Touristik Label - 107MN83: Cabana Voina - Vf. Păpuşa - M. Dracsin - V. Dâmboviţei

Legătura Cabana Voina - Valea Dâmboviţei, peste Muntele Dracsin
Traseul 83 Bandă Albastră este traseul de legătură între Cabana Voina și Valea Dâmboviţei, peste Vf Păpușa și Muntele Dracsin, făcând punte între Masivul Iezer-Păpușa și Piatra Craiului. Zona alpină necesită echipament adecvat pentru alpinism de iarnă / schi de tură. Priveliști spre văile Cuca, Cascoe și V. Dâmboviţei, Vf. Păpușa și Piatra Craiului.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu/dificil
Distanţă
20,53km
Durată
~9:00h
Urcare
1650m
Coborâre
1630m
Vârf
2351m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Cabana Voina urcăm către NV pe drumul forestier, ajungem la o bifurcaţie într-o zonă cu pensiuni unde ne orientăm către nord şi mai urcăm câţiva zeci de metri până trecem de microhidrocentrala amplasată în gură Văii Cuca. De aici, continuăm pe drum până la Cabana Cuca. Urcăm prin pădure, ieşim în golul alpin lângă o stână şi urcăm pe o coamă nu foarte pronunţată pe direcţia NE până când atingem culmea în Şaua Grădişteanu, într-un loc larg. Urcăm spre N-NE până sub Vf. Păpuşa, părăsim poteca BR şi traversăm uşor spre nord. Traversăm creasta până în zona Vf. Cascue de unde ne orientăm spre NE către Vf. Dracsin. În faţă avem Culmea Dracsin spre care ne orientăm în traversare uşoară descendentă spre amplasamentul unei stâne. Vegetaţia e de regulă foarte mare şi e greu să ne orientăm prin iarba foarte înaltă. Muchia Dracsin e puternic afectată de defrişări. Poteca turistică nu mai există. După ce trecem de stână, coborâm pe un drum forestier şi ne orientăm în coborâre spre sud, către Valea Dracsin. De aici, intrăm pe un drum forestier principal, pietruit, care ne conduce în drumul judeţean de pe Valea Dâmboviţei. De aici, putem traversa spre Masivul Piatra Craiului sau putem coborî în localitatea Sătic, la Cabana Cascoe.

Etape

Cabana Voina - Valea Cuca - Cabana Cuca - Vf. Păpuşa - Muntele Dracsin - Valea Dâmboviţei

Descriere

 

Traseul 83 BA face legătura între Cabana Voina și Piatra Craiului, trecând peste Vf Păpușa și Muntele Dracsin. Este un traseu dificil de urmărit  (cu porțiuni de potecă neclară) și solicitant - cumulează urcări de cca 1700 m diferențe de nivel, în aprox. 9 h de drumeție. Iarna, accesibil în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.

Pornim de la Cabana Voina pe drumul spre Cabana Cuca până în punctul de răscruce “Canton” (Capul Plaiului), într-o zonă cu pensiuni. Aici lăsăm la stânga variantele PA și CA spre Crucea Ateneului și TR (traseul 81) spre Vf. Bătrâna. Continuăm spre N, însoțiți de TG (traseul 82) și trecem de o microhidrocentrala amplasată în gura Văii Cuca, apoi ajungem Cabana Cuca, o importantă bază turistică și loc de odihnă, poarta de intrare în masivul Păpușa. 

De la cabană urmăm poteca prin pădure spre Vârful Păpuşa (2391 m), ce urcă destul de abrupt pe pantele înierbate de sub Şaua Grădişteanu (1994 m). În șa intersectăm două drumuri utilitare și traseul creastă BR al Munților Iezer-Păpușa (traseul 78), alături de care continuăm spre N-NE printr-o zonă înierbată şi largă până sub Vf. Păpuşa, cu priveliști fermecătoare spre Făgăraş şi Piatra Craiului. De sub vârf avem 2 opțiuni, fie continuăm spre V, prin Spintecătura Păpușii către vârfurile Bătrâna, apoi Roșu, fie urcăm pe vârf. 

De pe Vârful Păpușa putem admira orizontul panoramic având în prim-plan Coama Pietrei Craiului, albă şi strălucitoare, ca un enorm arc de piatră. Apropierea de zidul Pietrei Craiului dă posibilitatea observării în detaliu a celor mai mici amănunte pe porțiunea peretelui vestic cuprins între Umerii Pietrei Craiului şi Şaua Funduri. Departe, la N, peste Muntele Dracsin, zărim Creasta Făgăraşului, prelungită prin Culmea Tămaşul Mare, în timp ce spre S-E se ridică Masivul Leaota cu numeroasele lui spinări, desprinse din vârful principal. La poalele Masivului Iezer-Păpușa, spre S, admirăm depresiunea Câmpulungului, Valea Cuca ce adună apele de sub Păpușa și Culmea Găinaţul Mare. La E putem observa vârfurile peste care am traversat până aici, Tambura, Plaiul lui Pătru, Vârful Iezerul Mare, Vârful Iezerul Mic şi Culmea Văcărea - Căţun. 

Traseul continuă spre N pe versantul estic, peste lespezi de piatră şi grohotiş și ajunge în cca. 30 de min în zona Vârfului Cascoe, de unde putem observa Culmea Dracsin spre care ne orientăm. Privirea ne cade la dreapta spre valea imensă și destul de abruptă Cascoe. La stânga se află o vale mai largă și domoală, unde putem găsi apă în caz de nevoie. La scurt timp lăsăm TG la dreapta, pe creasta matematică a Muntelui Cascoe.

Poteca BA (destul de ștearsă) se orientează NE către Vârful Dracsin, cu zidul alb de calcar al Pietrei Craiului la orizont. Culmea ne conduce în coborâre ușoară, pe o potecă invadată de vegetație cu iarbă înaltă, unde orientarea se face dificil. La N putem observa Muntele Plaiul Hoţului și Muntele Pecineagul, apoi ajungem la amplasamentul unei stâne (stâna Dracșin). De aici ne orientăm spre drumul forestier ce coboară spre valea abruptă a Dracsinului, pe Muchia Dracsin, puternic afectată de tăieri (greu de urmărit). 

Trecem prin câteva poienițe și coborâm în serpentine până ajungem la drumul pietruit de pe Valea Dracsin care ne conduce în drumul judeţean de pe Valea Dâmboviţei. De aici avem posibilitatea de a traversa spre Masivul Piatra Craiului prin Șaua Tămașului sau putem coborî prin Cheile Petrimanului, la Cabana Cascoe.

Observații

Marcaj rar.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cabana Voina - Vf. Păpuşa - M. Dracsin - V. Dâmboviţei în Argeş, Făgăraş este un traseu de drumeţie mediu/dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră