Touristik Label - 201MN10: Buşteni - P-na Coştilei - Cabana Omu

Traseul nr. 10 Bandă Galbenă străbate aproape în totalitate Valea Cerbului, exceptând porțiunea denumită „Plaiul Fânului” sau „Drumul Tunului”. Este cea mai importantă vale de pe versantul prahovean al Munților Bucegi, o vale încântǎtoare ce despicǎ un lanţ de munţi, cunoscută drept „Orașul pe roți” sau “Poiana verde de la poalele Munţilor”. După ce se traversează ultimele poienițe de pe Valea Cerbului (Poiana Văii Cerbului, Poiana Urzicii, Poiana Priponului), depășim canionul îngust „La numărătoarea oilor”, și continuăm pe versantul sudic al Muntelui Morarul, până la Cabana Omu.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium/hard
Distanţă
12,10km
Durată
5:00-6:00h
Urcare
1670m
Coborâre
50m
Vârf
2480m

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Gara Buşteni urmăm spre nord DN1 până la intersecţia cu strada Nestor Ureche, facem stânga spre vest până la capătul străzii de unde continuăm pe drumul nemodernizat de pe Valea Cerbului circa 1.5 km până în Poiana Fânului (legătura cu traseele 6, 11 şi 12). Urcăm pe drumul de TAF prin nordul Gâlmei Mari (1419 m), pe „Plaiul Fânului” sau „Drumul Tunului” până în capătul nord-estic al Poienii Coştilei (circa 1300 m altitudine). Prin nordul poienii depăşim stâna din Poiana Coştilei şi ajungem la intersecţia cu traseul 9. Traversăm spre vest Poiana Văii Cerbului şi coborâm în firul Văii Cerbului (apă temporară). Urcăm pe versantul stâng (geografic) al văii circa 1 ½ ore, parcurgem un mic canion şerpuit şi după încă 30 de minute ieşim în Poiana Urzicii, de unde urcă Valea Urzicii (vale nemarcată). Continuăm prin pădure până în Poiana Priponului, din care urcă Valea Caprelor (un canion cvasi-vertical şi întunecat) şi Valea Priponului, ambele nemarcate. Urcăm câteva trepte stâncoase şi prin canionul îngust „La numărătoarea oilor” şi o altă treaptă stâncoasă şi ajungem lângă firul Văii Cerbului. În stânga se vede o intrare nemarcată spre stâna din Valea Priponului. Continuăm pe versantul drept (geografic) pe sub intrarea în Valea Căldărilor (vale nemarcată ce urcă în Şaua Şugărilor), trecem pe versantul stâng pe care urcăm circa 30 de minute, traversăm firul văii pe versantul drept şi urcăm abrupt sub un prag stâncos, până pe o brână ce ne urcă spre buza ultimei căldări glaciare a Văii Cerbului. Urcăm pragul glaciar pe dreapta (geografică) şi ieşim la cca 2000 de metri sub imensa căldare finală în care se află şi o mică stână. Pe sub stână urcăm în serpentine repetate pe versantul sudic al Muntelui Morarul, până sub Cabana Omu, unde întâlnim traseul 37, pe care urcăm circa 200 m până la Cabana Omu.

Etape

Buşteni (885 m) - Plaiul Fânului - Poiana Coştilei (1310 m) - Cabana Omu (2507 m).

Descriere

Cunoscută drept “Casa de piatră de la vârful Omul", Cabana Omu este cabana plasată la cea mai mare înălțime în Carpați (2505 m). Alături de cabană, se află Stația meteorologică Vârful Omu, aceasta fiind cel mai înalt punct locuit permanent din România.
Panoramele grandioase care se desfășoară la poalele cabanei sunt adevărata atracție a acestui loc năucitor. Legenda spune că Vârful Omu este, de fapt, un cioban, care cu mii de ani în urma s-a rătăcit pe acest masiv, din cauza furtunii. Deoarece nu își găsea calea de întoarcere, ciobanul a început să înjure și să blesteme, iar Dumnezeu s-a înfuriat și l-a transformat în stâncă.
Traseul pornește din Gara Bușteni sau de la Căminul Alpin. Odată ajunși la șosea (legătura cu traseele 6, 11 şi 12), continuăm pe şosea, iar în cca. 30-40 min de la Buşteni şi după ce traversăm pe un mic pod Pârâul Hoagelor ajungem la ramificaţia drumurilor spre Plaiul Fânului - Poiana Coştilei cu trasele 11 și 12 (ce continuă spre Cabana Gura Diham).
Traseul nostru (bandă galbenă) continuă spre stânga, pe „Plaiul Fânului” sau „Drumul Tunului”, printr-o poiană largă, urcă ocolind prin dreapta şi de-a coasta Vârful Gâlma Mare (1419 m) şi răzbate în Poienia Coştila, unde peisajul e dominat de perspectiva abruptului Coştilei. Prin nordul poienii depăşim stâna din Poiana Coştilei şi ajungem la intersecţia cu traseul 9 (ce duce la Cabana Mălăiești).
Ne continuăm periplul pe Valea Cerbului, printr-o serie de poienițe (Poiana Văii Cerbului, Poiana Urzicii, Poiana Priponului), urcăm câteva trepte stâncoase prin canionul îngust „La numărătoarea oilor”, lăsăm în stânga Muntele Colţii Obârşiei (2480 m), remarcabil printr-o zonă de pereţi stâncoşi (Cerdacul Obârşiei), și urcăm în serpentine repetate pe versantul sudic al Muntelui Morarul, până sub Cabana Omu, unde întâlnim traseul 37 BG (ce vine de la Piatra Arsă). De aici, mai avem circa 200 m până la Cabana Omu.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Buşteni - P-na Coştilei - Cabana Omu în Bucegi-Leaota, Prahova, Braşov Ciclist este un traseu de drumeţie mediu/dificil.