06MN06: Cabana Pietrele - V. Stânişoarei - Vf. Retezat

Traseul nr. 6 Triunghi Albastru este traseul de legătură între Cabana Pietrele și Vârful Retezat, în urcare pe Valea Stânișoarei, care ne conduce la Lacul Stânişoara. De aici vom ataca pantele uriașului Retezat până pe vârf. Este un traseu de dificultate medie, fără să pună probleme de orientare, într-o ascensiune cu aprox. 1100 de m diferențe de nivel, într-o drumeție de 3 - 4 h.. Pe parcursul iernii, segmentul Lacul Stânişoara - Şaua Retezatului - Vârful Retezat.poate fi periculos.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium
Distanţă
6,10km
Durată
3:00-4:00h
Urcare
1040m
Coborâre
60m
Vârf
2460m

Tabs

Indicaţii de orientare

De la cabana Pietrele, urcăm pe Valea Stânişoarei (pe lângă Vila Stânişoara) prin pădure. Poteca urmăreşte fidel valea şi câştigă altitudine la fiecare pas. După ieşirea din pădurea de molid, urmează o zonă foarte frumoasă cu poieni, tufe de jneapăn şi ienupăr, lespezi de piatră şi molizi izolaţi. La Lacul Stânişoara facem o binemeritată pauză, iar de aici schimbăm direcţia de mers înspre dreapta (vest) şi după un urcuş abrupt, care necesită atenţie, ajungem în şaua Retezatului, unde întâlnim poteca ce urmăreşte Custura Retezatului şi este marcată cu bandă roşie şi bandă galbenă (traseele 2 şi 19), precum şi semnele de limită de rezervaţie (pătrat roşu). Schimbăm din nou direcţia de mers spre dreapta (nord) şi ghidaţi de marcaje, urcăm pe vârful Retezat, în principal pe lespezi de piatră. Pe vârf, în zilele senine, efortul ne este răsplătit de o frumoasă privelişte în toate direcţiile.

Etape

Cabana Pietrele - Valea Stânişoarei - Lacul Stânişoara - Şaua Retezatului - Vârful Retezat

Descriere

Traseul nr. 6 TA este un traseu de dificultate medie, într-o ascensiune de 3 - 4 h, pornind de la Cabana Pietrele și urcând pe poteca din pădure spre firul Văii Stânişoarei, pe care îl va urmări până la Lacul Stânişoarai. Urmează urcuşul spre creasta principală de nord a Retezatului, printre lespezi prăvălite din masiv, până în şaua Retezatului, apoi o ultimă ascensiune pe Vârful Retezat.

Traseul marcat cu triunghi și cruce albastră pornește de la Pietrele, traversează un pâlc de brazi și intrã într-o poianã, se apropie de pârâu și peste 15 minute trece puntea. Trecând de pe malul drept al văii pe cel stâng, vom urca lejer prin pădure, observând șuvița de apă a torentului care aici se luptă cu stânca, formând Cascadele Stânișoarei.

Curând vom lăsa traseul Cruce Albastră în dreapta, iar noi vom continua urcușul, îndepărtându-ne treptat de firul vãii, spre dreapta, pentru scurt timp, pentru a reveni lângă apă, în zona de cascade La Dornă. Curând vom depăși micuța cheie La Borduleț, după care vom coborî la Lunca Stânișoarei. Aproape că nici nu am băgat de seamă când am ieșit din pădurea de molid, intrând într-o zonă foarte frumoasă cu poieni, tufe de jneapăn şi ienupăr, lespezi de piatră şi molizi izolaţi. Traversând de douã ori pârâul, vom ajunge lângã un bordei ciobãnesc, alcãtuit din lespezi, așezat într-un impresionant circ glaciar, sub vf. Retezat. Peste vale vom zări culmea Stânisoara al cãrui vârf a rãmas în urmã.

În continuare, un urcuș domol ne va scoate la Lacul Stânișoara (2000m), un loc magic unde stâncile și pajiștile alternează armonios, iar perspectiva de la baza lacului este captată de dominantul vârf Retezat. Vara pajiștile din jurul lacului sunt invadate de flori multicolore, în contrast cu culoarea roșie-cãrãmizie a bolovanilor malului. Din păcate, procesul de colmatare a redus adâncimea lui la doar 1 metru.

Continuând urcușul, vom intra în zona stâncăriilor, lipsită de apă, ajungând  la baza Hornului Mare, de unde se vede zigzagul potecii. După aproximativ o oră de urcare mai aprigă printre bolovanii colțuroși ai grohotișului, vom ajunge în șaua Retezatului (2251m), la intersecția cu traseele Bandă Roșie (dinspre Șaua Pelegii) și Bandă Galbenă (ce urcă de la Lacul Bucura). Alături de ele, mai avem de urcat pe lespezile uriașe cca. 30-40 de minute, până în Vârful Retezat (2482m).

De pe vârful Retezat vom avea o largă perspectivă de-a dreptul copleșitoare în toate direcțiile și asupra uriașilor Bucura I și Bucura II, dar cel care ne va captiva prin frumusețea oglindirii de smarald a tăului, va fi Lacul Ștevia, situat la 2070 m altitudine. Cuibărit într-o căldare mică, cu pereți abrupți, Lacul Ștevia este unul dintre cele mai frumoase lacuri din munții Retezat, având o acustică incredibilă. Iarna zăpada se topește greu de pe malurile ei, iar vara, apa devine verzuie. Lacul are în jur de 10 m adâncime și o suprafață de 0.7 ha.

Observații

Traseu periculos iarna pe segmentul Lacul Stânişoara - Şaua Retezatului - Vârful Retezat.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Cabana Pietrele - V. Stânişoarei - Vf. Retezat în Retezat, Hunedoara este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment