Touristik Label - 5 Cabana Bârcaciu - M. Bârcaciu - Şaua Scării

Legătura Cabana Bârcaciu - Refugiul Scara (creasta principală)
Traseul nr. 13 Cruce Galbenă este un traseu de pătrundere în arealul Munților Făgăraș, făcând legătura între Cabana Bârcaciu și Şaua Scării, în apropierea Refugiul Scara vechi şi Refugiul Scara nou din creasta principală. În primă fază se ia direcția spre Cabana Negoiu, pe curbă de nivel, apoi se traversează izvoarele Pârâului Comănesei și se începe urcușul pe vechiul Drum al Tunurilor spre Platoul Scărișoarei. De aici se urmează matematic culmea, într-un urcuș pieptiș, apoi se coboară spre Valea Puha, în pragul superior al văii și se urcă în Şaua Puha. Urmează un sector pe alocuri expus și se iese în creasta principală. Este un traseu de dificultate medie, cu diferențe de nivel de aprox 700 de m, pe parcursul a 3 h de drumeție. Efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva asupra crestei principale și a văilor înconjurătoare.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
5,60km
Durată
~3:00h
Urcare
690m
Coborâre
60m
Vârf
2125m

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Cabana Bârcaciu, continuăm prin pădure spre sud. La 200 m de cabană există o intersecţie cu o potecă spre Negoiu (PR) şi alta spre Lacul Avrig (PA). Continuăm spre Cabana Negoiu, în traversare pe curbă de nivel spre est. După traversarea braţelor Pârâului Comănesei, urcăm uşor spre piciorul estic al Muntelui Bârcaciu. Mergem pe picior până în Fruntea Bârcaciului, cunoscută şi ca Fruntea Scării. De aici, mergem matematic pe culme, până când urcuşul devine pieptiş. Există stâlp indicator. Coborâm spre est spre Valea Puha, până în pragul glaciar superior al văii. Traversăm valea spre E-SE şi urcăm Şaua Puha. Aici intersectăm traseul care vine de la Cabana Negoiu. Urcăm pieptiş, pe alocuri expus, spre creasta principală şi ieşim în creastă la 2152 m. La 80 m SE se află Refugiul Scara vechi şi Refugiul Scara nou. Există şi un stâlp indicator.

Etape

Cabana Bârcaciu - Muntele Bârcaciu - Culmea Scărişoara - Valea Puha - Şaua Scării

Descriere

Traseul nr. 13 CG este un traseu de dificultate medie, într-o drumeție de aprox. 3 h, urmând poteca ce urcă la început domol, apoi mai pieptiș, spre Platoul Scărișoarei. De aici vom traversa spre E-SE pragul glaciar superior al văii Puha (Porumbăcelul) și vom ataca pantele versantului estic al Muchiei Puha până în Șaua Scara. Este un traseu cu marcaj bun, accesibil și iarna, în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.

Pornind de la Cabana Bârcaciu, vom continua prin pădure spre sud, întâlnind după aprox. 200 de m, stâlpul indicator ce marchează începutul traseului nostru, lăsând în față.traseul spre Lacul Avrig (traseul 10 Bulină Albastră) și traseul 9 (Cruce Roșie spre Vârful Scara), cotind spre est, pe curbă de nivel. Însoțiți de marcajul Bulină Roșie (traseul 12), vom traversa câteva fire ale izvoarelor Pârâului Comănesei, în direcția spre Cabana Negoiu, apoi vom urca uşor spre piciorul estic al Muntelui Bârcaciu, lăsând PA în stânga la un moment dat (cca. 1 km de la Cabana Bârcaciu).

De aici vom începe urcușul pe Drumul Tunurilor (un vechi drum folosit de grăniceri)  spre Platoul Scărișoarei, unde vom intersecta traseul 9 (Cruce Roșie spre Vârful Scara) și alături de care vom continua matematic pe culme, în direcția crestei principale. După cca. 40 minute, la indicatorul de sub vârful Scara, vom părăsi crucea roșie și ne vom îndrepta către stânga, coborând spre est spre Valea Puha, până în pragul glaciar superior al văii.

În continuare vom traversa valea spre E-SE şi vom urca în Şaua Puha, la intâlnirea cu traseul 14 ce urcă de la Cabana Negoiu pe malul vestic al Pârâului Şerbota (marcaj Cruce Albastră). Ghidați de cele două marcaje, din șaua Puha vom trece printr-un horn pietros tăiat sub vârful Puha (2177m), urcând pieptiș, pe alocuri expus, și în 10 minute vom ajunge în șaua Scara la 2152 m altitudine.

Pentru cei care își propun traversarea crestei (traseul 1), trebuie menționat, că la 80 m SE (5 minute din șa), se află Refugiul Scara vechi şi Refugiul Scara nou, marcat cu stâlp indicator și există și un izvor în apropiere. Cele mai apropiate vârfuri de la refugiu sunt Vârful Scara, Ciortea și Suru, spre vest, sau coloșii Șerbota, Negoiu și Lespezi, spre est.

Observații

Marcaj bun.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cabana Bârcaciu - M. Bârcaciu - Şaua Scării în Sibiu, Vâlcea, Făgăraş este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră