Touristik Label - 907MN67: Breaza - Colţii Brezei - Curmătura Moşului - Curmătura Zârnei

Traseul nr. 67 Punct Roșu este traseul de legătură între localitatea Breaza și Curmătura Zârnei, din creasta principală, trecând pe la ruinele fostei cabane Urlea. În primă fază, se urmează drumul spre ruinele cetății lui Radu Negru de pe Valea Brezcioara, apoi se urcă în culme pe un drum de TAF. Depășind o zonă de exploatare forestieră, se continuă pe curbă de nivel, ocolind zona mai accidentată a Colţilor Brezei. De aici se traversează câteva zone stâncoase spectaculoase și apoi pădurea de molid, până la ruinele vechii Cabane Urlea. Urmează o zonă cu jnepeniș, de unde se ajunge în golul alpin, depășind refugiul amplasat pe platoul larg Şleaul Moşuleţei. Până la Curmătura Moșului (Șaua Calului) vom aborda o pantă din ce în ce mai înclinată, iar din șa vom coborî pe malul Văii Calului, la firul Văii Urlea, cu o frumoasă cascadă. Continuând pe curbă de nivel în direcția E-SE, se ajunge în Curmătura Zârnei. Este un traseu solicitant, cu o ascensiune de cca. 2000 de m diferențe de nivel, într-o drumeție de aprox. 6.5 h. Efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva frumoasă asupra Văii Brezcioara, a Muchiei Colții Brezei, a văii Urlea și a crestei principale.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
13,50km
Durată
5:00-6:30h
Urcare
1840m
Coborâre
590m
Vârf
2167m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din localitatea Breaza, ieşim către sud pe direcţia Mănăstirii Breaza. Trecem de aceasta şi intrăm pe drumul forestier de pe Valea Brezcioara. După câteva sute de metri, cotim către est pe un drum de taf care urcă până pe culme. De aici, continuăm până într-o zonă de exploatare forestieră pe care o traversăm către sud. Poteca rămâne pe curbă de nivel şi ocolim la vest zona mai accidentată a Colţilor Brezei. Traversăm mai multe vâlcele şi zone stâncoase care nu sunt dificile şi totuşi sunt spectaculoase. Reintrăm într-o altă zonă de exploatare forestieră unde ne îndreptăm uşor SE. Urmează o urcare prin pădure şi ajungem în poiana în care se află ruinele vechii Cabane Urlea. De la ruina Cabanei Urlea urcăm printr-o tăietură în pădure şi ajungem într-o zonă cu jnepeniş. Poteca şerpuieşte prin jnepeniş şi apoi traversează o zonă înierbată spre SV, până pe platou. Traversăm apoi platoul larg către refugiul amplasat pe Şleaul Moşuleţei. Ne continuăm traversarea pe versantul NV al Vârfului Moşu. Panta devine din ce în ce mai înclinată şi are câteva porţiuni mai abrupte chiar înainte de Şaua Moşuleţ. Din şa coborâm spre SE pe malul Văii Calului, până în firul Văii Urlea, traversăm valea către SV şi continuăm spre E-SE pe curbă de nivel până când ajungem în Curmătura Zârnei.

Etape

Breaza - Colţii Brezei - fosta Cabană Urlea - sub Vf. Moşuleţei - Curmătura Moşului - Curmătura Zârnei

Descriere

-

Observații

Marcaj rezonabil. Recomandat până la amplasamentul fostei Cabane Urlea.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Breaza - Colţii Brezei - Curmătura Moşului - Curmătura Zârnei în Braşov, Făgăraş este un traseu de drumeţie mediu/dificil.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră