Touristik Label - 2 Cabana Pietrele - Culmea Lolaia - Vf. Retezat

Legătura Cabana Pietrele - Vf. Retezat, pe Culmea Lolaia
Traseul nr. 7 Bandă Galbenă este traseul de legătură între Cabana Pietrele și Vârful Retezat, în urcare pe culmea Lolaia, și trecând peste vârfurile Lolaia Nord și Lolaia Sud. De aici vom ataca pantele uriașului Retezat până pe vârf. Este un traseu de dificultate medie, fără să pună probleme de orientare, într-o ascensiune cu aprox. 1100 de m diferențe de nivel, într-o drumeție de 3 - 4 h. Pe parcursul iernii, segmentul Şaua Lolaia - Vârful Retezat poate fi periculos.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
5,40km
Durată
3:00-4:00h
Urcare
1060m
Coborâre
70m
Vârf
2460m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la cabana Pietrele, trecem podeţul peste valea Stânişoarei şi ne angajăm în urcuş prin pădure. La un moment dat, trecem printr-un luminiş în care sunt multe lespezi de piatră. Continuăm urcuşul prin pădure şi ieşim în creasta Lolaia, dupa mai mult de o oră de urcuş susţinut. Aici efortul ne este răsplătit de o privelişte largă. Schimbăm direcţia de mers înspre stânga (sud-vest) şi începem să parcurgem culmea Lolaia printre lespezi de piatră, ienuperi şi pâlcuri de jnepeni, iar după mai bine de 800 m ajungem în şaua Ciurila, unde întâlnim traseul 12 (cruce albastră). De aici, poteca continuă să urmărească fidel culmea Lolaia şi câştigă altitudine la fiecare pas, tufişurile de jnepeni şi ienuperi alternând cu pâlcurile de lespezi de piatră acoperite cu licheni, atât de familiare aici. După ce urcăm vârful Lolaia Nord, semnalizat cu o momâie mare, din şaua dinaintea vârfului Lolaia Sud, poteca ocoleşte spre dreapta (vest), ocolind vârful. Poteca veche, marcată tot cu bandă galbenă, dar mai ştearsă, continuă peste vârful Lolaia Sud, apoi coboară spre dreapta (vest) şi întâlneste poteca nouă. Dupa şaua Lolaia, unde ni se alătură traseul 13 marcat cu bandă roşie care urcă din Râuşor, urmează un urcuş susţinut, destul de abrupt, cu pasaje mai dificile, care se finalizează în vârful Retezat. Înainte de vârf, printr-un horn, admirăm sălbaticul lac glaciar Ştevia. De pe vârf, în zilele senine, ne bucurăm de o privelişte magnifică.

Etape

Cabana Pietrele - Culmea Lolaia - Vârful Retezat

Descriere

Traseul nr. 7 BG este un traseu de dificultate medie, într-o ascensiune de 3 - 4 h, pornind de la Cabana Pietrele și urcând pe poteca din pădure spre creasta Lolaia, pe care o va urmări până în şaua Lolaia, trecând peste vârfurile principale ale culmii. Urmează urcuşul spre creasta principală de nord a Retezatului, printre lespezi prăvălite din masiv, destul de abrupt, cu pasaje mai dificile, până pe Vârful Retezat.

Pornind în traseu de la cabana Pietrele, vom trece podeţul peste valea Stânişoarei, urmând marcajul Bandă Galbenă, care ne va conduce prin pădure, apoi printr-un luminiş cu multe lespezi de piatră. Continuând cu o serie de serpentine, vom ieși la partea superioară a pădurii, și după mai bine de o oră de urcuș dificil, vom ajunge pe creasta Lolaia. Au fost aproape 300 m diferență de nivel, cu urcuș pieptiș, așa că odată ajunși în creastă vom face un popas și ne vom bucura de perspectiva largă asupra împrejurimilor.

Schimbând direcția de mers spre sud-vest, vom începe să parcurgem culmea Lolaia printre lespezi de piatră, ienuperi şi pâlcuri de jnepeni, iar după mai bine de 800 m, vom ajunge în şaua Ciurila, unde întâlnim traseul 12 (cruce albastră). Dacă vom coborî pe acesta pentru scurt timp, vom găsi un izvor (Izvorul lui Ionescu).

De aici, poteca va urmări fidel culmea Lolaia şi va câştiga altitudine la fiecare pas, tufişurile de jnepeni şi ienuperi alternând cu pâlcurile de lespezi de piatră acoperite cu licheni. Curând vom urca vârful Lolaia Nord, semnalizat cu o momâie mare, apoi vom coborî într-o șa, de unde vom urma poteca, spre dreapta (vest), ocolind vârful Lolaia Sud. Se poate urca și pe vârf, pe marcajul vechi (șters), dar pe acea rută, vom avea o coborâre mai dificilă până în Șaua Lolaia (2225m).

Ajunși în șaua Lolaia, pe oricare din variante, vom întâlni traseul 13 marcat cu bandă roşie (care urcă din Râuşor), alături de care vom ataca pantele abrupte, cu lespezi mari și pasaje mai dificile, care ne conduce în vârful Retezat. Ajunși pe vârful Retezat vom avea o largă perspectivă de-a dreptul copleșitoare în toate direcțiile și asupra uriașilor Bucura I și Bucura II, dar cel care ne va captiva prin frumusețea oglindirii de smarald a tăului, va fi Lacul Ștevia, situat la 2070 m altitudine. Cuibărit într-o căldare mică, cu pereți abrupți, Lacul Ștevia este unul dintre cele mai frumoase lacuri din munții Retezat, având o acustică incredibilă. Iarna zăpada se topește greu de pe malurile ei, iar vara, apa devine verzuie. Lacul are în jur de 10 m adâncime și o suprafață de 0.7 ha.

Observații

Traseu periculos iarna, mai ales pe segmentul Şaua Lolaia - Vârful Retezat.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cabana Pietrele - Culmea Lolaia - Vf. Retezat în Hunedoara, Retezat este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră