06MN23: Brazi - V. Lăpuşnicului - P-na Pelegii - Şaua Pelegii

Traseul nr. 23 Bulină Albastră este traseul de legătură între localitatea Brazi (lângă Râu de Mori) și Șaua Pelegii (creasta principală de nord a Retezatului), trecând pe la Gura Zlata, apoi Gura Apei și urmând Valea Lăpuşnicului până în Poiana Pelegii. Din Poiana Pelegii, traseul va urca ușor pe Valea Pelegii până în Poiana Păpușii, va continua cu o urcare de încă 150 de m diferență de nivel până în locul numit "La Cotroană" și va intra în zona de lespezi (atât de specifică Retezatului) până la Tăul Peleaga (Ghimpele) situat la altitudinea de 2122 m. De aici, un ultim urcuș ne va scoate în şaua Pelegii, important loc de întâlnire al traseelor, aflat între coloşii Păpuşa şi Peleaga. Este un traseu de dificultate medie, lung și anevoios, în majoritate pe șosea și drum pietruit, pătrunzând tot mai adânc în munte, într-o drumeție de cca. 15 - 16 h, cu o ascensiune totală de aproximativ 2000 de m diferențe de nivel. Iarna, traseul poate pune probleme, în funcţie de cantitatea şi calitatea zăpezii.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium
Distanţă
48,60km
Durată
15:00-16:00h
Urcare
1920m
Coborâre
180m
Vârf
2266m

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul începe din vecinătatea localităţii Brazi, la intersecţia DJ 685 cu DJ 686D, unde se află un stâlp indicator. Putem împarţi traseul în trei etape. Prima etapă urmează un drum asfaltat, până la barajul Gura Apei şi este lungă de 23 km. Drumul urcă de-a lungul Râului Mare trecând pe lângă mai multe cabane, pensiuni, zone împădurite şi frumoase lunci înierbate. La două intersecţii mai mari trebuie să avem grijă să nu mergem pe drumul greşit, prima este cu un drum spre dreapta, care urcă la cariera Netiş şi a doua este cu un drum spre stânga, care merge spre Tomeasa. Ajunşi la baraj, îl trecem şi ne înscriem pe valea Lăpuşnicului Mare. Aceasta este a doua etapă a traseului şi se face pe un drum nemodernizat. La circa 800 m de baraj, se află punctul de taxare cu barieră al Parcului Naţional Retezat. Drumul urcă tot mai mult, pătrunzând adânc în munte până în apropiere de Poiana Pelegii, unde este un loc mai larg pe care se pot parca maşinile. Distanţa până aici este de 44 km. De aici urmează ultima parte a traseului, pe potecă. Trecem valea Lăpuşnicului pe o punte improvizată şi poposim în frumoasa şi generoasa Poiana Pelegii, loc de campare, refugiu Salvamont. De aici urmăm marcajul punct albastru care urcă pe valea Peleaga. În scurt timp pădurea se răreşte şi urcăm printre tufe de jnepeni într-un peisaj foarte frumos, pe lângă valea Pelegii, care are cascade din loc în loc. Uneori ne mai îndepărtăm de râu, dar menţinem mereu malul drept al său (pe stânga cum urcăm). De la cotroana (stâna mică) construită din piatră, părăsim pârâul şi urcăm un prag până la frumosul lac glaciar Peleaga (Ghimpele), de unde încă un urcuş ne scoate în şaua Pelegii, important loc de întâlnire a traseelor, aflat între coloşii Păpuşa şi Peleaga.

Etape

Brazi - Râul Mare - barajul Gura Apei - Valea Lăpuşnicului - Poiana Pelegii - Valea Peleaga - Şaua Pelegii

Descriere

Traseul nr. 23 BA este un traseu de dificultate medie / dificilă, într-o ascensiune lungă de 15 - 16 h, pornind din vecinătatea localităţii Brazi, urmând drumul asfaltat până la barajul Gura Apei și apoi pe cel nemodernizat de pe valea Lăpuşnicului Mare, până în Poiana Pelegii. Din Poiana Pelegii se intră pe poteca de pe Valea Pelegii, care ne conduce în creasta principală.

Intrarea în traseu se face din vecinătatea localităţii Brazi, la intersecţia DJ 685 cu DJ 686D, unde se află un stâlp indicator, urmând drumul asfaltat până la barajul Gura Apei (lung de 23 km). Drumul urcă de-a lungul Râului Mare, lăsând în urmă zone împădurite şi frumoase lunci înierbate, cabane și pensiuni. Ajunşi la baraj, în punctul de taxare cu barieră al Parcului Naţional Retezat, vom trece şi vom continua pe valea Lăpuşnicului Mare, într-un defileu strâmt, unde apele formează numeroase cascade, pe un drum nemodernizat. Zumzetul șăgalnic al torenților ce aleargă de pe versanți într-o vale a Lăpușnicului, devenită aproape cheie, ne va însoți până în locurile însorite ale unei poieni largi; denumită Lunca Rotunda (cu cabana Rotunda).

În amonte de aceste locuri, trecând de confluența pârâului Judele cu Lăpușnicul Mare, după o bună bucată de vreme, vom ajunge la poienile cunoscute sub denumirea de Lunca Berhina, într-o zonă cu câteva construcții silvice. Din stânga vom intersecta poteca turistică marcată cu marcaj Bulină Galbenă (traseul 22), coborând de pe Piciorul Slăveiului,

În continuare vom traversa o zonă cu numeroaselor puncte de confluentă a Văii Lăpușnicului Mare cu afluenții săi de dreapta și de stânga, vom privi spre stânga bolovănișul haotic al abruptului Slăveiu, vom admira Cascada Lăpușnicului și vom ajunge în apropiere de Poiana Pelegii, trecând pe lângă numeroase izvoare, într-un loc mai larg unde se pot parca maşinile. Poiana Pelegii (1633m), situată la 31 km de Gura Zlata este un loc ideal de campare și de pornire spre culmile Retezatului, o oază de liniște sub Piciorul Pelegii, unde s-a construit și un punct Salvamont. În poiană există izvor, iar parcarea este la 5 minute de zona de corturi.

Revenind la traseu, după o binemeritată pauză, vom urma marcajul Bulină Albastră într-o urcare ușoară pe Valea Pelegii până în Poiana Păpușii, apoi vom câștiga altitudine (150 de m diferență de nivel), pe poteca ce urcă printre tufe de jnepeni într-un peisaj foarte frumos, pe lângă valea Pelegii, care are cascade din loc în loc. Chiar dacă uneori, ne vom îndepărta de vale, vom ține malul drept al văii (pe stânga cum urcăm) până la locul numit "La Cotroană", o stână mică construită din piatră. Aici vom părăsi pârâul şi vom urca un prag  (o zonă cu lespezi de piatră) până la frumosul lac glaciar Peleaga (Ghimpele), situat la 2122 m.

După un scurt popas, admirând din șaua unde se află Lacul Ghimpele cei mai înalți coloși ai Retezatului, Peleaga și Păpușa, vom aborda un ultim urcuș până în Șaua Pelegii (2285 m), important punct de întâlnire al mai multor trasee. Din Șaua Pelegii se poate continua drumeția fie pe Vârful Păpușa și Porțile Închise, fie pe Vârful Peleaga și Lacul Bucura, de unde se poate aborda Circuitul Lacurilor.

Observații

Traseu accesibil iarna turiştilor cu experienţă, bine echipaţi, în funcţie de cantitatea şi calitatea zăpezii.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Brazi - V. Lăpuşnicului - P-na Pelegii - Şaua Pelegii în Retezat, Hunedoara este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment