Touristik Label - 502MN33: Cojocaru-Cabana Garofiţa Pietrei Craiului-Marele Grohotiş

Legătura Garofiţa Pietrei Craiului - Marele Grohotiş
Traseul 33 Cruce Galbenă este poteca de pătrundere în arealul vast al Marelui Grohotiș, cea mai mare întindere de acest gen din țară, un complex de fragmente de rocă colțuroase de diferite dimensiuni rezultate din dezagregarea stâncilor și rostogolite de pe munți în timp îndelungat. Poteca parcurge drumul forestier de pe Valea Dragoslăvenilor până la Cabana Garofiţa Pietrei Craiului (o porțiune fără probleme), apoi urcă mai pronunțat pe Padina Lăncii până la sud de Marele Grohotiş. (legătura cu traseul nr. 5).
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
6,09km
Durată
3:00-3:30h
Urcare
820m
Coborâre
0m
Vârf
1600m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din dreptul Hidrocentralei Clăbucet de pe Valea Dâmboviţei, sat Cojocaru, trecem podul peste Dâmboviţa (intersecţie cu traseul 4) şi continuăm pe drumul forestier spre amonte pe malul stâng spre Valea Dragoslăvenilor. După 800 de metri cotim spre vest pe valea propriu-zisă, trecem bariera rutieră şi continuăm în urcare pe vale. Urcăm pe drumul forestier pentru 3.1 km câştigând 200 de metri diferenţă de nivel şi ajungem la Cabana Garofiţa Pietrei Craiului" (1100 m) (intersecţie cu traseul 34). În stânga porneşte Valea Tămăşelului şi în dreapta Padina Lăncii. Noi continuăm pe Padina Lăncii în sus având în faţă abruptul peretelui vestic al Pietrei Craiului. După 520 de metri de urcat pe firul văii (70m diferenţă de nivel), o săgeată indicatoare ne conduce prin dreapta printre arbuşti şi apoi pădure pentru 200 de metri diferenţă de nivel (pantă 22%, 1359 m) până la intersecţia cu traseul 4. Pentru 230 de metri urmăm ambele marcaje spre sud (28 m diferenţă de nivel în urcare). Lăsăm în dreapta traseul 4 şi continuăm în faţă în urcare abruptă pe un vâlcel secundar al Padinii Lăncii. După un urcuş solicitant de 135 m diferenţă de nivel prin pădure (pantă 40 %) întâlnim traseul 8 care merge la stânga spre Marele Grohotiş şi la dreapta spre Piscul cu Brazi. Traversăm acest traseu şi pe aceeaşi pantă continuăm încă 100 m diferenţă de nivel până la intersecţia cu traseul 5, 20-25 de metri la sud de ieşirea din Marele Grohotiş.

Etape

Cojocaru (Valea Dâmboviţei) (888 m) - Cabana Garofiţa Pietrei Craiului (1100 m) - Marele Grohotiş

Descriere

 

Traseul nr. 33 face legătura între satul Cojocaru de pe Valea Dâmboviței și formațiunile carstice atât de spectaculoase ale Pietrei Craiului: Cerdacul și Peștera Stanciului și Marele Grohotiș. Este un traseu care nu pune foarte multe probleme, potrivit celor obișnuiți cu diferențe de nivel de aprox. 750 de m, într-o urcare de 3 - 3.5 h, la început lină (insesizabilă pe drumul forestier de pe Valea Dragoslăvenilor), apoi mai pronunțată.

Marcajul pornește din dreptul Hidrocentralei Clăbucet de pe Valea Dâmboviţei, sat Cojocaru și urmează drumul forestier spre amonte pe malul stâng spre Valea Dragoslăvenilor, pentru 3.1 km, câştigând 200 de metri diferenţă de nivel, şi ajunge la Cabana Garofiţa Pietrei Craiului, care se găsește pe versantul vestic al Pietrei Craiului, la confluența firului sec al Tămășelului cu Padina Lăncii. Poziția cabanei înlesnește accesul spre principalele atracții ale versantului de SV al Pietrei, de la Umerii Pietrei Craiului, până spre Șaua Funduri, incluzând Marele Grohotiș, cele 2 fire ale Padinei Lancii străjuite de Coltul Carugelor, Poiana Închisă, Cerdacul și Peștera Stanciului, ramura sudică a Brâului de Mijloc, Brâul Rosu, Drumul și Crucea Grănicerilor, Valea Urzicii, etc.

De la Cabană continuăm pe Padina Lăncii, având în faţă abruptul peretelui vestic al Pietrei Craiului, apoi ținem dreapta printre arbuşti şi apoi pădure până la intersecţia cu traseul 4 TR (ce face legătura cu Cabana Dragoș Băjan pe Drumul Grănicerilor, sau Cabana Plaiul Foii prin Curmătura Foii). De aici urmează o urcare abruptă pe un vâlcel secundar al Padinii Lăncii, un urcuş solicitant de 135 m diferenţă de nivel prin pădure (pantă 40 %) până întâlnim traseul 8 care merge la stânga spre Marele Grohotiş şi la dreapta spre Piscul cu Brazi. Se traversează acest traseu şi pe aceeaşi pantă se continuă încă 100 m diferenţă de nivel până la intersecţia cu traseul 5, 20-25 de m la sud de ieşirea din Marele Grohotiş. 

E destul de greu de crezut că acum aproape 30 de milioane de ani, aici era mediu marin, iar vieţuitoarele acvatice – corali, scoici, amoniţi – au devenit sedimente, dând naștere acestui peisaj. Hojdu Mare, cum mai este cunoscut, Marele Grohotiş (1.650 de mi) este o pânză de pietre sub forma unei văi abrupte, având o lungime de aproxi. 4 km. Marele Grohotiş are şi alte mici surprize încântătoare pentru turişti. Este vorba despre o floare rară, garofiţa de munte, care nu creşte decât în Piatra Craiului. Craiul adăposteşte şi specii rare de fluturi, nu mai puţin de 216, dintre care câteva zeci trăiesc aici şi numai aici.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Cojocaru-Cabana Garofiţa Pietrei Craiului-Marele Grohotiş în Argeş, Piatra Craiului este un traseu de drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră