Buşteni - P-na Coştilei - Cabana Mălăieşti

Cabana Mălăieşti este poate cea mai îndrăgită cabană din munţii Bucegi. Mălăieşti este un loc de popas “sus” la intersecţia unor trasee spectaculoase. Dispunerea în amfiteatru a căldării glaciare îţi dă senzaţia că locaşul este protejat şi are un farmec aparte. Traseul pornește de la Căminul Alpin, ajunge în Poiana Coştilei, un luminiș cu perspective minunate asupra Bucegilor, de unde se continuă spre Colții Morarului și mai departe pe Take Ionescu.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium/hard
Distanţă
12,40km
Durată
5:30-6:00h
Urcare
1290m
Coborâre
480m
Vârf
1782m

Gallery

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Gara Buşteni urcăm pe strada Valea Albă până la Căminul Alpin şi urcăm în stânga pe strada Morarului pentru a intra în pădure. Traversăm traseul 6 (punct galben) şi urcăm până la o troiţă din lemn. De aici, continuăm spre vest pe Plaiul Munticelu, lăsând în stânga două intrări pe poteci nemarcate spre Valea Albă şi în punctul „La măsurătoarea urşilor” lăsăm în stânga poteca nemarcată spre Refugiul Coştila şi urcăm în dreapta prin pădurea de foioase. Depăşim pe rând cele două fire ale Văii Coştilei şi firul (mai puţin vizibil) al Văii Gălbenelelor şi după 1 ½ ore de la Căminul Alpin ajungem în Poiana Coştilei pe care o parcurgem de-a lungul ei. În capătul nordic al poienii există o stână locuită pe timp de vară (atenţie la câini!). Coborâm în 5 minute la intersecţia cu traseul 10 (bandă galbenă), continuăm prin pădure pe curbă de nivel cu uşoare urcări şi coborâri şi după 1-1 ¼ ore ajungem în Poiana Pichetul Roşu (legătura cu traseele 11 şi 20). Urcăm în stânga pe traseul „Take Ionescu” spre Cabana Mălăieşti. În 30-40 de minute ajungem în Poiana Bucşoiului de unde porneşte în stânga poteca nemarcată pe Valea alpină a Bucşoiului. Continuăm ascendent până la un pinten cu iarbă aflat sub piciorul estic al Vârfului Bucşoiu. În 5-10 minute ajungem la intersecţia de unde traseul 20 (bandă roşie) ne conduce spre Vârful Bucşoiu şi Cabana Omu. Continuăm pe marcajul triunghi roşu trecem printr-o zonă echipată cu lanţuri şi podeţe de lemn şi urcăm în Şaua Mălăieşti/Prepeleac (1780 m). De aici se văd în acelaşi timp Cabanele Diham şi Mălăieşti. Coborâm pe curbă de nivel şi peste o treaptă stâncoasă echipată cu lanţ, depăşim un podeţ de lemn (şi el echipat cu lanţ) şi după 10-15 minute ajungem în căldarea inferioară a Văii Mălăieşti în care se află Cabana Mălăieşti.

Etape

Buşteni (885 m) - Căminul Alpin (925 m) - Poiana Coştilei (1310 m) - Poiana Pichetul Roşu (1445 m) - La Prepeleac (1750 m) - Cabana Mălăieşti (1720 m).

Descriere

Cabana Mălăieşti se află la o altitudine de 1720m, în partea nordică a Bucegilor, la baza unei căldări glaciare aflate pe valea glaciară cu acelaşi nume. Aceasta din urmă este dispusă în amfiteatru între culmea Bucşoiu Mare, culmea Scara şi creasta Padina Crucii și este astfel lesne de înțeles de ce arată ca o fortăreață și de unde i se trage frumusețea. Odată ce ajungi în căldare ai un sentiment de liniște, te bucuri de traseul finalizat și ești bucuros de revederi cu oameni dragi. Serile se cântă des la chitară şi e multă voie bună. Vei avea un singur gând: când să te reîntorci cât mai curând. Cabana este deschisă permanent și există un refugiu Salvamont lângă cabană care oferă ajutor la nevoie.
Acest traseu este o adevărată magistrală cu o lungime de cca. 12 km, care înconjoară la o altitudine medie de 1400 – 1700 m o parte importantă a masivului (partea de nord-est), de cel mai mare interes atât pentru turişti cât şi pentru alpinişti şi schiori. Din el se desprind trasee de acces spre importante obiective turistice, alpine şi de schi din zonele Coştila, Omul, Morarul şi Bucşoiul. Iarna traseul este foarte periculos şi dificil pe între Pichetul Roşu – Mălăieşti, pe porțiunea numită Take Ionescu.
De la Căminul Alpin (925 m) traseul urmează spre vest, în urcuş uşor prin pădure poteca largă de pe Plaiul Munticelului. În continuare, lasă în stânga poteca nemarcată spre Valea Albă şi Refugiul Coştila.și trece prin punctul La Măsurătoarea Urşilor (1310 m), apoi traversează văile Coştilei şi Gălbenelelor şi ajunge în Poiana Coştilei (1360 m) (Buşteni – Poiana Coştilei cca. 2½ ore).
Poiana, aflata chiar la poalele munților, e un loc mirific unde poți admira muntele impozant ce se afla parcă la o aruncătura de băț și poți face un popas în luminișul larg. Deasupra pădurii se înalţă Vf. Santinela Văii Cerbului, iar în fund, abruptul Coştilei, Valea Mălinului şi marele perete al Crestei Gălbinelelor. În Poiană nu exista sursă de apă, ci doar mai sus, spre Refugiul Colții Morarului. În capătul nordic al poienii există o stână locuită pe timp de vară (atenţie la câini!).
Poteca încalecă curând o coamă scundă, dincolo de care se întinde Poiana Văii Cerbului. După o scurtă coborâre ajungem la răscrucea de drumuri „Poiana Văii Cerbului" (1310 m). (legătura cu traseul 10 spre Cabana Omu). Continuăm prin pădure pe curbă de nivel cu uşoare urcări şi coborâri şi după 1-1 ¼ ore ajungem în Poiana Pichetul Roşu (legătura cu traseele 11 şi 20). Traseul 11 (BR) vine de la Cabana Gura Diham, în timp de Traseul 20 (PR) urcă de la Cabana Diham spre Cabana Omu. (Buşteni – Pichetul Roşu: 3 ore).
De la Pichetul Roşu traseul continuă pe sub abruptul Bucşoiului şi traversează mai multe vâlcele, porţiunile dificile alternând cu cele domoale. În 30-40 de minute ajungem în Poiana Bucşoiului. Continuăm ascendent, trecem de Valea Rea și intrăm pe Traseul Take Ionescu, zonă echipată cu lanţuri şi podeţe de lemn şi urcăm în Şaua Mălăieşti / La Prepeleac (1780 m). Aici intersectează potecile spre Cabana Omu (legătura cu Traseul 11). De aici se văd în acelaşi timp Cabanele Diham şi Mălăieşti.
Coborâm pe curbă de nivel şi peste o treaptă stâncoasă echipată cu lanţ, depăşim un podeţ de lemn (şi el echipat cu lanţ) şi după 10-15 minute ajungem în căldarea inferioară a Văii Mălăieşti în care se află Cabana Mălăieşti.

Observații

inaccesibil iarna pe segmentul Pichetul Roşu - Mălăieşti

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Buşteni - P-na Coştilei - Cabana Mălăieşti în Bucegi-Leaota, Braşov, Prahova, Braşov Ciclist este un traseu de drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Your Comment