Touristik Label - 11 Cabana Pietrele - V. Rea - Şaua Pelegii

Legătura Cabana Pietrele - Vf. Peleaga și Vf. Păpușa
Traseul nr. 5 Triunghi Galben este traseul de legătură între Cabana Pietrele și creasta principală de nord a masivului Retezat, între cei doi coloşi, vârfurile Peleaga şi Păpuşa, respectiv în Șaua Pelegii, cu o perspectivă incredibilă asupra tăurilor de pe Valea Rea. Este un traseu de dificultate medie, fără să pună probleme de orientare, într-o ascensiune cu aprox. 900 de m diferențe de nivel, într-o drumeție de 3 - 4 h, deci calea cea mai scurtă spre creastă. Pe parcursul iernii, segmentul Tăurile din Valea Rea - Şaua Pelegii poate fi periculos.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
9,52km
Durată
2:30-3:15h
Urcare
450m
Coborâre
450m
Vârf
2266m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la cabana Pietrele, urcăm prin pădure împreună cu traseul 1 (marcat cu bandă albastră) şi după aproximativ 800 m se desprinde spre stânga poteca marcată cu triunghi galben. Aceasta urcă prin pădure printr-o zonă mai sălbatică şi mai puţin umblată decât traseul 1. Când pădurea se răreşte şi apar poieni, jnepeni şi zâmbri, poteca se apropie de firul Văii Rele. Urcăm mai multe trepte glaciare, primul lac întâlnit fiind Lacul Mutătorii, apoi Lacul cu Pietriş şi ajungem în partea superioară a Văii Rele, cel mai întins ţinut de lespezi prăvălite din masiv, neprielnic pentru păşunat (acesta este probabil şi motivul pentru care ciobanii au dat acest nume văii). După întâlnirea cu traseul 9 (cruce roşie) care vine din stânga (est), un ultim urcuş ne scoate în şaua Pelegii, între cei doi coloşi, vârfurile Peleaga şi Păpuşa.

Etape

Cabana Pietrele - Valea Rea - Tăurile din Valea Rea - Şaua Pelegii

Descriere

Traseul nr. 5 TG este un traseu de dificultate medie, într-o ascensiune de 3 - 4 h, pornind de la Cabana Pietrele și urcând pe poteca din pădure spre firul Văii Rele, pe care îl va urmări până la Lacul Mutătorii, apoi Lacul cu Pietriş. Urmează urcuşul spre creasta principală de nord a Retezatului, printre lespezi prăvălite din masiv, până în şaua Pelegii, între cei doi coloşi, vârfurile Peleaga şi Păpuşa.

Traseul pornește de la Cabana Pietrele (1480 m) împreună cu banda albastră și triunghi roșu, spre lacul Galeș și.după cca. 5 minute se desparte de triunghi roșu (ce urcă la Galeș). Urmează un urcuș până în Poiana Soarelui, unde vom părăsi marcajul Bandă Albastră, și vom continua prin pădure printr-o zonă mai sălbatică şi mai puţin umblată decât traseul 1. Urcușul aprig pe culmea dintre Valea Pietrele și Valea Rea ne va scoate la niște poieni, jnepeni şi zâmbri, unde poteca se apropie de firul Văii Rele.

În continuare vom urca pragul primei trepte glaciare. urmând firul văii până în partea superioară a căldării Tăurilor din Valea Rea, primul lac întâlnit fiind Lacul Mutătorii, apoi Lacul cu Pietriş. Ajunși în partea superioară, vom străbate un întins ţinut de lespezi prăvălite din masiv, neprielnic pentru păşunat (acesta fiind probabil şi motivul pentru care ciobanii au dat acest nume văii). Aproape de pereții Păpușii, vom întâlni traseul 9 (cruce roşie) care vine din stânga (est), de la Lacul Galeș și alături de acesta vom ataca pantele masivului până în Șaua Pelegii (2285 m), unde întâlnim traseul de creastă Bandă Roșie și traseul de vizitare a Lacului Bucura (Cruce Galbenă). Din Șaua Pelegii se poate continua drumeția fie pe Vârful Păpușa și Porțile Închise, fie pe Vârful Peleaga și Lacul Bucura, de unde se poate aborda Circuitul Lacurilor.

Observații

Traseu periculos iarna pe segmentul Tăurile din Valea Rea - Şaua Pelegii.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cabana Pietrele - V. Rea - Şaua Pelegii în Hunedoara, Retezat este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră