03MN05: Complexul Turistic Borşa-Buza Muntelui-fosta Cabana Puzdrele

Traseul nr. 5 Punct Albastru este un traseu de pătrundere în arealul Crestelor Munților Rodnei, cu o durată de 4.5 - 5.5 h, potrivit celor obișnuiți cu diferențe de nivel de peste 1500 de m, într-o urcare pronunțată la început (pe sub telegondola în construcție), cu o porțiune mai lină în zona Stâna Puzdrea Viseonească - fosta cabană Puzdrele și continuând spre şaua Laptelui (care prezintă pericol de avalanşă iarna!).
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium
Distanţă
8,10km
Durată
4:00-4:30h
Urcare
1000m
Coborâre
350m
Vârf
1954m

Tabs

Indicaţii de orientare

Intrarea în traseu se face din Complexul Turistic Borșa, la 100 m de la părăsirea DN18, pe o uliță care se desprinde în dreapta, pe lângă pensiunea “Fulg de Nea”. Ulița este chiar drumul care urcă spre capătul de linie al viitoarei telecabine, aflat în imediata vecinătate a Buzei Muntelui. Se urmează drumul pe o distanță de cca. 6 km, mai întâi printre casele răsfirate, apoi prin pădure și gol alpin. Cu 250 m înaintea stației finale a telecabinei, întâlnim un prim marcaj punct albastru, care ne indică părăsirea drumului și continuarea pe potecă prin pădure. Până aici s-au scurs 2 ore și jumătate de la pornire. Până la prima poiană, poteca merge aproape pe curbă de nivel. La ieșirea în poiană se urmărește direcția sud-est, în coborâre ușoară, pe lângă marginea vestică (de jos) a poienii, după care se reintră în pădure. În pădure marcajele sunt vechi, dar încă vizibile, iar poteca e destul de bine definită, circulată de ciobanii si oile de la Stâna Negoiescu. La ieșirea din pădure, poteca trece pe deasupra Stânei Negoiescu și se îndreaptă spre ruinele fostei cabane Puzdrele. Administrația parcului are în plan marcarea traseului care să urce în Şaua Laptelui, urmărind malul drept al izvorului principal al Negoiescului.

Descriere

Traseul începe din strada Fântâna, în amonte de confluenţa cu Vişeuţul, urcă printre case pe o uliță ce ajunge la pârtia olimpică de schi și traversează culmea Buza Dealului. Se urmează drumul pe o distanţă de cca. 6 km, mai întâi printre casele răsfirate, apoi prin pădure și gol alpin. Cu 250 m înaintea staţiei finale a telecabinei, întâlnim un prim marcaj punct albastru, care ne indică părăsirea drumului și continuarea pe potecă prin pădure. Distanța Complexul Turistic Borşa – Buza Muntelui 2 - 2.5 h. Marcaje rare până aici. Se continuă prin pădure aproape pe curbă de nivel, se iese într-o poiană, se reintră în pădure, unde se găsesc marcaje vechi dar încă vizibile, iar poteca e destul de bine definită, circulată de ciobanii si oile de la Stâna Puzdrea Viseonească. La ieșirea din pădure, poteca trece pe deasupra Stânei Negoiescu și se îndreaptă spre ruinele fostei cabane Puzdrele. De aici vom traversa Valea Negoiescului, urcând în şaua Laptelui, unde vom întâlni marcajul banda roșie (traseul 1). Administraţia parcului are în plan remarcarea traseului care urcă în Şaua Laptelui, întrucât pe această porțiune nu mai există marcaje.

Observații

Marcaje vechi pe porțiunea Buza Muntelui- fosta cabană Puzdrele; din stațiune până în Buza Muntelui și de la fosta cabană până în șaua Laptelui- nu există marcaje, Izvor urcând spre Buza Muntelui

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Complexul Turistic Borşa-Buza Muntelui-fosta Cabana Puzdrele în Rodnei, Maramureş este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment