Touristik Label - 1 Cabana Voina - Vf. Păpuşa - M. Dracsin - V. Dâmboviţei

Legătura Cabana Voina - Valea Dâmboviţei, peste Muntele Dracsin
Traseul nr. 83 Bandă Albastră este traseul de legătură între Cabana Voina și Valea Dâmboviţei, peste Muntele Dracsin, făcând punte între Masivul Iezer-Păpușa și Piatra Craiului. În primă fază, se urmează drumul forestier de pe Valea Cuca, până la Cabana Cuca, apoi se urcă prin pădure, până la golul alpin, în apropierea unei stâne. De aici se urcă pe o coamă domoală până în culme, în Şaua Grădişteanu, de unde se continuă ascensiunea pe sub Vf. Păpuşa, până în zona Vf. Cascue, pe traseul de creastă. În continuare de ține direcția spre Muchia Dracsin, pe o potecă invadată de vegetație cu iarbă înaltă, unde orientarea se face dificil. Ajunși în zona unei defrișări se continuă spre amplasamentul unei stâne, de unde se urmează un drum forestier către Valea Dracsin, pe care o vom urma până la drumul județean de pe Valea Dâmboviţei (legătura cu spre Masivul Piatra Craiului. Este un traseu solicitant, cu cca. 3300 de m diferențe de nivel, într-o drumeție de aprox. 9 h. Efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva frumoasă asupra Văii Cuca, și a văii abrupte Cascoe, a vârfului Păpușa și a Pietrei Craiului.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium/hard
Distanţă
20,60km
Durată
~9:00h
Urcare
1650m
Coborâre
1630m
Vârf
2351m

Gallery

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Cabana Voina urcăm către NV pe drumul forestier, ajungem la o bifurcaţie într-o zonă cu pensiuni unde ne orientăm către nord şi mai urcăm câţiva zeci de metri până trecem de microhidrocentrala amplasată în gură Văii Cuca. De aici, continuăm pe drum până la Cabana Cuca. Urcăm prin pădure, ieşim în golul alpin lângă o stână şi urcăm pe o coamă nu foarte pronunţată pe direcţia NE până când atingem culmea în Şaua Grădişteanu, într-un loc larg. Urcăm spre N-NE până sub Vf. Păpuşa, părăsim poteca BR şi traversăm uşor spre nord. Traversăm creasta până în zona Vf. Cascue de unde ne orientăm spre NE către Vf. Dracsin. În faţă avem Culmea Dracsin spre care ne orientăm în traversare uşoară descendentă spre amplasamentul unei stâne. Vegetaţia e de regulă foarte mare şi e greu să ne orientăm prin iarba foarte înaltă. Muchia Dracsin e puternic afectată de defrişări. Poteca turistică nu mai există. După ce trecem de stână, coborâm pe un drum forestier şi ne orientăm în coborâre spre sud, către Valea Dracsin. De aici, intrăm pe un drum forestier principal, pietruit, care ne conduce în drumul judeţean de pe Valea Dâmboviţei. De aici, putem traversa spre Masivul Piatra Craiului sau putem coborî în localitatea Sătic, la Cabana Cascoe.

Etape

Cabana Voina - Valea Cuca - Cabana Cuca - Vf. Păpuşa - Muntele Dracsin - Valea Dâmboviţei

Descriere

Traseul nr. 83 BA este un traseu destul de dificil, urmând poteca ce urcă culmea înierbată spre Şaua Grădişteanu, apoi în creasta de sub Vârful Păpușa, de unde coboară pe Muchia Dracsin până la Valea Dâmboviţei. Este un traseu cu marcaj rar, dificil de urmărit în zonele cu iarbă înaltă, cu porțiuni de potecă neclară ce poate pune probleme la orientare și nerecomandat iarna, în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.

Pornind de la Cabana Voina, vom urca pe drumul spre Cabana Cuca, până în punctul de răscruce “Canton” (Capul Plaiului), într-o zonă cu pensiuni. Aici e bifurcația unde pornesc trei trasee spre Creasta Iezerului: 

  • spre vest către refugiul Iezer, pe Valea Iezerului, marcaj Bulină Albastră (traseul 79);
  • spre vest către refugiul Iezer, pe Piciorul Iezerului Mare, marcaj CR (traseul 80);
  • spre NV către Curmătura Bătrânii, pe Plaiul lui Pătru, marcaj TR (traseul 81).

De la răscruce vom continua spre nord, depășind o microhidrocentrala amplasată în gura Văii Cuca, urmând mai departe drumul forestier spre Cabana Cuca, o importantă bază turistică și loc de odihnă, poarta de intrare în masivul Păpușa.

De la cabană vom urma poteca prin pădure spre Vârful Păpuşa (2391 m), ce urcă destul de abrupt apoi pe pantele înierbate de sub Şaua Grădişteanu, aflată la 1994 m altitudine. Ajunși în șa, vom intersecta traseul de creastă Bandă Roșie (traseul 79), alături de care vom continua spre N-NE printr-o zonă înierbată şi largă până sub Vf. Păpuşa, având o priveliște fermecătoare spre Făgăraş şi Piatra Craiului. De aici există posibilitatea de a continua spre vest, prin Spintecătura Păpușii, vizitând vârfurile Bătrâna, apoi Roșu, cel mai înalt din Munții Iezer-Păpușa, pe traseul de creastă. Timp intermediar 4 - 4.5 h.

Coborând peste lespezi de piatră şi peste grohotiş, vom traversa spre nord, pe versantul estic, ajungând în cca. 30 de min în zona Vârfului Cascue, de unde vom observa Culmea Dracsin spre care ne orientăm. Pe dreapta avem o vale imensa și destul de abrupta (Valea Cascoe), iar în stânga o vale mai domoala, unde se poate găsi și apă la nevoie. La scurt timp, marcajul Triunghi Galben, care ne-a însoțit până aici, chiar de la pornire, se desprinde la dreapta pe creasta matematică a Muntelui Cascoe (traseul 82).

De la bifurcație, poteca Bandă Albastră se orientează NE către Vârful Dracsin, admirând din nou, zidul alb de calcare al Pietrei Craiului. Culmea ne va conduce în coborâre ușoară, pe o potecă invadată de vegetație cu iarbă înaltă, unde orientarea se face dificil. La nord vom observa Muntele Plaiul Hoţului și Muntele Pecineagul, vom coborî de câteva ori spre Valea abruptă a Dracsinului, revenind de fiecare dată pe Muchia Dracsin, puternic afectată de defrişări, pe o potecă greu de deslușit.

Curând vom ajunge la amplasamentul unei stâne (stâna Dracșin), de unde ne orientăm spre drumul forestier ce coboară pe versantul sudic al muchiei, trecând prin mai multe poienițe, către Valea Dracsin. Coborând în serpentine, având direcția generală spre sud, vom ajunge la drumul pietruit principal de pe vale, pe care îl vom urma până în drumul judeţean de pe Valea Dâmboviţei. De aici avem posibilitatea de a traversa spre Masivul Piatra Craiului sau putem coborî în localitatea Sătic, la Cabana Cascoe.

Observații

Marcaj rar.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Cabana Voina - Vf. Păpuşa - M. Dracsin - V. Dâmboviţei în Argeş, Braşov Ciclist este un traseu de drumeţie mediu/dificil.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment