07MN38: Căldarea Văiuga - Şaua Văiuga

Traseul nr. 38 Punct Albastru este traseul de legătură între Căldarea Văiuga, aflată în sectorul superior de sub Muchia Buteanu și Șaua Văluga, în apropiere de vârful Vânătarea lui Buteanu. În primă fază, traseul urcă pe versantul estic al Vârfului Văiuga, trece un mic prag și ajunge sub Peretele Buteanului. De aici se urcă pieptiș până în Şaua Văiuga, pe versantul nordic al crestei principale, pe o porțiune cu pantă mai înclinată. Este un traseu relativ lesne de parcurs, într-o ascensiune cu cca. 300 de m diferență de nivel, în aprox. 1 h de drumeție. Efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva frumoasă asupra Transfăgărășanului și a Lacului Bâlea.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
easy/medium
Distanţă
1,00km
Durată
~0:45h
Urcare
310m
Coborâre
10m
Vârf
2409m

Tabs

Indicaţii de orientare

Din Căldarea Văiuga ţinem direcţia NE până când poteca se bifurcă spre Muchia Netedu sau căldarea superioară a Văiugii. Intrăm în Căldarea Văiuga pe direcţia SV pe versantul estic al Vf. Văiuga, urcăm un mic prag şi ajungem în căldarea suspendată a Văiugii, sub Peretele Buteanului. Urcăm pieptiş spre SE până în Şaua Văiuga, pe versantul nordic al crestei principale, până când intersectăm ruta cruce albastră care duce spre Vf. Vânătoarea lui Buteanu.

Etape

Căldarea Văiuga - Şaua Văiuga

Descriere

Traseul nr. 38 PA este un traseu de dificultate ușoară, urmând poteca ce urcă pe direcția N-NE, pe sub Peretele Buteanului până în șaua de acces spre Vârful Vânătoarea lui Buteanu (2507 m). Este un traseu cu marcaj bun, ce poate pune probleme iarna, în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii, și care necesită echipament adecvat pentru ascensiunile de alpinism de iarnă.

Pornind din Căldarea Văiuga, de la firul apei, unde întâlnim traseul marcat cu Banda Albastră (traseul 39) ce străbate spre nord Muchia Buteanu, loc marcat cu stâlp indicator, vom ține direcţia NE până când poteca se bifurcă spre Muchia Netedu sau căldarea superioară a Văiugii. De aici vom urca pe versantul estic al Vârfului Văiuga, vom trece un mic prag și vom continua până în căldarea suspendată a Văiugii, sub Peretele Buteanului (Turnul Plecat).

Urmează un sector mai solicitant, în care vom urca pieptiș spre SE pe versantul nordic al crestei principale, până când vom intersecta traseul cruce albastră (traseul 35), în șaua Văiuga. Continuând pe marcajele acestuia, avem posibilitatea de a ajunge pe Vârful Vânătarea lui Buteanu (2507 m), un punct de belvedere cu un orizont panoramic copleșitor asupra crestei și văilor glaciare înconjurătoare. Din vârf putem reveni la creasta principală, în șaua Capra, de unde se coboară fie în căldarea Lacului Bâlea, pe marcaj Triunghi Albastru (traseul 34), fie la lacul Capra, pe traseul de creastă (traseul 1).

Observații

Marcaj bun.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Căldarea Văiuga - Şaua Văiuga in Făgăraş, Argeş, Sibiu is an uşor/mediu drumeţie trail.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment