Touristik Label - 206MN07: Cabana Pietrele - Culmea Lolaia - Vf. Retezat

Legătura Cabana Pietrele - Vf. Retezat, peste Culmea Lolaia
Traseul nr. 7 Bandă Galbenă este traseul de legătură între Cabana Pietrele și Vârful Retezat, în urcare pe culmea Lolaia, peste vârfurile Lolaia Nord și Lolaia Sud, apoi cu o urcare de dificilă pe pantele uriașului Retezat până în vârf.. Pe parcursul iernii, segmentul Şaua Lolaia - Vârful Retezat poate fi periculos.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
5,35km
Durată
3:15-4:00h
Urcare
960m
Coborâre
0m
Vârf
2460m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la cabana Pietrele, trecem podeţul peste valea Stânişoarei şi ne angajăm în urcuş prin pădure. La un moment dat, trecem printr-un luminiş în care sunt multe lespezi de piatră. Continuăm urcuşul prin pădure şi ieşim în creasta Lolaia, dupa mai mult de o oră de urcuş susţinut. Aici efortul ne este răsplătit de o privelişte largă. Schimbăm direcţia de mers înspre stânga (sud-vest) şi începem să parcurgem culmea Lolaia printre lespezi de piatră, ienuperi şi pâlcuri de jnepeni, iar după mai bine de 800 m ajungem în şaua Ciurila, unde întâlnim traseul 12 (cruce albastră). De aici, poteca continuă să urmărească fidel culmea Lolaia şi câştigă altitudine la fiecare pas, tufişurile de jnepeni şi ienuperi alternând cu pâlcurile de lespezi de piatră acoperite cu licheni, atât de familiare aici. După ce urcăm vârful Lolaia Nord, semnalizat cu o momâie mare, din şaua dinaintea vârfului Lolaia Sud, poteca ocoleşte spre dreapta (vest), ocolind vârful. Poteca veche, marcată tot cu bandă galbenă, dar mai ştearsă, continuă peste vârful Lolaia Sud, apoi coboară spre dreapta (vest) şi întâlneste poteca nouă. Dupa şaua Lolaia, unde ni se alătură traseul 13 marcat cu bandă roşie care urcă din Râuşor, urmează un urcuş susţinut, destul de abrupt, cu pasaje mai dificile, care se finalizează în vârful Retezat. Înainte de vârf, printr-un horn, admirăm sălbaticul lac glaciar Ştevia. De pe vârf, în zilele senine, ne bucurăm de o privelişte magnifică.

Etape

Cabana Pietrele - Culmea Lolaia - Vârful Retezat

Descriere

Traseul 7 BG face legătura între Cabana Pietrele și Vârful Retezat, urcând culmea Lolaia și pantele uriașului Retezat până pe vârf. Este un traseu destul de dificil, într-o ascensiune cu aprox. 1100 de m diferențe de nivel, în cca. 3 - 4 h de drumeție. Ultima porțiune se urcă printre lespezi prăvălite din masiv, destul de abrupt, cu pasaje mai dificile.

Porninm în traseu de la cabana Pietrele, trecem podeţul peste valea Stânişoarei,  și urmăm marcajul BG care ne conduce prin pădure, apoi printr-un luminiş cu multe lespezi de piatră. După o serie de serpentine, ieșim la partea superioară a pădurii, și, după mai bine de 1 h de urcuș dificil, ajungem pe creasta Lolaia. Am avut aprox 300 m diferență de nivel, cu urcuș pieptiș, așa că odată ajunși în creastă, facem un popas și ne bucurăm de perspectiva largă asupra împrejurimilor.

Începem să parcurgem culmea Lolaia spre SV, printre lespezi de piatră, ienuperi şi pâlcuri de jnepeni, iar după mai bine de 800 m, ajungem în şaua Ciurila, unde întâlnim  CA (traseul 12) dinspre Râușor. Coborând CA pentru scurt timp, găsim un izvor (Izv lui Ionescu).

În continuare poteca urmărește fidel culmea Lolaia şi câştigă altitudine la fiecare pas, tufişurile de jnepeni şi ienuperi alternând cu pâlcurile de lespezi de piatră acoperite cu licheni. Urcăm vârful Lolaia Nord, semnalizat cu o momâie mare, apoi coborâm într-o șa, de unde apoi poteca ocolește vârful Lolaia Sud prin dreapta (V). Se poate urca și pe vârf, pe marcajul vechi (șters), dar vom avea o coborâre mai dificilă până în Șaua Lolaia (2225 m).

Ajunși în șaua Lolaia, pe oricare din variante, vom întâlni traseul 13 BR (care urcă din Râuşor), alături de care vom ataca pantele abrupte, cu lespezi mari și pasaje mai dificile, până pe vârful Retezat. De pe vârful Retezat putem avea o largă perspectivă, de-a dreptul copleșitoare, în toate direcțiile și asupra uriașilor Bucura I și Bucura II din apropiere, dar cel care ne va captiva prin frumusețea oglindirii de smarald a tăului, va fi Lacul Ștevia, situat la 2070 m altit. Cuibărit într-o căldare mică, cu pereți abrupți, Lacul Ștevia este unul dintre cele mai frumoase lacuri din munții Retezat, cu o acustică incredibilă. Iarna zăpada se topește greu de pe malurile lui, iar vara, apa devine verzuie. Lacul are în jur de 10 m adâncime și o suprafață de 0.7 ha.

Observații

Traseu periculos iarna, mai ales pe segmentul Şaua Lolaia - Vârful Retezat.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cabana Pietrele - Culmea Lolaia - Vf. Retezat în Hunedoara, Retezat este un traseu de Drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră