07MN10: Cabana Bârcaciu - L. Avrig

Traseul nr. 10 Punct Albastru este un traseu de pătrundere în arealul Munților Făgăraș, făcând legătura între Cabana Bârcaciu și Lacul Avrig, coborând până în firul Văii Avrigului, de unde vom urca spre SV depășind două praguri glaciare. Poteca poate pune probleme în sectorul superior unde relieful este mai accidentat. Este un traseu de dificultate medie, cu diferențe de nivel de aprox 800 de m, pe parcursul a 3 h de drumeție. Efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva copleșitoare asupra Lacului Avrig și asupra crestei principale cu vârfurile Scara și Ciortea.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium
Distanţă
4,30km
Durată
~3:00h
Urcare
790m
Coborâre
290m
Vârf
2002m

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Cabana Bârcaciu, continuăm prin pădure spre sud. La 200 m de cabană, există o intersecţie cu o potecă spre Negoiu (PR) şi alta spre Lacul Avrig (PA). Continuăm spre vest, pe curbă de nivel, pe marcaj PA, apoi în coborâre până în firul Văii Avrigului, unde ieşim din pădure. Traversăm spre SV şi din apropierea stânei continuăm spre sud, pe malul vestic al Văii Avrigului. Urcăm spre SV un prim prag glaciar şi continuăm spre SV pe versantul înclinat într-o zonă cu multe surpături. Trecem de al doilea prag glaciar şi ajungem la Lacul Avrig la 2015 m altitudine. Există un stâlp indicator.

Etape

Cabana Bârcaciu - Valea Avrigului - Lacul Avrig

Descriere

Traseul nr. 10 PA este un traseu de dificultate medie, într-o drumeție de aprox. 3 ore, urmând firul văii Avrigului și depășind două praguri ale căldărilor de sub Vârful Vârtopu Rosu. Vom ajunge la Lacul Avrig, la 2015 m altitudine, marcat cu stâlp indicator.

Pornind de la Cabana Bârcaciu spre sud-est prin culoarul tăiat în pădurea de molid, vom ajunge la o intersecție cu o potecă spre Negoiu (PR) şi alta spre Lacul Avrig (PA), la aprox. 200 m de cabană. Urmând poteca marcată cu punct albastru la dreapta, vom străbate o porțiune aproape pe curbă de nivel spre vest, traversând două pâraie mici și apoi coborând până în firul Văii Avrigului, unde ieșim din pădure, printre jnepeni, aproape de o stână (Stâna Bună).

În continuare vom traversa apa și vom urca de-a lungul Râului Mare (Avrig) spre pragul glaciar inferior, având în dreapta o serie de mici cascade, apoi vom traversa versantul de sub Vârtopu Rosu, pe malul vestic al Văii Avrigului, într-o zonă cu multe surpături ce necesită atenție și precauție. Mai sus, după o scurtă deviere spre stânga, într-un urcuș accentuat, vom ajunge iar aproape de firul apei, sub pragul glaciar superior al Căldării Mari a Avrigului.

Vom depăși pragul într-un urcuș pieptiș pe poteca care ne scoate pe malul estic al Lacului Avrig,  la 2015 m altitudine, unde există și un stâlp indicator ce marchează intersecția cu traseul de creastă Bandă Roșie (traseul 1). Lacul Avrig este situat în căldarea văii Avrigului, sub peretele vârfului Ciortea, are o suprafață de 1.5 ha și o adâncime de 4.5 m și este un loc bun de popas pentru cei care doresc să ajungă pe Vârful Negoiu în itinerarul lor străbătând creasta principală (loc pentru corturi și izvor).

Observații

Marcaj bun.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Cabana Bârcaciu - L. Avrig în Făgăraş, Sibiu este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment