07MN67: Breaza - Colţii Brezei - Curmătura Moşului - Curmătura Zârnei

Traseul nr. 67 Punct Roșu este traseul de legătură între localitatea Breaza și Curmătura Zârnei, din creasta principală, trecând pe la ruinele fostei cabane Urlea. În primă fază, se urmează drumul spre ruinele cetății lui Radu Negru de pe Valea Brezcioara, apoi se urcă în culme pe un drum de TAF. Depășind o zonă de exploatare forestieră, se continuă pe curbă de nivel, ocolind zona mai accidentată a Colţilor Brezei. De aici se traversează câteva zone stâncoase spectaculoase și apoi pădurea de molid, până la ruinele vechii Cabane Urlea. Urmează o zonă cu jnepeniș, de unde se ajunge în golul alpin, depășind refugiul amplasat pe platoul larg Şleaul Moşuleţei. Până la Curmătura Moșului (Șaua Calului) vom aborda o pantă din ce în ce mai înclinată, iar din șa vom coborî pe malul Văii Calului, la firul Văii Urlea, cu o frumoasă cascadă. Continuând pe curbă de nivel în direcția E-SE, se ajunge în Curmătura Zârnei. Este un traseu solicitant, cu o ascensiune de cca. 2000 de m diferențe de nivel, într-o drumeție de aprox. 6.5 h. Efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva frumoasă asupra Văii Brezcioara, a Muchiei Colții Brezei, a văii Urlea și a crestei principale.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium/hard
Distanţă
13,50km
Durată
~6:30h
Urcare
1840m
Coborâre
590m
Vârf
2167m

Tabs

Indicaţii de orientare

Din localitatea Breaza, ieşim către sud pe direcţia Mănăstirii Breaza. Trecem de aceasta şi intrăm pe drumul forestier de pe Valea Brezcioara. După câteva sute de metri, cotim către est pe un drum de taf care urcă până pe culme. De aici, continuăm până într-o zonă de exploatare forestieră pe care o traversăm către sud. Poteca rămâne pe curbă de nivel şi ocolim la vest zona mai accidentată a Colţilor Brezei. Traversăm mai multe vâlcele şi zone stâncoase care nu sunt dificile şi totuşi sunt spectaculoase. Reintrăm într-o altă zonă de exploatare forestieră unde ne îndreptăm uşor SE. Urmează o urcare prin pădure şi ajungem în poiana în care se află ruinele vechii Cabane Urlea. De la ruina Cabanei Urlea urcăm printr-o tăietură în pădure şi ajungem într-o zonă cu jnepeniş. Poteca şerpuieşte prin jnepeniş şi apoi traversează o zonă înierbată spre SV, până pe platou. Traversăm apoi platoul larg către refugiul amplasat pe Şleaul Moşuleţei. Ne continuăm traversarea pe versantul NV al Vârfului Moşu. Panta devine din ce în ce mai înclinată şi are câteva porţiuni mai abrupte chiar înainte de Şaua Moşuleţ. Din şa coborâm spre SE pe malul Văii Calului, până în firul Văii Urlea, traversăm valea către SV şi continuăm spre E-SE pe curbă de nivel până când ajungem în Curmătura Zârnei.

Etape

Breaza - Colţii Brezei - fosta Cabană Urlea - sub Vf. Moşuleţei - Curmătura Moşului - Curmătura Zârnei

Descriere

Traseul nr. 67 PA este un traseu dificil, urmând poteca ce urcă la fosta Cabană Urlea, pe sub zona accidentată a Colţilor Brezei, și apoi în Curmătura Moșului de sub vârful omonim, de unde traversează Valea Urlea pentru a ajunge în Curmătura Zârnei. Este un traseu cu marcaj rezonabil, ce poate pune probleme de orientare, în condiții de vizibilitate scăzută și nerecomandat iarna, în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.

Pornind din localitatea Breaza, se urmează drumul către sud pe direcția Mănăstirii Breaza, depășind apoi ruinele cetății lui Radu Negru. La scurt timp, vom părăsi Valea Brezcioara, urcând în culme pe un drum de TAF și ajungând într-o zonă de exploatare forestieră, de unde vom continua pe curbă de nivel, ocolind la vest zona mai accidentată a Colţilor Brezei. Poteca ne conduce în poiana din Curmătura Colților, la 1533 metri, unde se află ruinele cabanei Urlea, prima cabană ridicată în Făgăraș de către SKV.

La cabană vom întâlni marcajul Triunghi Roșu ce urcă aici tot din Breaza, pe Valea Pojorta (traseul 67), și vom continua printr-o tăietură în pădurea de molid, spre sud, într-un urcuș pieptiș însoțiți de marcajul Triunghi Albastru. Ajunși într-o zonă cu jnepeniș, unde poteca șerpuiește spre sud-vest până la golul alpin, vom traversa o mică coamă și vom ajunge la platoul larg Şleaul Moşuleţei, ușor înclinat spre nord-vest, unde se află Refugiul Salvamont Moșuleața / Moșu.

Până la Curmătura Moșului (Șaua Calului), vom continua pe marcaj comun Triunghi Albastru ce urcă mai departe pe Creasta Moșului spre Vârful Urlea (traseul 65), străbătând o pantă ce devine din ce în ce mai înclinată, chiar înainte de șa. Din Curmătura Calului (2165 m), cu o frumoasă perspectivă către Țara Făgărașului, vom coborî spre sud-est până în firul pietros al Pârâului Calului, unde pârâul face o frumoasă cascadă, după care vom coborî pronunțat spre Căldarea Urlea, printr-o zonă ierboasă, unde poteca este mai puțin vizibilă, cu atenție sporită la marcaje, mai ales în condiții de vizibilitate scăzută.

În continuare vom traversa valea spre E-SE pe curbă de nivel, în urcuș ușor de-a coasta, până vom ajunge în partea vestică a Curmăturii Zârna (1923 m), unde vom întâlni marcajul bandă roșie al crestei principale (traseul 1). Aici se află noul refugiu Salvamont Zârna, bine izolat, solid și trainic, cu priciuri de lemn și un spațiu unde se poate lua masa.  În apropiere sunt mici pârâiașe de unde se poate face aprovizionarea cu apă, iar la cca. 100 de m vom găsi și ruinele vechiului refugiu. Ajunși în acest punct, vom poposi pentru a admira în dreapta, în plan îndepărtat, circul glaciar Urlea și abrupturile care îl mărginesc la vest, iar central-stânga, valea glaciară în trepte a Zârnei, având la obârșii un circ glaciar. Undeva departe se zăresc și vârfurile Dara și Hârtopul Darei, ambele peste 2500 de m.

Din Curmătura Zarnei se poate continua traseul spre Dara și Hârtop, trecând pe sub grohotișurile Vârfului Leaota (2312 m), admirând în spate Muntele Zârna și Muntele Langa, separați prin valea Izvorul Langa, și adânca vale a Zârnei la stânga, având la obârșie lacul glaciar Zârna. Din Vârful Leaota se desprinde către sud culmea Leaotei, adevărat pinten montan ce desparte văile Zârna (la est) și Leaota (la vest), în timp ce în față-stânga orizontul apropiat se închide prin Culmea Dara-Mușetescu, punctată de o suită de vârfuri înalte. Traversând Șleaul Leaotei se pot observa în stânga, la poalele crestei, circul glaciar Hârtopul Darei, cu 9 mici lacuri glaciare, între care Mioarele, Scoica, Roșu, Geamăna de Sus și Geamăna de Jos, Hârtop I, II ș.a.m.d

Observații

Marcaj rezonabil. Recomandat până la amplasamentul fostei Cabane Urlea.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Breaza - Colţii Brezei - Curmătura Moşului - Curmătura Zârnei în Făgăraş, Braşov este un traseu de drumeţie mediu/dificil.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment