Touristik Label - 907MN12: Cabana Bârcaciu - V. Şerbota - Cabana Negoiu

Legătura Cabana Bârcaciu - Cabana Negoiu, pe la Cascada Șerbota
Traseul nr. 12 Punct Roșu este traseul de legătură între două din cele mai cunoscute cabane din Făgărașul Nordic, Cabana Bârcaciu și Cabana Negoiu, ambele aflate la peste 1500 de m, puncte de plecare spre vârfurile cele mai importante din sectorul vestic de creastă (Negoiu, Lespezi, Șerbota, Scara și Ciortea). Traseul urcă piciorul estic al Muntelui Bârcaciu, Muchia Puha și prin golul alpin, pe versantul estic al Muchiei Şerbota
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
6,23km
Durată
~2:30h
Urcare
400m
Coborâre
380m
Vârf
1633m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Cabana Bârcaciu, continuăm prin pădure spre sud. La 200 m de cabană există o intersecţie cu o potecă spre Negoiu (PR) şi alta spre Lacul Avrig (PA). Continuăm spre Cabana Negoiu, în traversare pe curbă de nivel spre est. După traversarea braţelor Pârâului Comănesei, urcăm uşor spre piciorul estic al Muntelui Bârcaciu. De aici, coborâm accentuat spre Valea Puha. Trecem pe lângă fostul amplasament al stânei din Valea Puha, traversăm Pârâul Porumbacului şi urcăm spre Muchia Puha. Traversăm din Valea Puha spre golul alpin, trecem pe versantul nordic al Muchiei Puha prin vegetaţie deasă şi jnepeniş. Poteca e bună şi vizibilă. Coborâm spre Valea Şerbotei şi ajungem din nou în golul alpin. Apoi, ajungem la intersecţia cu traseul care urcă la refugiul din Şaua Puha, locul fiind marcat cu stâlp indicator. Traversăm Pârâul Şerbotei şi urcăm pieptiş pe versantul estic al Muchiei Şerbota, până când se intersectează poteca care duce pe Vârful Şerbota, marcată de un stâlp indicator. Continuăm pe curbă de nivel pe versantul estic al Muchiei Şerbota, până la Cabana Negoiu.

Etape

Cabana Bârcaciu - Valea Puha - Valea Şerbota - Cabana Negoiu

Descriere

 

Traseul 12 PR face legătura între Cabana Bârcaciu și Cabana Negoiu străbătând mai multe muchii și văi, la peste 1500 de m alt. Este un traseu destul de dificil, cu aprox 800 m diferențe de nivel, în cca 2.5 h de drumeție. Iarna accesibil în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.

Porninm de la primitoarea Cabana Bârcaciu spre SE, prin culoarul tăiat în pădurea de molid și după aprox. 200 de m, găsim stâlpul indicator ce marchează începutul PR spre Cabana Negoiu. Lăsăm în față.traseul PA spre Lacul Avrig (traseul 10) și cotim spre E, pe curbă de nivel, traversând câteva fire ale Pârâului Comănesii, apoi vom urca uşor spre piciorul estic al Muntelui Bârcaciu, unde lăsăm la dreapta varianta CG (traseul 13) care continuă spre S peste Muntele Scărișoara, până în Şaua Puha şi Scara, în apropiere de Refugiul Scara vechi şi nou.

PR coboară accentuat spre Valea Puha (Valea Porumbăcelului), pe lângă fostul amplasament al unei stâne, apoi traversează Pârâul Porumbacului şi urcă spre Muchia Puha. Ajunși în zona golului alpin, trecem pe versantul nordic al Muchiei Puha prin vegetaţie deasă şi jnepeniş, depășim un picior desprins din culmea Puha și coborâm spre Valea Șerbotei, pe o potecă bună şi vizibilă. Vom ajunge la intersecția (stâlp indicator) cu traseul CA (traseul 14) care urcă la refugiul din Şaua Scării, în apropiere de Refugiul Scara (2146 m).. 

Însoțiți de marcajul CA, traversăm Pârâul Șerbotei, pe deasupra cascadei Șerbota, considerată una din cele mai frumoase căderi de apă din Făgăraș. Cascada Șerbota are aprox 80 m înălțime și 10 m lățime, iar momentul optim de vizitare este în perioada mai-iulie. Continuăm pieptiș pe versantul estic al Muchiei Şerbota, în serpentine până la intersecția (stâlp indicator.) cu BA (traseul 18) - poteca care duce pe Vârful Şerbota.

Cele trei marcaje, BA, CA și PR continuă pe curbă de nivel pe versantul estic al Muchiei Şerbota, până la cabană. Cabana Negoiu este una din cele mai spațioase cabane de munte, dispune de 3 corpuri de clădire, pentru aprox. 140 pers și este una din primele cabane apărute în Carpaţii noştri. Clădirea primei cabane, construită în anul 1881, a suportat cu stoicism vitregiile timpului şi şi-a încheiat existenţa odată cu terminarea cabanei noi. 

Observații

Marcaj bun.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cabana Bârcaciu - V. Şerbota - Cabana Negoiu în Sibiu, Făgăraş este un traseu de drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră