Touristik Label - 706MN23: Brazi - V. Lăpuşnicului - P-na Pelegii - Şaua Pelegii

Legătura Gura Apei - Poiana Pelegii - Şaua Pelegii
Traseul nr. 23 Punct Albastru este traseul de legătură între localitatea Brazi (lângă Râu de Mori) și Șaua Pelegii (2285 m), pe un parcurs lung (aprox 50 de km). Primii 23 km până la Gura Apei se fac pe asfalt, iar spre Poiana Pelegii se urmează un drum forestier (accesibil MTB și mașini cu gardă înaltă). Urcăm în şaua Pelegii pe lângă Lacul Peleaga (Ghimpele), ieșind între coloşii Păpuşa şi Peleaga. Iarna, ultimul segment poate pune probleme, în funcţie de cantitatea şi calitatea zăpezii.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
48,52km
Durată
14:00-16:00h
Urcare
1920m
Coborâre
180m
Vârf
2266m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul începe din vecinătatea localităţii Brazi, la intersecţia DJ 685 cu DJ 686D, unde se află un stâlp indicator. Putem împarţi traseul în trei etape. Prima etapă urmează un drum asfaltat, până la barajul Gura Apei şi este lungă de 23 km. Drumul urcă de-a lungul Râului Mare trecând pe lângă mai multe cabane, pensiuni, zone împădurite şi frumoase lunci înierbate. La două intersecţii mai mari trebuie să avem grijă să nu mergem pe drumul greşit, prima este cu un drum spre dreapta, care urcă la cariera Netiş şi a doua este cu un drum spre stânga, care merge spre Tomeasa. Ajunşi la baraj, îl trecem şi ne înscriem pe valea Lăpuşnicului Mare. Aceasta este a doua etapă a traseului şi se face pe un drum nemodernizat. La circa 800 m de baraj, se află punctul de taxare cu barieră al Parcului Naţional Retezat. Drumul urcă tot mai mult, pătrunzând adânc în munte până în apropiere de Poiana Pelegii, unde este un loc mai larg pe care se pot parca maşinile. Distanţa până aici este de 44 km. De aici urmează ultima parte a traseului, pe potecă. Trecem valea Lăpuşnicului pe o punte improvizată şi poposim în frumoasa şi generoasa Poiana Pelegii, loc de campare, refugiu Salvamont. De aici urmăm marcajul punct albastru care urcă pe valea Peleaga. În scurt timp pădurea se răreşte şi urcăm printre tufe de jnepeni într-un peisaj foarte frumos, pe lângă valea Pelegii, care are cascade din loc în loc. Uneori ne mai îndepărtăm de râu, dar menţinem mereu malul drept al său (pe stânga cum urcăm). De la cotroana (stâna mică) construită din piatră, părăsim pârâul şi urcăm un prag până la frumosul lac glaciar Peleaga (Ghimpele), de unde încă un urcuş ne scoate în şaua Pelegii, important loc de întâlnire a traseelor, aflat între coloşii Păpuşa şi Peleaga.

Etape

Brazi - Râul Mare - barajul Gura Apei - Valea Lăpuşnicului - Poiana Pelegii - Valea Peleaga - Şaua Pelegii

Descriere

Traseul 23 PA face un contur Retezatului, de-a lungul V. Râul Mare (cu cabane frumoase și lunci) și a V. Lăpuşnicul Mare, ajungând la baza Piciorului Pelegii, de unde începe ascensiunea finală, pe lângă Lacul Peleaga (Ghimpele) spre şaua Pelegii.

Este un traseu de legătură lung și anevoios, dar ultimul segment însumează puțin peste 600 m diferențe de nivel, în cca. 2 -3 h de drumeție, făcând facil accesul la coloşii Păpuşa şi Peleaga. Din Poiana Pelegii (1630 m) se poate urca și spre Bucura, pe marcajele BA și CR.

Intrarea în traseu se face din vecinătatea localităţii Brazi, la intersecţia DJ 685 cu DJ 686D, unde se află un stâlp indicator, urmând drumul asfaltat până la barajul Gura Apei (lung de 23 km). Drumul urcă de-a lungul Râului Mare, lăsând în urmă zone împădurite şi frumoase lunci înierbate, cabane și pensiuni. De la baraj se continuă pe valea Lăpuşnicului Mare, într-un defileu strâmt, unde apele formează numeroase cascade, pe un drum nemodernizat. Zumzetul șăgalnic al torenților ce aleargă de pe versanți într-o vale a Lăpușnicului devenită aproape cheie, ne va însoți până în locurile însorite ale unei poieni largi; denumită Lunca Rotunda (cu cabana Rotunda).

În amonte de aceste locuri, trecem de confluența pârâului Judele cu Lăpușnicul Mare și după o bună bucată de vreme, ajungem la poienile cunoscute sub denumirea de Lunca Berhina, într-o zonă cu câteva construcții silvice. Din stânga întâlnim poteca turistică PG (traseul 22), coborând de pe Piciorul Slăveiului, 

Drumul forestier traversează Valea Lăpușnicului Mare printr-o zonă de confluență cu afluenții săi de dreapta și de stânga, trecând la stânga de bolovănișul haotic al abruptului Slăveiu. După Cascada Lăpușnicului, ajungem la Gura Bucurei, lângă numeroase izvoare, în apropiere de Poiana Pelegi. Este locul unde V Bucura și V. Pelegii formează Lăpușnicul Mare. Într-un loc mai larg se pot parca maşinile. Poiana Pelegii (1633 m), situată la 31 km de Gura Zlata este un loc ideal de campare și de pornire spre culmile Retezatului, o oază de liniște sub Piciorul Pelegii, cu un punct Salvamont. În poiană există izvor, iar parcarea este la 5 minute de zona de corturi. 

Marcajul PA continuă într-o urcare ușoară pe Valea Pelegii până în Poiana Păpușii, apoi câștigă altitudine pe poteca ce urcă printre tufe de jnepeni pe lângă valea Pelegii, într-un peisaj foarte frumos, care are cascade din loc în loc. Chiar dacă uneori, ne vom îndepărta de vale, ținem malul drept al văii (pe stânga cum urcăm) până la locul numit "La Cotroană", o stână mică construită din piatră, ce poate fi folosită ca adăpost de ploaie. Aici vom părăsi pârâul şi vom urca un prag (o zonă cu lespezi de piatră) până la frumosul lac glaciar Peleaga (Ghimpele), de formă circulară, situat la 2122 m.

După un scurt popas, admirând din șaua unde se află Lacul Ghimpele cei mai înalți coloși ai Retezatului, Peleaga și Păpușa, vom aborda un ultim urcuș până în Șaua Pelegii (2285 m), important punct de întâlnire al mai multor trasee. În șa întâlnim traseul de creastă BR (traseul 2) și traseul de legătură cu baza Salvamonti Bucura (traseul 24 CG). Avem  o frumoasă perspectivă spre tăurile din Valea Rea, iar la sud, lacul Peleaga (Ghimpele), va întregi panorama. Din Șaua Pelegii se poate continua drumeția fie spre Vârful Păpușa și Porțile Închise, fie spre Vârful Peleaga și Lacul Bucura. de unde se poate aborda Circuitul Lacurilor  - traseul 20 PA.

Observații

Traseu accesibil iarna turiştilor cu experienţă, bine echipaţi, în funcţie de cantitatea şi calitatea zăpezii.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Brazi - V. Lăpuşnicului - P-na Pelegii - Şaua Pelegii în Hunedoara, Retezat este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră