Touristik Label - 6 Bran - V. Gaura - Cabana Omu

Din Bran, pe Vf. Omu, pe V. Gaura
Traseul nr. 23 Cruce Roșie este un traseu mediu / dificil, potrivit celor experimentați, obișnuiți cu diferențe de nivel de aproape 2000 de m, dar cu satisfacții pe măsură. Poteca străbate lungul și pitorescul sat turistic Poarta, urcă pe Muchia Izvoarelor spre Muntele Gaura, prin Şaua Poliţe, continuă pe Valea Gaura și apoi pe o porțiune de lanțuri, ajunge în Șaua Hornurilor și mai departe spre Cabana Omu.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
16,10km
Durată
10:00-10:30h
Urcare
1930m
Coborâre
220m
Vârf
2483m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Marcajul porneşte din centrul Branului, din locul unde o piramidă din lemn marchează km 0 al Branului (legătura cu traseele 21 şi 23). Parcurgem satul Poarta pe toată lungimea lui (cca 3.5 km) şi după ultimele case ajungem la un stâlp cu hartă metalică şi indicatoare. Lăsăm în stânga traseul 21 şi continuăm pe Valea Ciubotea pe drumul forestier. După circa 5 km lăsăm în stânga traseul 22 şi urcăm, pe Muchia Izvoarelor, pe drum de TAF şi apoi pe potecă pentru 2-2 ½ ore spre Muntele Gaura. Întâlnim traseul 24 şi în 5 minute ajungem în Şaua Poliţe (1623 m). De aici coborâm circa 100 de metri diferenţă de nivel prin pădure, spre sud, şi urcăm apoi până în Poiana Gaura, unde găsim stâlp indicator (legătura cu traseele 25 şi 51). Urmăm marcajele spre est spre partea alpină a Văii Gaura. Urcăm pe firul văii pentru 20 de minute şi zărim în stânga indicator cu marcaj punct roşu (130m!) spre Cascada Moara Dracului. Cascada se vede foarte frumos din partea de jos (în condiţiile în care nu este secetă mare şi e secată!). Poteca marcată urcă pe versantul stâng (geografic) al văii şi după 10 minute ieşim la pragul intermediar al cascadei. Sub noi este cădere de apă de circa 80 de metri şi deasupra se formează un canion îngust, de unde vine apa vijelioasă. Continuăm printre stânci şi peste 5 minute dăm de un izvor, de unde putem lua apă „la discreţie”. Urcăm printre stânci pragul glaciar şi ne aflăm în căldarea mediană a văii. Pragul glaciar superior închide panorama dintre Vârfurile Scara şi Doamnele. Parcurgem căldarea glaciară şi ne avântăm în stânga firului principal al văii, spre pragul glaciar superior. Ne apropiem de stâncă şi dăm de primul cablu de pe traseu. Folosind prizele de picior, de mână şi cablul, urcăm săritoarea de circa 15 metri şi răsuflăm uşuraţi deasupra ei. La capătul cablului cotim la dreapta printr-un mic canion şi curând dăm de al doilea cablu care ne scoate pe un prag intermediar. Aici găsim un stâlp unde ne indică 2 ¼ ore până la Cabana Omu. Poteca urcă printre bolovani şi ne duce la al treilea cablu pe buza superioară a pragului glaciar. Suntem la cota 2100 şi mai avem 400 de metri diferenţă de nivel până la Omu! Urmăm stâlpii de marcaj care ne urcă pe partea dreaptă (geografic) a căldării spre stâna şi adapostul din căldarea superioară a văii. Din dreptul stânei cotim 90 de grade la stânga şi urcăm ultimii 150 de metri diferenţă de nivel până în Şaua Hornurilor (legătura cu traseele 2, 21, 22). Continuăm în urcuş încă 10 minute şi în stânga avem varianta de vară a traseului 2 pe versantul nordic al Muntelui Bucşoiu. Continuăm încă 20 de minute în urcare, lăsăm în stânga traseul 11 şi în 10-15 minute ajungem la Cabana Omu (2507 m). Lângă Cabana Omu găsim staţia meteorologică şi refugiul Salvamont administrat de Salvamont Bran.

Etape

Bran (825 m) - Şaua Poliţe (1620 m) - Poiana Gaura - Valea Gaura - Cabana Omu (2507 m) .

Descriere

Valea Gaura este una dintre cele mai frumoase văi din România și una din cele mai fotogenice zone din Bucegi. Pentru drumeții cu o pregătire fizică bună, un astfel de traseu de anduranță poate aduce o satisfacție în plus prin perspectiva priveliștilor inegalabile asupra Pietrei Craiului și asupra Abruptului Vestic al Bucegilor. Traseul porneşte din şoseaua naţională Braşov-Câmpulung, de la ramificaţia şoselei comunale spre satul Poarta-Bran. Parcurgem satul Poarta pe toată lungimea lui (cca 3.5 km) și ne clătim privirea cu panorama spre culoarul Rucăr-Bran și munții Piatra Craiului. Ajungem după ½ ore în punctul „Podul Oprişului", unde lăsăm în stânga drumul spre Vf. Omu prin Clincea. De la ramificaţie continuăm spre dreapta, în lungul Văii Poarta, pe drumul carosabil, printre case şi fânete. Peisajul e dominat de culmile versantului transilvănean al Bucegilor. Ajungem la o nouă răspântie de drumuri (legătura cu traseul 23 prin Poiana Ciubotei) şi urcăm, pe Muchia Izvoarelor, pe drum de TAF şi apoi pe potecă pentru 2-2 ½ ore spre Muntele Gaura. Întâlnim traseul 24 (ce vine din Comuna Șimon) şi în 5 minute ajungem în Şaua Poliţe (1623 m). De aici urcăm până în Poiana Gaura, unde găsim stâlp indicator (legătura cu traseele 25 şi 51). După o serie de suișuri și coborâșuri, se iese la baza văii Gaura cu pereţi impunători de stâncă. Urcăm pe firul văii pentru 20 de minute şi zărim în stânga indicator cu marcaj punct roşu (130m) spre Cascada Moara Dracului (un detur de 5 minute de la traseu). Cascada se vede foarte frumos din partea de jos (în condiţiile în care nu este secetă mare şi e secată!). Poteca marcată urcă pe versantul stâng al văii, trece pe lângă un izvor și urcă o porțiune de lanțuri și curând ajunge la stâna și adăpostul din căldarea superioară a văii. Aici, căldarea e cu adevărat grandioasă. Continuăm urcarea spre Șaua Hornurilor, loc de unde se vede Cabana Mălăiești, Vf. Scara, Vf. Bucsoiul Mare, Valea Gaura și alte zone minunate din jurul Munților Bucegi. Curând ajungem la cabana Omu, staţia meteorologică şi refugiul Salvamont administrat de Salvamont Bran.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Bran - V. Gaura - Cabana Omu în Bucegi-Leaota, Braşov, Prahova este un traseu de drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră