Touristik Label - 911MN27: Cabana Podina - Vârful Pietroasa - Cabana Podina

Circuitul Cabana Podina - Vârful Petreasa
Traseul 27 Punct Roșu este traseul în circuit peste vârful Petreasa, cu plecare și revenire la Cabana Podina, pe drumuri de munte și văi accesibile pentru cicloturism. Panorame asupra satelor izolate de munte Horea, Petreasa, Zânzești, colibele Dealul Coachii etc și ocazie de a străbate pădurea din apropiere.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
12,31km
Durată
4:00-5:00h
Urcare
560m
Coborâre
565m
Vârf
1553m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Este un traseu în circuit peste vârful Petreasa, cu plecare și revenire la Cabana Podina. Traseul nostru pornește chiar din dreptul cabanei Podina unde cazarea se face doar cu rezervare și doar în sezonul cald. Urcăm lin pe drumul forestier care merge de-a lungul unui afluent al Pârâului Negru și trecem de o barieră, un loc de popas și un pod. După circa 15 minute de urcare, după ce lăsăm un pârâu la dreapta, traseul nostru urcă în faţă-dreapta, costiș, prin păsune. Ne orientăm după semnele de marcaj aplicate pe molizii mari și în scurt timp intrăm în pădure în locul în care drumul face un S. Continuăm prin pădure circa 45 de minute și ajungem la un izvor în apropierea colibelor de sub Dealul Coachii. După izvor, la prima intersecţie ţinem stânga și imediat la a doua intersecţie ţinem dreapta. Urcăm puţin și suntem în culmea principală a Munţilor Gilăului. Aici întâlnim traseul numărul 1, marcat cu bandă roșie, ce vine tocmai de la Staţiunea Muntele Băișorii și merge pâna în Șaua Ursoaia. Traseul nostru continuă la stânga, având un segment comun cu traseul numărul 1. Trecem printre colibe și, ghidaţi de cele două semne de marcaj, mergem doar pe drumul de culme, în urcare ușoară sau pe curba de nivel, fără să facem stânga sau dreapta la intersecţiile cu drumurile de pământ. Înainte de a intra în pădurea de molid de sub Vârful Petreasa ajungem la niște case după care cotim la dreapta prin pădure. Mergem pe drumul care ocolește în urcare vârful plat al Petresei și ieșim într-o poiană mare cu priveliști cuprinzătoare. Drumul merge de-a lungul unui gard și coboară lin până în șaua Petreasa unde este o intersecţie de mai multe drumuri. Aici, traseul numărul 1 se desprinde la dreapta, care coboară împreună cu traseul numărul 29 spre Șaua Apa Cumpănită. În faţă, traseul numărul 29 urcă spre Muntele Frânturile și spre memorialul accidentului aviatic din 2014. Noi ne înscriem pe un drum ce merge la stânga și intră repede în pădure. Începem o coborâre ușoară prin pădure care ne scoate după 30-45 de minute în Poiana lui Șeștină. De aici, suntem atenţi la orientare și căutăm marcajele la stânga. Deși unele semne de marcaj aplicate pe molizii din faţă, cum am coborât, ne îndeamnă să o luăm pe drumul care urcă pe lângă ele, noi trebuie să mergem pe drumul cel mai din stânga, unde găsim și celelalte marcaje. Coborâm continuu printr-o succesiune de păduri de molid și rărituri, pe drumuri de pământ. Trecem de un izvor și, după circa 2,5 km parcurși de la Poiana lui Șeștină, ajungem la confluenţa dintre Pârâul Negru și Pârâul Pietroasa. Trecem un pod, o barieră și un alt pod și mergem pe drumul forestier, pe Pârâul Negru în aval. Trecem de câteva case de vacanţă și case ale localnicilor și după 20 de minute de la confluenţă ajungem din nou la Cabana Podina, în punctul de unde am pornit în circuit.

Etape

Cabana Podina - Pășunea Podiree - Dealu Coachii (Vârful Petreasa) - Vârful Pietroasa - Câmpul lui Seștină - Cabana Podina

Descriere

 

Traseul 27 PR este circuitul vârfului Petreasa, cu plecare de la Cabana Podina, deschisă doar în sezonul cald. Este un traseu destul de solicitant, cu peste 500 m diferențe de nivel, în cca. 4.5 h de drumeție, accesibil iarna în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.

Din dreptul cabanei Podina, urcăm lin pe drumul forestier ce urmează un afluent al Pârâului Negru, depășim un loc de popas și un pod, apoi trecem de o pășune și intrăm în pădure într-un arc de păr al drumului. Lângă colibele de sub Dealul Coachii, avem izvor, apoi ajungem în culmea principală a Munţilor Gilău, la intersecția cu traseul BR (traseul 1). 

Continuăm printre colibe și urcăm ușor pe drumul de culme, apoi intrăm în pădurea de molid de sub Vârful Petreasa, depășind niște case. Drumul ocolește în urcare vârful plat al Petresei și ajunge la o poiană mare cu un orizont panoramic cuprinzător: observăm cătunele răsfirate de munte Petroasa și Zânzești și bazinul Albacului, iar în depărtare, Bihorul. 

De aici se coboară lin până în șaua Petreasa, unde întâlnim traseul CA - acces la memorialul accidentului aviatic din 2014 (traseul 28). Lăsăm în față traseul BR spre Șaua Apa Cumpănită și cotim stânga. Intrăm în pădure, în coborâre ușoară spre Poiana lui Șeștină, unde găsim cu atenție marcajele la stânga. 

Traversăm o succesiune de păduri de molid și rărituri cca. 2,5 km, apoi ajungem la confluenţa dintre Pârâul Negru și Pârâul Pietroasa, de unde urmăm drumul forestier pe Pârâul Negru, printre câteva case de vacanţă și case ale localnicilor

Observații

În zona Vârfului Pietroasa, marcajele sunt rare și pot pune probleme de orientare. Traseul este accesibil iarna în funcţie de cantitatea și calitatea zăpezii doar turiștilor cu experienţă, bine echipaţi.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cabana Podina - Vârful Pietroasa - Cabana Podina în Cluj, Alba, Gilău-Muntele Mare este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră