Touristik Label - 1207MN85: Cabana Voina - Şaua Argeşel - Vf. Broaştei - V. Dâmboviţei

Legătura Cabana Voina - Cabana Dragoș Blăjan.
Traseul 85 Triunghi Roșu este traseul de legătură între Cabana Voina și Valea Dâmboviţei, pe sub Masivu Iezer-Păpușa, peste Culmea Măra Mică, făcând punte spre Piatra Craiului. Traseu vechi greu de urmărit (marcaje rare și potecă slab vizibilă) care necesită bune cunoștințe de orientare în teren. Priveliști spre Munții Iezer-Păpușa.și Piatra Craiului.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
dificil
Distanţă
17,31km
Durată
7:00-7:30h
Urcare
1430m
Coborâre
1510m
Vârf
1653m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Atenţie! Traseu vechi, nerefăcut, fără marcaje pe cea mai mare parte, cu mari probleme de orientare după Valea Mara spre Vf. Broaştei şi Valea Dâmboviţei. De la Cabana Voina, coborâm câteva sute de metri până când ajungem într-o zonă cu pensiuni, unde o luăm spre est, traversăm râul pe pod şi continuăm pe drumul forestier aproximativ 2 km. Spre nord urcă traseul BR. Noi vom urca pe muchia ce se conturează în faţă, spre est. La intrarea în pădure se află un stâlp de marcaj. Urcăm susţinut prin preajma coamei până când atingem muchia. Din şa, traversăm scurt spre N-NE şi identificăm patul potecii care coboară spre Valea Argeleşului. Intersectăm un drum forestier, traseul continuă spre est, în urcare, până ajungem lângă o stână. De aici urmăm drumul forestier la început spre SE iar apoi sub Vf. Ţefeleica tăiem o serpentină şi ieşim în drumul care traversează spre nord, tot pe sub vârf, până în Şaua Ţefeleica. Din şa coborâm spre SE pe urma unei poteci, până când intersectăm un drum forestier. Coborâm pe drum, ţinând culmea până când ajungem într-o poiană largă. De aici traversăm spre nord şi coborâm pe firul văii tot pe drumul forestier, trecem pe langă o casă de vânătoare şi ajungem la o intersecţie de drumuri forestiere. Coborâm la început spre NE, dar la scurt timp cotim spre est şi urcăm susţinut pe un alt drum forestier până când atingem culmea într-o mică poiană. De aici trebuie să fim foarte atenţi şi să prindem patul potecii care traversează spre N-NE. Poteca e acoperită de trunchiuri prăbuşite şi e greu de străbătut. Ţinem această direcţie până când coborâm în vale şi intersectăm un alt drum forestier. O variantă e să coborâm pe acest drum până în Valea Dâmboviţei, în localitatea Sătic. Traseul original (NU recomandăm această varianta!) traversează la sud şi apoi la est de Vf. Broasca, dar nu mai există nici potecă şi nici marcaj în această zonă şi riscul de a te rătăci este mare. După traversare intrăm într-o poiană largă unde se află şi o stână. Căutăm drumul cel mai accesibil care să ne scoată spre nord, în traversare şi apoi coborâre accentuată până în Valea Plaghia. Coborâm pe firul văii până în sat.

Etape

Cabana Voina - Şaua Argeşel - Şaua Ţefeleica - Culmea Măra Mică - Vf. Broaştei - Valea Dâmboviţei

Descriere

Traseul 85 TR face legătura între Cabana Voina (sub Iezer-Păpușa) și Cabana D. Blăjan (aproape de Piatra Craiului) Se recomandă parcurgerea lui doar cu cunoștințe de orientare și în condiții de vizibilitate bună. Porțiuni extinse unde patul potecii lipsește. Este un traseu dificil, cu peste 2000 m diferențe de nivel, în aprox. 7 h. 

Porninm de la Cabana Voina, important nod de trasee în Munții Iezer-Păpușa:

- spre Crucea Ateneului pe Valea Iezerului, poteca PA (traseul 79) - variantă de vară

- spre Crucea Ateneului peste culmea Muntelui Iezerul Mare, marcaj CA (traseul 80);

- spre Crucea Ateneului, peste Muntele Văcarea, poteca de creastă BR (traseul 78).

- spre Vf. Bătrâna, peste Plaiul lui Pătru, poteca TR (traseul 81)

- spre Cabana Cascoe, peste Vf. Păpușa, marcaj TG (traseul 82)

- spre V. Dâmboviței, peste Vf Păpușa și M. Dracsin, poteca BA (traseul 83)

Traseul TR coboară câteva sute de metri spre sud, până într-o zonă cu pensiuni, însoțit de BR spre Lacul de Acumulare Râușor, trece râul pe un pod și urmează drumul forestier de pe Valea Largă (cca. 2 km.) Practic traseul ocolește Masivu Iezer-Păpușa și se îndreaptă spre Piatra Craiului.

Continuăm pe piciorul care urcă în Șaua Argeșel (1475 m), la capătul Muntelui Calului, urcând susținut prin preajma coamei până când atingem muchia în șa. Aici găsim patul unei poteci nemarcate care coboară spre Valea Argeșelului. Traversăm valea și continuăm spre spre NE, unde urmăm un drum forestier ce ne conduce lângă o stână. 

De aici continuăm spre E, pe sub Vf. Ţefeleica (1710 m), tăiem o serpentină și ajungem în apropiere de Şaua Ţefeleica. Urmăm drumul pe curbă de nivel spre N și ajungem la o ramificație de drumuri forestiere, unde facem dreapta și ținem Culmea Măra Mică până în Poiana Măra Mică. Coborâm spre N la firul Văii Măra, apoi urmăm valea până trecem de o casă de vânătoare și intrăm pe Valea Râușorului.

Trecem valea și căutăm patul potecii care traversează Muntele Drăganu spre Vf. Broaştei (N), într-o zonă acoperită de trunchiuri prăbuşite, greu de străbătut Sub vârf TR traversează drumul forestier de pe Valea Clăbucetul și se îndreaptă spre E într-o zonă unde nu mai există potecă, în traversare şi apoi coborâre accentuată până la o poiană largă cu stână. Acest segment nu este recomandat (risc de rătăcire). Spre N se află Valea Saul care ne conduce în Valea Dâmboviței, la hidrocentrala Clăbucet. 

O altă variantă mai ușor de urmat este să coborâm pe Valea Clăbucetul spre Valea Dâmboviței, apoi la localitatea Sătic, evitând riscul de a ne rătăci în zona nemarcată de sub Vârful Broaștei. De lângă hidrocentrala Clăbucet TR continuă spre Cabana D. Blăjan (traseul 4 Munții Piatra Craiului)

Observații

Traseu cu probleme mari de orientare, lipsă potecă şi marcaj pe zone extinse.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cabana Voina - Şaua Argeşel - Vf. Broaştei - V. Dâmboviţei în Argeş, Făgăraş este un traseu de drumeţie dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră