Touristik Label - 1006MN06: Cabana Pietrele - V. Stânişoarei - Vf. Retezat

Legătura Cabana Pietrele - Vf. Retezat, pe la Lacul Stânișoara
Traseul nr. 6 Triunghi Albastru este traseul de legătură între Cabana Pietrele și Vârful Retezat, în urcare pe Valea Stânișoarei, cu frumosul lac glaciar Lacul Stânişoara. De la lac vom ataca pantele uriașului Retezat până pe vârf. Pe parcursul iernii, segmentul Lacul Stânişoara - Şaua Retezatului - Vârful Retezat.poate fi periculos.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
6,12km
Durată
3:15-4:00h
Urcare
950m
Coborâre
0m
Vârf
2460m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la cabana Pietrele, urcăm pe Valea Stânişoarei (pe lângă Vila Stânişoara) prin pădure. Poteca urmăreşte fidel valea şi câştigă altitudine la fiecare pas. După ieşirea din pădurea de molid, urmează o zonă foarte frumoasă cu poieni, tufe de jneapăn şi ienupăr, lespezi de piatră şi molizi izolaţi. La Lacul Stânişoara facem o binemeritată pauză, iar de aici schimbăm direcţia de mers înspre dreapta (vest) şi după un urcuş abrupt, care necesită atenţie, ajungem în şaua Retezatului, unde întâlnim poteca ce urmăreşte Custura Retezatului şi este marcată cu bandă roşie şi bandă galbenă (traseele 2 şi 19), precum şi semnele de limită de rezervaţie (pătrat roşu). Schimbăm din nou direcţia de mers spre dreapta (nord) şi ghidaţi de marcaje, urcăm pe vârful Retezat, în principal pe lespezi de piatră. Pe vârf, în zilele senine, efortul ne este răsplătit de o frumoasă privelişte în toate direcţiile.

Etape

Cabana Pietrele - Valea Stânişoarei - Lacul Stânişoara - Şaua Retezatului - Vârful Retezat

Descriere

 

Traseul 6 TA face legătura între Cabana Pietrele și Vârful Retezat, trecând pe la Lacul Stânişoara. Este un traseu de dificultate medie, fără să pună probleme de orientare, într-o ascensiune cu aprox. 1100 de m diferențe de nivel,  într-o drumeție de cca 3 - 4 h..

Traseul marcat cu TA și CA - legătura cu Complexul Turistic Râușor, pornește de la fosta cabană Pietrele (vezi descriere traseul 1), traversează un pâlc de brazi și intrã într-o poianã, de unde se apropie de pârâu și peste 15 min trece puntea. Pe malul stâng al văii vom urca lejer prin pădure, pe lângă șuvița de apă a torentului care aici se luptă cu stânca, formând Cascadele Stânișoarei.

După ce lăsăm traseul CA în dreapta, vom continua urcușul, ne îndepărtăm treptat de firul vãii pentru scurt timp, pentru a reveni lângă apă, în zona de cascade La Dornă. După  ce depășim micuța cheie La Borduleț, vom coborî la Lunca Stânișoarei. Aproape că nici nu am băgat de seamă când am ieșit din pădurea de molid, intrând într-o zonă foarte frumoasă cu poieni, tufe de jneapăn şi ienupăr, lespezi de piatră şi molizi izolaţi. Traversăm de 2 ori pârâul și ajungem lângã un bordei ciobãnesc din lespezi, așezat într-un impresionant circ glaciar, sub vf. Retezat. Peste vale vom zări culmea Stânișoara al cãrui vârf a rãmas în urmã. 

Un urcuș domol ne scoate la Lacul Stânișoara (2000 m), un loc magic unde stâncile și pajiștile alternează armonios, iar perspectiva asupra Vf. Retezat, de la baza lacului, este minunată. Vara pajiștile din jurul lacului sunt invadate de flori multicolore, în contrast cu culoarea roșie-cãrãmizie a bolovanilor malului. Procesul de colmatare a redus adâncimea lacului la doar 1 m.

Continuăm urcușul, intrăm în zona stâncăriilor, lipsită de apă, ajungem la baza Hornului Mare, de unde se vede zigzagul potecii. După aprox. 1 h de urcare mai aprigă, printre bolovanii colțuroși ai grohotișului, ajungem în șaua Retezatului (2251 m), la intersecția cu traseele BR (dinspre Șaua Pelegii) și BG (ce urcă de la Bucura). Alături de ele, mai avem de urcat pe lespezile uriașe cca. 30-40 de min, până în Vârful Retezat (2482 m). 

 

De pe vârful Retezat avem o largă perspectivă, de-a dreptul copleșitoare, în toate direcțiile și asupra uriașilor Bucura I și Bucura II din apropiere, dar cel care ne va captiva prin frumusețea oglindirii de smarald a tăului, va fi Lacul Ștevia, situat la 2070 m altit. Cuibărit într-o căldare mică, cu pereți abrupți, Lacul Ștevia este unul dintre cele mai frumoase lacuri din munții Retezat, cu o acustică incredibilă. Iarna zăpada se topește greu de pe malurile lui, iar vara, apa devine verzuie. Lacul are în jur de 10 m adâncime și o suprafață de 0.7 ha.

Observații

Traseu periculos iarna pe segmentul Lacul Stânişoara - Şaua Retezatului - Vârful Retezat.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cabana Pietrele - V. Stânişoarei - Vf. Retezat în Hunedoara, Retezat este un traseu de Drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră