Touristik Label - 407MN80: Cabana Voina - M. Iezeru Mare - Refugiul Iezer

Legătura Cabana Voina - Crucea Ateneului, pe Piciorul Iezerului Mare
Traseul 80 Cruce Albastră este traseul de legătură între Cabana Voina și Crucea Ateneului, trecând pe la Refugiul și Lacul Iezer. Aceasta este varianta de iarnă - în urcare pe culmea Muntelui Iezeru Mare, în timp ce varianta de vară PA, urcă direct pe firul văii Iezerul. Priveliști asupra văilor Bătrâna și Iezerul (cu pante înclinate și împădurite), spre Muntele Văcărea și Plaiul lui Pătru și spre Munții Iezer-Păpușa.
5

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
8,26km
Durată
3:30-4:30h
Urcare
1340m
Coborâre
130m
Vârf
2155m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Cabana Voina, urcăm pe drumul forestier de pe Valea Bătrâna până când ajungem la o lucrare de amenajare pentru viituri, unde pârâul Iezer se varsă în râul Bătrâna. Aici, trecem apa şi urcăm direct pe culmea aflată între cele două cursuri de apă. Urcăm pe potecă prin pădure, rămânând în apropierea culmii, până când ajungem într-o poiană la marginea pădurii, unde se află amplasată o stână. Continuăm pe culme, aproape matematic, prin iarba înaltă. Odată ce câştigăm altitudine, culmea se transformă într-o creastă mai bine definită şi cu mai multe stânci. Urcăm peste mai multe zone în care urcuşul mai accentuat alternează cu zone fără pantă mare. Spre SV se vede căldarea în care se află Refugiul Iezer. Traversăm uşor descendent spre S-SV până intersectăm traseul care urcă pe Valea Iezer, de unde traseul e comun cu PA. Urcăm în traversare uşoară spre SV şi în scurt timp ajungem la Refugiul Iezer. Câţiva zeci de metri la sud se află şi Lacul Iezer. Continuăm pe aceeaşi direcţie pe poteca ce urcă pieptiş până când atingem creasta şi intersectăm traseul BR în apropiere de Crucea Ateneului. De aici, putem continua pe creastă spre Vf. Iezer (nord) sau putem coborî spre SE către Cabana Voina, ambele variante pe BR.

Etape

Cabana Voina - Valea Bătrâna - Muntele Iezeru Mare - Refugiul Iezer

Descriere

Traseul 80 CA face legătura între Cabana Voina și Crucea Ateneului, din creasta principală, urmând Valea Bătrâna apoi culmea Muntelui Iezeru Mare. Este un traseu destul de solicitant, cu aprox. 1400 m diferențe de nivel, în cca. 3.5 - 4.5 h de drumeție. Iarna, accesibil în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.

Pornim de la Cabana Voina pe drumul spre Cabana Cuca, până în punctul de răscruce Capul Plaiului, unde lăsăm în față marcajul TG (traseul 82) - ce urcă la Cabana Cascoe - și TR (traseul 81) - ce urcă în Curmătura Bătrâna, pe Plaiul lui Pătru. Facem stânga pe Valea Bătrâna, însoțiți de marcajul PA (traseul 79) - varianta de vară ce urcă la Crucea Ateneului pe firul văii Iezerul Mic. 

Străbatem pantele foarte înclinate şi împădurite ale Muntelui Văcărea, care lasă apelor şi potecii foarte puţin loc de trecere. În sezonul ploilor abundente, punțile peste Valea Bătrânei pot fi luate de ape, așadar se recomandă o informare corectă asupra stării lor, înainte de a pleca în drumeție. Când ajungem la o amenajare pentru viituri, la confluența Văii Bătrâna cu Pârâul Iezerului, poteca CA cotește dreapta și urcă în serpentine dese pe piciorul Iezerului Mare. Traseul menține culmea matematic, prin iarba înaltă, câștigând altitudine și ajunge în creasta Muntelui Iezeru Mic, mai bine definită şi cu mai multe stânci. 

Continuăm pieptiș, timp de aprox 1 h și ajungem la golul alpin unde este amplasat Refugiul Salvamont Iezer. Câţiva zeci de metri la S se află şi Lacul Iezer. Lângă refugiu, întâlnim din nou poteca de vară PA (traseul 79) și urcăm pe ea pieptiș până în apropiere de Crucea Ateneului (nod de trasee), la intersecția cu traseul de creastă BR al Munților Iezer-Păpușa (traseul 78). Facem un popas și contemplăm Vârful Iezerul Mare din apropiere, flancat de Vârful Roșu. Pe poteca de creastă putem continua spre Culmea Iezer-Păpușa sau putem coborî înapoi la Cabana Voina peste Muntele Văcarea.

De la Crucea Ateneului se mai poate coborî peste Iezerul Mic și Piscul Caprei, până la Valea Brătila, pe poteca TA (traseul 86) sau pe Muntele Păpău, până la V. Râușoru, pe marcaj TR (traseul 84). O altă variantă este să revenim la cabană pe PA (traseul 79)

Observații

Marcaj rezonabil.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cabana Voina - M. Iezeru Mare - Refugiul Iezer în Argeş, Făgăraş este un traseu de drumeţie mediu/dificil.
0
Average: 5 (1 vote)

Comentarii

Comentariul dumneavoastră