07MN18: Cabana Negoiu - Vf. Şerbota

Traseul nr. 18 Bandă Albastră este un traseu de pătrundere în arealul Munților Făgăraș, făcând legătura între localitatea Cabana Negoiu și creasta principală, în Vârful Şerbota, deasupra Custura Sărăţii, cel mai accidentat sector din traseul turistic al crestei Făgăraşului. În primă fază se urmează poteca ce urcă în serpentine până la golul alpin din apropierea crestei, pe Muchia Şerbota, apoi se ține culmea muntelui, printre jnepeni și lespezi mari. În continuare se străbate o strungă pietroasă, într-o zonă mai sălbatică, și se ajunge în creastă. De aici, un ultim urcuș mai lejer duce pe Vârful Şerbota (2329 m). Este un traseu de dificultate medie, cu diferențe de nivel de cca. 800 de m și porțiuni expuse, pe parcursul a 3 h de drumeție. Efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva asupra crestei principale, a văilor înconjurătoare.și a hăurilor de pe fundul Căldării Sărății.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium
Distanţă
3,00km
Durată
~3:00h
Urcare
770m
Coborâre
20m
Vârf
2254m

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Cabana Negoiu, după aproximativ 200 m, trecem pe lângă cabana veche şi intrăm pe versantul vestic al Muchiei Şerbota, într-o traversare orizontală, până în punctul în care se bifurcă traseul care coboară spre Bârcaciu şi Şaua Puha. Traseul urcă prin pădure şi apoi prin jnepeniş, până când ajunge pe creastă. Ţinem poteca ce urmăreşte creasta, traversând uşor pe versantul vestic al crestei. Pe ultima porţiune, poteca ţine creasta, care devine aeriană şi pe alocuri expusă. Ieşim în creasta principală printr-un urcuş susţinut, într-o zonă în care spre SV se deschide un larg platou. Urcăm spre SE pe un traseu lejer, dar care câştigă repede altitudine, până pe Vârful Şerbota (2329 m). De aici, putem continua spre est peste Custura Sărăţii pe BR (sau putem ocoli Custura Sărăţii pe BG) sau spre vest pe BR spre Refugiul Scara.

Etape

Cabana Negoiu - Muchia Şerbota - Vf. Şerbota

Descriere

Traseul nr. 18 BA este un traseu relativ lesne de parcurs,  într-o drumeție de aprox. 3 h, urmând poteca ce urcă la început domol, apoi mai pieptiș, pe versantul vestic al Muchiei Şerbota, până la golul alpin. De aici vom începe o ascensiune aeriană şi pe alocuri expusă până în creasta principală, dar cu un orizont de toată frumusețea. Un ultim urcuș ne va conduce pe Vârful Șerbota. Este un traseu cu marcaj bun, ce poate pune probleme iarna, în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.

La 150 metri de anexele Cabanei Negoiu vom găsi un stâlp de marcaj unde se întâlnesc 4 trasee turistice. Noi vom continua spre sud-sud-vest pe poteca marcată cu bandă albastră, cruce albastră si punct rosu pentru cca. 0.5 km, apoi vom coti la stânga, ghidați  numai de marcajul banda albastră, urcând în serpentine prin pădure şi apoi prin jnepeniş,

După cca. 20 de minute, vom ieși la golul alpin, de unde vom urma poteca pe versantul vestic al Muchiei Şerbota prin apropierea crestei, vom face o scurtă trecere pe partea estică și apoi vom continua pe culmea muntelui, admirând peisajul cu o frumoasă priveliște spre vârful Negoiu, Custura Sărății și asupra Căldării Sărății, de sub noi. Câteva serpentine scurte ne vor conduce printre tufele de smirdar la un sector de lespezi mari pătate de licheni și apoi poteca va trece pe creastă, printr-o zonă pe alocuri expusă.

La aprox. 1.5 h de la plecare vom pătrunde într-o strungă pietroasă pe care o vom depăși cu atenție și printr-un horn, vom ajunge la intersecția cu marcajul bandă Roșie al crestei principale (traseul 1). Un ultim urcuș pe un traseu lejer, dar care câştigă repede altitudine, ne va conduce pe Vârful Şerbota (2329 m), loc cu o panoramă deosebită asupra Custurii Sărății, a văilor înconjurătoare.și a hăurilor de pe fundul Căldării Sărății și Șerbotei. De aici, se continua spre est peste Custura Sărăţii pe BR (sau se poate ocoli Custura Sărăţii pe BG) sau se poate lua direcția est spre Refugiul Scara.

Observații

Marcaj bun.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Cabana Negoiu - Vf. Şerbota în Făgăraş, Argeş, Sibiu este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment