Touristik Label - 107MN18: Cabana Negoiu - Vf. Şerbota

Legătura Cabana Negoiu - Vf. Şerbota (creasta principală)
Traseul 18 Bandă Albastră este traseul de legătură între Cabana Negoiu și creasta principală, în Vârful Şerbota, deasupra Custura Sărăţii, cel mai accidentat sector din traseul turistic al crestei Făgăraşului. Poteca urcă în serpentine spre Muchia Şerbota, apoi ține culmea muntelui și străbate o strungă pietroasă mai dificilă, ieșind în creastă sub Vârful Şerbota (2329 m). Iarna sectorul superior este periculos.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
3,04km
Durată
2:00-3:00h
Urcare
770m
Coborâre
20m
Vârf
2254m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Cabana Negoiu, după aproximativ 200 m, trecem pe lângă cabana veche şi intrăm pe versantul vestic al Muchiei Şerbota, într-o traversare orizontală, până în punctul în care se bifurcă traseul care coboară spre Bârcaciu şi Şaua Puha. Traseul urcă prin pădure şi apoi prin jnepeniş, până când ajunge pe creastă. Ţinem poteca ce urmăreşte creasta, traversând uşor pe versantul vestic al crestei. Pe ultima porţiune, poteca ţine creasta, care devine aeriană şi pe alocuri expusă. Ieşim în creasta principală printr-un urcuş susţinut, într-o zonă în care spre SV se deschide un larg platou. Urcăm spre SE pe un traseu lejer, dar care câştigă repede altitudine, până pe Vârful Şerbota (2329 m). De aici, putem continua spre est peste Custura Sărăţii pe BR (sau putem ocoli Custura Sărăţii pe BG) sau spre vest pe BR spre Refugiul Scara.

Etape

Cabana Negoiu - Muchia Şerbota - Vf. Şerbota

Descriere

Traseul 18 BA face legătura între Cabana Negoiu și Vârful Şerbota, într-o scensiune aeriană pe alocuri expusă (aporape de creasta principală), dar cu un orizont de toată frumusețea. Este un traseu relativ ușor, cu aprox 800 m diferențe de nivel, în cca 2-3 h de drumeție.Efortul depus ne este răsplătit de perspectiva asupra crestei principale, a văilor înconjurătoare.și a vâlcelelor de pe fundul Căldării Sărății. 

Pornim de la Cabana Negoiu, una din cele mai spațioase cabane de munte, cu o veche istorie - una din primele cabane apărute în Carpaţii noştri - (vezi descriere traseu 12). La cca. 150 m de anexele cabanei găsim stâlpul indicator ce marchează intersecția celor 4 trasee din zonă: PR (traseul 12) spre Cabana Bârcaciu, CA (traseul 14) spre Refugiul Scara, TA (traseul 17) pe Drumul Zmeilor spre Acul Cleopatrei și BA, traseul de față.

La scurt timp lăsăm la stânga TA și urcăm ușor prin pădure spre S-SV, pe versantul vestic al Piscului Șerbotei, pe poteca marcată CA, BA și PR apoi ajungem în punctul în care traseul se bifurcă, de unde urcăm în serpentine prin pădure şi apoi prin jnepeniş, ținând creasta și ieșind după cca. 20 de min în golul alpin. Poteca continuă aproape de creastă, pe versantul vestic al Muchiei Şerbota apoi ținem culmea muntelui, admirând peisajul cu o frumoasă priveliște spre Vârful Negoiu, Custura Sărății și Căldareai Sărății cu Cascada Sărății, sub noi, cele din urmă străbătute de TA (traseul 17) în drumul spre Șaua Cleopatra.

Câteva serpentine scurte ne conduc printre tufele de smirdar la un sector de lespezi mari, pătate de licheni apoi continuăm pe creastă, printr-o zonă pe alocuri expusă. Următorul sector străbate o strungă pietroasă, într-o zonă mai sălbatică, și urcă susținut printr-un horn în creasta principală, sub Vârful Şerbota, la intersecția cu marcajul BR (traseul 1B)

Un ultim urcuș pe un traseu lejer, dar care câştigă rapid alt, ne conduce pe Vârful Şerbota (2329 m), loc cu o panoramă deosebită asupra Custurii Sărății, a văilor înconjurătoare, a vâlcelelor de pe fundul Căldării Sărății și a coloșilor Lespezi și Negoiu. De pe vârf putem continuă spre V spre Refugiul Scara (traseul 1B), fie spre E, pe Custura Sărăţii - sector aerian accidentat, dificil de parcurs de către cei cu rău de înălțime și fără experiență sau ocolim Custura Sărăţii pe BG (traseul 19), prin Căldarea Pietroasă,

Observații

Marcaj bun.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cabana Negoiu - Vf. Şerbota în Sibiu, Făgăraş este un traseu de drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră