07MN12: Cabana Bârcaciu - V. Şerbota - Cabana Negoiu

Traseul nr. 12 Bulină Roșie este traseul de legătură între două din cele mai cunoscute cabane din Făgărașul Nordic, Cabana Bârcaciu și Cabana Negoiu, ambele aflate la peste 1500 de m, puncte de plecare spre vârfurile cele mai importante din sectorul vestic de creastă (Negoiu, Lespezi, Șerbota, Scara și Ciortea). În primă fază se urcă piciorul estic al Muntelui Bârcaciu, apoi se coboară spre Valea Puha, de unde se va urca din nou, de această dată pe Muchia Puha, prin vegetaţie deasă şi jnepeniş. De aici se ajunge în golul alpin de pe Valea Şerbota, și cu un ultim efort, vom urca pieptiş pe versantul estic al Muchiei Şerbota, care ne conduce apoi pe curbă de nivel spre Cabana Negoiu. Este un traseu de dificultate medie, cu diferențe de nivel de aprox 800 de m, pe parcursul a 2.5 h de drumeție. Efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva asupra crestei principale și a văilor străbătute.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium
Distanţă
6,20km
Durată
~2:30h
Urcare
400m
Coborâre
380m
Vârf
1633m

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Cabana Bârcaciu, continuăm prin pădure spre sud. La 200 m de cabană există o intersecţie cu o potecă spre Negoiu (PR) şi alta spre Lacul Avrig (PA). Continuăm spre Cabana Negoiu, în traversare pe curbă de nivel spre est. După traversarea braţelor Pârâului Comănesei, urcăm uşor spre piciorul estic al Muntelui Bârcaciu. De aici, coborâm accentuat spre Valea Puha. Trecem pe lângă fostul amplasament al stânei din Valea Puha, traversăm Pârâul Porumbacului şi urcăm spre Muchia Puha. Traversăm din Valea Puha spre golul alpin, trecem pe versantul nordic al Muchiei Puha prin vegetaţie deasă şi jnepeniş. Poteca e bună şi vizibilă. Coborâm spre Valea Şerbotei şi ajungem din nou în golul alpin. Apoi, ajungem la intersecţia cu traseul care urcă la refugiul din Şaua Puha, locul fiind marcat cu stâlp indicator. Traversăm Pârâul Şerbotei şi urcăm pieptiş pe versantul estic al Muchiei Şerbota, până când se intersectează poteca care duce pe Vârful Şerbota, marcată de un stâlp indicator. Continuăm pe curbă de nivel pe versantul estic al Muchiei Şerbota, până la Cabana Negoiu.

Etape

Cabana Bârcaciu - Valea Puha - Valea Şerbota - Cabana Negoiu

Descriere

Traseul nr. 12 PR este un traseu de dificultate medie, într-o drumeție de aprox. 2.5 h, urmând poteca ce urcă și coboară repetat, străbătând mai multe muchii și văi, la altitudinea de pe peste 1500 de m. Este un traseu cu marcaj bun, accesibil și iarna, în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.

Pornind de la Cabana Bârcaciu, vom continua prin pădure spre sud, întâlnind după aprox. 200 de m, stâlpul indicator ce marchează începutul traseului spre Cabana Negoiu, lăsând în față.traseul spre Lacul Avrig Bulină Albastră (traseul 10) și cotind spre est, pe curbă de nivel. Curând vom traversa câteva fire ale izvoarelor Pârâului Comănesei, apoi vom urca uşor spre piciorul estic al Muntelui Bârcaciu, de unde vom coborî accentuat spre Valea Puha (Valea Porumbăcelului), pe lângă fostul amplasament al unei stâne. În continuare vom traversa Pârâul Porumbacului şi vom urca spre Muchia Puha.

Ajunși în zona golului alpin, vom trece pe versantul nordic al Muchiei Puha prin vegetaţie deasă şi jnepeniş, vom depăși un picior desprins din culmea Puha și apoi vom coborî spre Valea Șerbotei, din nou în golul alpin, pe o potecă bună şi vizibilă. Curând vom ajunge la intersecția cu traseul Cruce Albastră care urcă la refugiul din Şaua Scării, în apropiere de Refugiul Scara (2146 m), locul fiind marcat cu stâlp indicator.

În continuare, însoțiți de marcajul Cruce Albastră, vom traversa Pârâul Șerbotei, pe deasupra cascadei (Cascada Șerbota), considerată una din cele mai frumoase căderi de apă din Făgăraș. Cascada Șerbota are aproximativ 80 metri înălțime și 10 metri lățime,  iar momentul optim de vizitare este în perioada mai-iulie. De aici vom urca pieptiș pe versantul estic al Muchiei Şerbota, în serpentine până la intersecția cu traseul 18 (Bandă Albastră), poteca care duce pe Vârful Şerbota, marcată de un stâlp indicator.

Însoțiți de cele trei marcaje, Bandă Albastră, Cruce Albastră și marcajul nostru, Bulină Roșie, vom continua pe curbă de nivel pe versantul estic al Muchiei Şerbota, până la Cabana Negoiu. Cabana Negoiu este una din cele mai spațioase cabane de munte, dispune de 3 corpuri de clădire, ce primesc aprox. 140 de drumeți  și este una din primele cabane apărute în Carpaţii noştri. Clădirea primei cabane, construită în anul 1881, a suportat cu stoicism vitregiile timpului şi şi-a încheiat existenţa odată cu terminarea cabanei noi.

Observații

Marcaj bun.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Cabana Bârcaciu - V. Şerbota - Cabana Negoiu în Făgăraş, Sibiu este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment