07MN80: Cabana Voina - M. Iezeru Mare - Refugiul Iezer

Traseul nr. 80 Cruce Albastră este traseul de legătură între Cabana Voina și Crucea Ateneului, trecând pe la Refugiul și Lacul Iezer în urcare pe culmea Muntelui Iezeru Mare. În primă fază, se urmează drumul până în punctul de răscruce Capul Plaiului, apoi drumul forestier de pe Valea Bătrâna până la confluența Văii Bătrâna cu Pârâul Iezerului, de unde se începe ascensiunea pe piciorul Iezerului Mare, cotind la dreapta, traversând pârâul și urcând în serpentine dese. Câștigând altitudine, culmea se transformă într-o creastă mai bine definită, cu mai multe stânci, orientată către N-V, ieșind la golul alpin de pe spinarea Muntelui Iezerul Mare. După cca. 1h se coboară uşor spre Căldarea Iezerului, la poteca care urcă pe Valea Iezer (traseul 79), în locul unde este amplasat Refugiul Salvamont Iezer, în apropiere de lacul omonim. De aici se urcă pieptiş până în creasta Iezerului Mic, în apropiere de Crucea Ateneului. Este un traseu destul de solicitant, cu cca. 1400 de m diferențe de nivel, într-o drumeție de aprox. 4.5 h. Efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva frumoasă asupra văilor Bătrana și Iezerul (cu pante înclinate și împădurite), a Muntele Văcărea și Plaiul lui Pătru și a crestelor Iezerului.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium/hard
Distanţă
8,30km
Durată
~4:30h
Urcare
1340m
Coborâre
130m
Vârf
2155m

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Cabana Voina, urcăm pe drumul forestier de pe Valea Bătrâna până când ajungem la o lucrare de amenajare pentru viituri, unde pârâul Iezer se varsă în râul Bătrâna. Aici, trecem apa şi urcăm direct pe culmea aflată între cele două cursuri de apă. Urcăm pe potecă prin pădure, rămânând în apropierea culmii, până când ajungem într-o poiană la marginea pădurii, unde se află amplasată o stână. Continuăm pe culme, aproape matematic, prin iarba înaltă. Odată ce câştigăm altitudine, culmea se transformă într-o creastă mai bine definită şi cu mai multe stânci. Urcăm peste mai multe zone în care urcuşul mai accentuat alternează cu zone fără pantă mare. Spre SV se vede căldarea în care se află Refugiul Iezer. Traversăm uşor descendent spre S-SV până intersectăm traseul care urcă pe Valea Iezer, de unde traseul e comun cu PA. Urcăm în traversare uşoară spre SV şi în scurt timp ajungem la Refugiul Iezer. Câţiva zeci de metri la sud se află şi Lacul Iezer. Continuăm pe aceeaşi direcţie pe poteca ce urcă pieptiş până când atingem creasta şi intersectăm traseul BR în apropiere de Crucea Ateneului. De aici, putem continua pe creastă spre Vf. Iezer (nord) sau putem coborî spre SE către Cabana Voina, ambele variante pe BR.

Etape

Cabana Voina - Valea Bătrâna - Muntele Iezeru Mare - Refugiul Iezer

Descriere

Traseul nr. 80 CA este un traseu de dificultate medie, urmând drumul forestier ce urcă pe Valea Bătrâna, apoi poteca ce continuă pe culmea Muntelui Iezerul Mare, până la refugiul Iezer, și prin golul alpin până în creastă. Este un traseu cu marcaj rezonabil, ce poate pune probleme iarna, în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.

            Pornind de la Cabana Voina, vom urca pe drumul spre Cabana Cuca, până în punctul de răscruce Capul Plaiului, unde vom lăsa în față marcajul Triunghi Galben ce urcă la Cabana Cascoe (traseul 82) și marcaju Triunghi Roșu ce urcă în Curmătura Bătrâna, pe Plaiul lui Pătru (traseul 81). Continuând pe Valea Bătrâna până la o amenajare pentru viituri, la confluența Văii Bătrâna cu Pârâul Iezerului, pe marcaj comun Cruce Albastră și Bulină Albastră (traseul 79), vom străbate pantele foarte înclinate şi împădurite ale Muntelui Văcărea, care lasă apelor şi potecii foarte puţin loc de trecere. În sezonul ploilor abundente, punțile peste Valea Bătrânei pot fi luate de ape, așadar se recomandă o informare corectă asupra stării lor, înainte de plecarea în drumeție.

Ajunși la confluența Văii Bătrâna cu Pârâul Iezerului, unde marcajele potecilor spre Refugiul Iezer se despart, ne vom orienta înspre N-V pe Valea Bătrâna, dincolo de Pârâiașul Iezerului, traversând pârâul și urcând în serpentine dese pe piciorul Iezerului Mare, pe potecă prin pădure, rămânând în apropierea culmii, până la o poiană. Cei care aleg varianta de urcare pe Valea Iezerului vor străbate valea de pe un mal pe altul, chiar și prin albie, ajungând la poteca denumit㠄La Jepi", care conduce la Refugiul Iezer (traseul 79). Această variantă nu este recomandată iarna datorită pericolului avalanșelor.

Continuând pe culme matematic, prin iarba înaltă, vom câștiga rapid altitudine și vom ajunge în creasta Muntelui Iezeru Mic, mai bine definită şi cu mai multe stânci. Continuând pieptiș, timp de aproape 1 h, vom ajunge la stâlpul indicator, unde cele două trasee spre Căldarea Iezerului, cu refugiul și lacul omonim se reunesc. Urmând indicațiile, după cca. 10-15 minute de coborâre, vom ajunge la Refugiul Salvamont Iezer., amplasat la 2135 m altitudine. Câțiva zeci de metri la sud se află şi Lacul Iezer.

În continuare vom urca pieptiş până la intersecția cu traseul de creastă (traseul 78), în apropiere de Crucea Ateneului. După ce vom face un popas, contemplând Vârful Iezerul Mare din apropiere, flancat de Vârful Roșu avem putem continua spre:

  • Culmea Iezer Păpușa, pe traseul de creastă Bandă Roșie (traseul 1);
  • Cabana Voina, coborând tot pe traseul de creastă Bandă Roșie (traseul 1) spre SE;
  • Iezerul Mic, apoi Piscul Caprei, până la Valea Brătila, pe marcaj TA (traseul 86)

Iezerul Mic, apoi pe Muntele Păpău, până la V. Râușoru, pe marcaj TR (traseul 84).

Observații

Marcaj rezonabil.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Cabana Voina - M. Iezeru Mare - Refugiul Iezer în Făgăraş, Argeş este un traseu de drumeţie mediu/dificil.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment