Touristik Label - 1002MN17: Cabana Curmătura-Padinile Frumoase-Refugiul Ascuţit

Traseul nr. 17 Triunghi Albastru este un traseu mediu / dificil, potrivit celor obișnuiți cu diferențe de nivel de 700 de m, într-o urcare de 3-4 ore de la Curmătura pe Padinile Frumoase până sub Vârful Ascuţit, la refugiul semisferic Ascuţit (Carol Lehman). Traseul are mai multe zone de grohotiș friabil și o zonă de cabluri traversând un horn de 45 de metri lungime care poate pune probleme celor neexperimentați. Cu toate acestea, panoramele de pe traseu merită tot efortul, de pe Padinile Frumoase observându-se valea Prăpăstiilor Zărnești.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
3,05km
Durată
2:30-3:30h
Urcare
710m
Coborâre
40m
Vârf
2102m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Cabana Curmătura (1470 m) (intersecţie cu traseele 10, 11, 18, 19, 20, 21) mergem spre vest pe drumul comun cu traseele 18 şi 19, lăsăm în dreapta şi apoi în stânga traseul 10 şi după 600 de metri ieşim din drumul de TAF (pe care rămân traseele 18 şi 19). De aici începem să urcăm pe potecă spre creasta principală. Urcăm 30 de metri diferenţă de nivel prin pădure şi ieşim în prima poiană cu grohotiş. Urcăm până la mijlocul poienii (pe peretele din dreapta este placa memorială a lui G.Vîltan) şi după 70 de metri diferenţă de nivel (pantă 34%) cotim stânga în pădure. Urcăm 300 de metri (pantă 29%) şi ieşim pe un pinten împădurit unde găsim un stâlp indicator. Continuăm circa 100 de metri şi ieşim în a doua zonă de grohotiş. După o altă zonă de pădure ieşim într-o poiană mai mică şi continuăm să urcăm spre sud-est prin pădurea cu pantă mai mică pentru alţi 400 de metri. Parcurgem o altă poiană pe lungimea ei (circa 150 de metri) şi urcăm în dreapta spre nord-vest pe grohotişul din Padinile Frumoase circa 400 de metri pe o pantă de 36%. Grohotişul se închide cu un perete pe sub care cotim la stânga pe un horn de 45 de metri lungime echipat cu un cablu (pantă 25%). În continuare după 40 de metri ajungem pe un pinten unde avem un loc de panoramă destul de îngust (1943 m altitudine). De aici în serpentine urcăm Padinile Frumoase pe o diferenţă de nivel de 160 de metri până la 2105 metri pe ultimul picior dinaintea crestei (stâlp indicator). Parcurgem ultimii 60 de metri care ne duc în traseul de creastă 20 la 2123 m altitudine. La 30 de metri spre nord găsim refugiul semisferic Ascuţit (Carol Lehman) în apropierea vârfului cu acelaţi nume.

Etape

Cabana Curmătura (1470 m) - Padinile Frumoase - Refugiul Ascuţit (2123 m)

Descriere

Cabana Curmătura se află la o altitudine de 1470m, pe versantul nord estic al masivului Piatra Craiului, sub curmătura dintre Piatra Mică și vârful Turnu Pietrei Mari și este un punct important de pornire pentru traseele din Piatra Craiului. Aici aveți posibilitatea să luați masai și să rămâneți peste noapte, însă trebuie avut în vedere că aceasta este plină ochi aproape la fiecare sfârşit de săptămână și trebuie rezervat din timp. Traseul nr 17 TA este un traseu de legătură între Cabana Curmătura (1470 m) (intersecţie cu traseele 10, 11, 18, 19, 20, 21) și Refugiul Ascuțit (Lehman). Este un traseu de abrupt, cu un urcuș solicitant în partea superioară. Traseul pornește de la Cabana Curmătura pe drumul de tractor ce urca spre aceasta, fiind însoțit și de marcajele triunghi galben și triunghi rosu. Marcajul nostru urcă susținut prin pădure, ieșind într-o frumoasă poiană (Padinile Frumoase) care colectează un întreg mănunchi de văi. De aici, peisajul se schimbă radical. Pe o diferență de nivel de aproximativ 300 m înaintăm cu greu, traversând praguri de stâncă, limbi de grohotiș și un horn de 45 de metri lungime echipat cu un cablu (pantă 25%). După ce se iese din acest horn, care necesită atenție sporită, se ajunge în partea finala a traseului, unde poteca urcă în serpentine scurte, trecând printre tufe de smirdar sau peste pânze de grohotiș. Curând ieșim în traseul de creastă 20 PR la 2123 m altitudine. La 30 de metri spre nord găsim refugiul semisferic Ascuţit (Carol Lehman) în apropierea vârfului cu același nume (2150 m).

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cabana Curmătura-Padinile Frumoase-Refugiul Ascuţit în Braşov, Piatra Craiului este un traseu de drumeţie mediu/dificil.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră