Touristik Label - 606MN18: Câmpu lui Neag - Cabana Buta - P-na Pelegii - L. Bucura

Legătura Câmpu lui Neag - Lacul Bucura, prin Poiana Pelegii
Traseul nr. 18 Cruce Roșie este traseul de acces de la Câmpul lui Neag spre Poiana Pelegii și Lacul Bucura, defapt segmentul sudic al traseului de creastă BA. Traseul urcă de la complexul Cheile Buţii, pe la Cabana Buta până în Poiana Pelegii, apoi străbate pădurea și mai multe poieni, ieșind la golul alpin.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
20,45km
Durată
6:00-10:00h
Urcare
1620m
Coborâre
420m
Vârf
2038m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Este un traseu de acces la Cabana Buta, Poiana Pelegii şi Lacul Bucura dinspre sud şi se suprapune cu traseul 1 (banda albastră). La vest de localitatea Câmpu lui Neag, înainte de a trece podul peste Jiu de Vest, se desprinde din DN66A un drum spre dreapta spre complexul Cheile Buţii. Urmăm acest drum şi în aproximativ 1 km ajungem la complexul de cabane Cheile Buţii. Imediat după părăsirea complexului, se desprinde spre dreapta o potecă prin pădure. Urcăm preţ de 45 de minute şi suntem atenţi la două schimbări bruşte de direcţie. După ce ajungem într-o poiană, o străbatem, trecem printr-un pâlc de pădure şi printr-un fânaţ şi ajungem la drumul de acces la cabană, care vine din Câmpu lui Neag, unde este un indicator. De aici şi până la Cabana Buta urmăm acest drum, care este la început tăiat în coasta dealului Străunile, nu urcă foarte mult şi întâlneşte venind din dreapta mai multe pâraie. După ce întâlneşte Valea Buta, drumul se face tot mai abrupt, impracticabil pentru maşini obişnuite şi după câteva serpentine ajunge lângă Cabana Buta. De aici, urcăm prin pădure şi în 300 m ajungem la o bifurcaţie care ne arată că spre stânga ajungem în 5 minute la locul de campare şi la refugiul Salvamont. Continuăm urcarea, trecem pe lângă un izvor puternic, trecem prin poieni în pădure, apoi poieni între jnepeni, iar mai târziu poteca traversează o zonă mai seacă şi ajungem în Şaua Plaiul Mic, un loc frumos, cu largi perspective atât asupra Retezatului Mare spre nord cât şi a Retezatului Mic înspre sud. De aici, trecem pe lângă două ochiuri de apă (lacurile Păpuşii), apoi coborâm în parcarea de lângă Poiana Pelegii, pe un traseu de asemenea prin poieni, jnepeni, apoi pădure. Traversăm Lapuşnicul şi ajungem în Poiana Pelegii, generos loc de campare şi Refugiu Salvamont. Poteca lată, bine marcată, urcă întâi prin pădure, traversează câteva pârâiaşe şi ajunge în zona de jnepeni. Avem peisaje frumoase spre stânga (vest), către culmea Slăveiului. După ieşirea din zona de jnepeniş, peisajul este tot mai frumos. Vom urca două praguri şi vom ajunge la Lacul Bucura. Aici este loc de campare, Refugiu Salvamont şi punct de plecare în multe trasee.

Etape

Câmpu lui Neag - Complexul Turistic Cheile Buţii - Cabana Buta - Şaua Plaiul Mic - Poiana Pelegii - Lacul Bucura

Descriere

Traseul 18 CR face legătura între Câmpu lui Neag și Lacul Bucura, pe un segment comun cu traseul de creastă BA (Cheile Buţii - Cabana Buta - Poiana Pelegii - L. Bucura). Este un traseu destul de dificil, cu aprox. 2000 de m diferențe de nivel, într-o drumeție lungă de cca.8 - 10 h. Iarna, poate pune probleme, în funcţie de cantitatea şi calitatea zăpezii.

De la Câmpul lui Neag până la complexul de cabane Cheile Buţii se străbate aprox. 1 km de drum, apoi marcajul se desprinde la dreapta prin pădure, într-o urcare destul de aprigă, preţ de 45 de min. Odată ajunși la drumul de acces către Cabana Buta, urmăm serpentinele, reîntâlnim Valea Buta și urcăm pe drumul tot mai abrupt, impracticabil pentru maşini obişnuite, până la Cabana Buta, una dintre cele mai cunoscute cabane montane din Retezat. Cabana este situată la 1580 m altitudine, în afara ariei protejate, este deschisă tot timpul anului și oferă 20 de locuri amenajate în camere cu 4 sau 6 paturi. De la Câmpu lui Neag pânã la cabana Buta se fac aprox. 3.5 - 4.5.h.

Traseul continuă spre stânga, trece de locul de campare şi refugiul Salvamont, apoi de un izvor puternic și urcară prin poieni și prin pădure. Curând jnepenișul ia locul pădurilor, iar apoi poteca traversează o zonă mai seacă, ajungând în Şaua Plaiul Mic. Este o porțiune solicitantă cu o escaladă aprigă a versantului sudic al culmii Drãgășanu - Pãpușa, dar efortul ne este răsplătit de orizontul panoramic care ni se deschide din șaua Plaiului Mic (1879 m), loc frumos, cu largi perspective atât asupra Retezatului Mare spre N cât şi spre Retezat Mic înspre S. Aici intersectăm traseul de creastă BR (traseul 3) spre Piatra Iorgovanului.

Continuăm drumeția spre Lacul Bucura și trecem pe lângă două ochiuri de apă, Tăurile Păpuşii, două mici lacuri alpine de coamã pitorești, apoi coborâm continuu și abrupt prin poieni, jnepeni, apoi pădure, pentru aprox. jumătate de oră până la confluența Bucurei cu Peleaga, într-un generos loc de campare, cunoscut ca Poiana Pelegii, cu un Refugiu Salvamont. Poiana Pelegii (1633m), situată la 31 km de Gura Zlata este un loc ideal de campare și de pornire spre culmile Retezatului, o oază de liniște sub Piciorul Pelegii. În poiană există izvor, iar parcarea este la 5 min. de zona de corturi. 

De aici, poteca lată, bine marcată, urcă întâi prin pădure, apoi străbate câteva luminișuri și poieni, prevăzute cu stâlpi rãzleți de marcaj (orientare pe ceață), traversează câteva pârâiaşe şi ajunge în zona de jnepeni. Un ultim torent ne scoate la dreapta, pe pragul uneia dintre terasele vãii, apoi pe cea de-a doua, de pe care putem observa deja L. Bucura. 

Coborâm de-a lungul tãpșanului înierbat până la Lacul Bucura, ce domină cu autoritate acest peisaj fermecător, cu imagini dintre cele mai spectaculoase. Lacul Bucura, cel mai întins ca suprafaţă dintre lacurile glaciare ale Carpaţilor, ne îndeamnă la popas, pentru a admira  piscurile Munţilor Retezat, între care Vârful Judele și Vârfurile Bucura ne vor cuceri iremediabil. De partea cealaltă a lacului, Vârful Peleaga (2509 m), cel mai înalt vârf din masiv, ne va tenta să-l explorăm. Este probabil cel mai folosit loc de campare din masiv, motiv pentru care aici se află și un Refugiu Salvamont. Lacul Bucura este baza de plecare a mai multor trasee spre vârfurile Retezatului.

De la lacul Bucura, putem aborda traseul tematic “Circuitul Lacurilor” și mai departe, ascensiunea spre Vârful Retezat (traseul 19), putem alege să escaladăm cei doi coloși ai Retezatului (Peleaga și Păpușa) pe poteca BR (traseul 2) sau putem opta să coborâm spre Cârnic, trecând pe la cabanele Gențiana și Pietrele, pe segmentul N al BA (traseul 1).

Observații

Traseu accesibil iarna turiştilor cu experienţă, bine echipaţi, în funcţie de cantitatea şi calitatea zăpezii.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Câmpu lui Neag - Cabana Buta - P-na Pelegii - L. Bucura în Hunedoara, Retezat este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră