculos/impracticabil în condiţii de precipitaţii aşa cum au fost multe anul acesta. De deschis ochii după "H"-urile de pe bolovanii din râu, care semnalează traversări. Capac, lângă fosta cabana Puzdrele traseul traversează 2 stâne mari, cu zeci de câini. Sunt recomandabile alternativele care urcă din Borşa Complex.

Traseu încheiat la data de: 
Vineri, Iulie 3, 2020
Completed Checkbox: 
imaginea utilizatorului Muntii Nostri

Buna ziua! 

In indicatii de orientare si in descrierea traseului se spune clar ca poteca face traversari prin vale prin locuri neamenajate (lipsa podete)  și prezența unei stâne

"traseul este considerat în general greoi, din cauza vegetaţiei care invadează poteca și a lipsei podeţelor la traversările pârâului Negoiescu Mare. Traseu nerecomandat iarna și în perioadele în care apa are debit mare. În vara anului 2013, traseul a fost parţial remarcat, iar poteca degajată. "

Vă rugam citit cu aten'ie descrierile inainte de a porni în traseu. Documentarea turei vî revine exclusiv!

Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră