Touristik Label - 707MN10: Cabana Bârcaciu - L. Avrig

Legătura Cabana Bârcaciu - Lacul Avrig, pe Valea Avrigului
Traseul 10 Punct Albastru este traseul de legătură între Cabana Bârcaciu și Lacul Avrig, depășind două praguri glaciare. Poteca poate pune probleme în sectorul superior unde relieful este mai accidentat. Efortul depus ne este răsplătit de perspectiva copleșitoare asupra Lacului Avrig și asupra crestei principale cu vârfurile Scara și Ciortea.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
4,32km
Durată
2:00-3:00h
Urcare
790m
Coborâre
290m
Vârf
2002m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Cabana Bârcaciu, continuăm prin pădure spre sud. La 200 m de cabană, există o intersecţie cu o potecă spre Negoiu (PR) şi alta spre Lacul Avrig (PA). Continuăm spre vest, pe curbă de nivel, pe marcaj PA, apoi în coborâre până în firul Văii Avrigului, unde ieşim din pădure. Traversăm spre SV şi din apropierea stânei continuăm spre sud, pe malul vestic al Văii Avrigului. Urcăm spre SV un prim prag glaciar şi continuăm spre SV pe versantul înclinat într-o zonă cu multe surpături. Trecem de al doilea prag glaciar şi ajungem la Lacul Avrig la 2015 m altitudine. Există un stâlp indicator.

Etape

Cabana Bârcaciu - Valea Avrigului - Lacul Avrig

Descriere

Traseul 10 PA face legătura între Cabana Bârcaciu și Lacul Avrig (2015 m), depășind două praguri ale căldărilor de sub Vf. Vârtopu Rosu. Este un traseu destul de dificil, cu aprox 800 de m diferențe de nivel, în cca. 3 h de drumeție.

Pornim de la primitoarea Cabana Bârcaciu spre SE, prin culoarul tăiat în pădurea de molid și ajungem la intersecția cu poteca PR (traseul 12) spre CAbana Negoiu la aprox. 200 m de cabană. PA face dreapta, străbate o porțiune aproape pe curbă de nivel spre V, traversând două pâraie mici și apoi coboară în firul Văii Avrigului, unde ieșim din pădure, printre jnepeni, aproape de o stână (Stâna Bună).

Traversăm apa și urcăm apoi de-a lungul Râului Mare (Avrig) spre pragul glaciar inferior, având în dreapta o serie de mici cascade. Traversăm versantul de sub Vârtopu Rosu, pe malul V al Văii Avrigului, într-o zonă cu relief accidentat ce necesită atenție și precauție. După o scurtă deviere spre stânga, într-un urcuș accentuat, vom ajunge iar aproape de firul apei, sub pragul glaciar superior al Căldării Mari a Avrigului. 

Într-un urcuș pieptiș poteca ne scoate pe malul estic al Lacului Avrig la 2015 m altitudine, (stâlp indicator) la intersecția cu traseul de creastă BR (traseul 1). Lacul Avrig este situat sub peretele vârfului Ciortea, are o suprafață de 1.5 ha cu o adâncime de 4.5 m și este un loc bun de popas pentru cei care doresc să ajungă pe Vârful Negoiu în itinerarul lor străbătând creasta principală (loc pentru corturi și izvor).

Observații

Marcaj bun.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cabana Bârcaciu - L. Avrig în Făgăraş, Sibiu este un traseu de drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră