Touristik Label - 3 Buşteni - Cabana Poiana Izvoarelor - Cabana Omu

Legătura Bușteni - Gura Diham - Vf. Omu
Traseul nr. 11 Bandă Roșie este considerat de specialiști unul din cele mai grele din masivul Bucegi, dar aducător de mari satisfacții. Porțiunea din Valea Cerbului spre Cabana Gura Diham este una ușoară, fără dificultăți, de inițiere, iar de aici poteca continuă în această notă până în Poiana Izvoarelor. Greul începe pe porțiunea Take Ionescu, iar apoi pe Drumul Friedrich Deubel printre stâncării, jnepeni (atenţie mare în condiţii de ploaie!), până pe Vf. Bucșoiu, al treilea între vârfurile muntoase din Munții Bucegi. De aici mai traversăm un prag stâncos și ajungem la “platoul” pe care se află Cabana Omu.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
dificil
Distanţă
29,10km
Durată
11:30-14:30h
Urcare
3220m
Coborâre
0m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Gara Buşteni urmăm spre nord DN1 până la strada Nestor Ureche, facem stânga pe acesta până în drumul asfaltat de pe Valea Cerbului și continuăm până la Gura Diham. Urcăm printr-un culoar de pădure, facem stânga spre Cabana Poiana Izvoarelor (1455 m) (7 cursuri de apă temporare). Pe curbă de nivel mergem până în Poiana Pichetul Roşu, continuăm pe poteca „Take Ionescu”, traversăm poiana Bucșoiului, urcăm pe un pinten înierbat aflat sub peretele Bucşoiului Mare și urcăm la stânga (la punctul „La Prepeleac”) printre jnepeni, susţinut pe versantul estic al Muntelui Bucşoiu. Trecem de o zonă stâncoasă cu cablu și urmăm stălpii de marcaj până pe Vârful Bucşoiu (2492 m). Coborâm spre sud-vest spre Şaua Bucşoiului, continuăm peste un prag stâncos şi ajungem în „platou”, facem stânga și în 10-15 minute ajungem la Cabana Omu (2507 m).

 

Etape

Buşteni - Cabana Gura Diham - Cabana Poiana Izvoarelor - La Prepeleac - Cabana Omu

Descriere

 

Cabana Omu este cabana plasată la cea mai mare înălțime în Carpați (2505 m), iar Stația meteorologică Vârful Omu, aflată lângă Cabană, este cel mai înalt punct locuit permanent din România. Lipsită de electricitate și apă, cabana este totuși o mângâiere pentru iubitorii de munte. Punct de reper, răscruce de drumuri, loc de popas, cabana Omu este la opt-nouă ore de urcuș față de Bușteni pe acest traseu.

Drumul către cel mai înalt vârf din Bucegi pornește din Bușteni și ocolește Vârful Gâlma Mare, pe Valea Cerbului, până la Cabana Diham, ceea ce face să nu se simtă dificultatea unei diferențe de nivel de 1830 metri (de la Bușteni până pe vârful Omu). 

Din dreapta Cabanei Gura Diham începe traseul care duce la Cabana Poiana Izvoarelor. Pentru o perioada foarte scurta de timp-aproximativ 10-15 minute acest traseu este comun cu traseul care duce la Cabana Diham (triunghi albastru - Traseul nr 12). După ce traseele se despart se urmează poteca facilă, străbătută pe alocuri de izvoare și vâlcele, din care putem alimenta cu apă.

Odată ajuns în Poiana Izvoarelor, putem poposi la Cabană pentru un ceai sau poți să te bucuri de un picnic la înălțime, printre brazi. (Cabana Gura Diham - Cabana Poiana Izvoarelor 1 - 1.5 h). De la Cabana Poiana Izvoarelor (1455 m) poteca se îndreaptă spre vest şi după cca. 15 min iese în Poiana Pichetul Roșu. Denumirea Poienii provine de la fostul pichet de grăniceri, care avea acoperișul vopsit în roșu. Se urcă în paralel față de Colții Morarului, pe poteca „Take Ionescu” până la Poiana Bucșoiu, unde se vede în stânga noastră impunătoarea Vale a Bucşoiului (traseu nemarcat).

Continuăm Traseul „Take Ionescu” peste Creasta Văii Rele și mai departe peste Valea Rea şi după 30-45 de minute de urcuş susţinut ajungem la intersecţia denumită „La Prepeleac” unde lăsăm în dreapta traseul 9 TR (ce duce la Mălăiești).

De aici începe urcuşul susţinut pe versantul estic al Muntelui Bucşoiu, pe Drumul lui Deubel. Urcăm printre jnepeni cu mare atenţie la semne şi după 30-40 de minute dăm de prima zonă stâncoasă echipată cu cablu. Urcăm cu atenţie ţinându-ne de cablu şi depăşim plăcile de stâncă înclinate (atenţie mare în condiţii de ploaie!) până la primul stâlp de marcaj ce pare a fi în creastă. De fapt suntem la doar 2110 m altitudine!  Muntele este un foarte bun magician: deși pare că aproape ajungi la punctul final al traseului, mai ai de urcat ore întregi. 

Continuăm pe poteca marcată pe pietre sau pe stâlpi încă vreo 30 de minute până la intersecţia (2235 m altitudine) cu traseul 48 (triunghi albastru ce vine din Șaua Brâna Caprelor). Ținem muchia stâncoasă şi după încă 1 h de mers suntem pe Vârful Bucşoiu, clasat al treilea între vârfurile muntoase din Munții Bucegi, cu altitudinea de 2.492 m, fiind depășit doar de Omu, 2.505 m și Bucura Dumbravă  2.503 m.

De aici se continuă spre Şaua Bucşoiului peste un prag stâncos şi ajungem în „platou” (3,5 - 4 h de la plecarea din punctul „La Prepeleac”) și încă 15 minute până la Cabana Omu, în cel mai înalt punct al Bucegilor (2505 m). Ca observație, în cele 5 h de traseu de la Poiana Izvoarelor la Omu, nu există surse de apă.

Observații

Inaccesibil iarna

Vreme

Persoane care au contribuit si comentat

 

Buşteni - Cabana Poiana Izvoarelor - Cabana Omu în Bucegi-Leaota, Braşov, Prahova este un traseu de Drumeţie dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră