Touristik Label - 703MN05: Complexul Turistic Borşa - Buza Muntelui - Şaua Laptelui

Borșa - Creasta Munților Rodnei, pe la fosta cabană Puzdrele
Traseul nr. 5 Punct Albastru este un traseu de pătrundere în arealul Crestelor Munților Rodnei, cu o durată de 4.5 - 5.5 h, potrivit celor obișnuiți cu diferențe de nivel de peste 1500 de m, într-o urcare pronunțată la început (pe sub telegondola în construcție), cu o porțiune mai lină în zona Stâna Puzdrea Viseonească - fosta cabană Puzdrele și continuând spre şaua Laptelui (care prezintă pericol de avalanşă iarna!).
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
10,25km
Durată
4:30-5:30h
Urcare
1220m
Coborâre
110m
Vârf
1954m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Intrarea în traseu se face din Complexul Turistic Borșa, la 100 m de la părăsirea DN18, pe o uliţă care se desprinde în dreapta, pe lângă pensiunea “Fulg de Nea”. Uliţa este chiar drumul care urcă spre capătul de linie al viitoarei telecabine, aflat în imediata vecinătate a Buzei Muntelui. Se urmează drumul pe o distanţă de cca. 6 km, mai întâi printre casele răsfirate, apoi prin pădure și gol alpin. Cu 250 m înaintea staţiei finale a telecabinei, întâlnim un prim marcaj punct albastru, care ne indică părăsirea drumului și continuarea pe potecă prin pădure. Până aici s-au scurs 2 ore și jumătate de la pornire. Până la prima poiană, poteca merge aproape pe curbă de nivel. La ieșirea în poiană se urmărește direcţia sud-est, în coborâre ușoară, pe lângă marginea vestică (de jos) a poienii, după care se reintră în pădure. În pădure marcajele sunt vechi, dar încă vizibile, iar poteca e destul de bine definită, circulată de ciobanii si oile de la Stâna Puzdrea Viseonească. La ieșirea din pădure, poteca trece pe deasupra Stânei Negoiescu și se îndreaptă spre ruinele fostei cabane Puzdrele. Administraţia parcului are în plan remarcarea traseului care urcă în Şaua Laptelui, urmărind malul drept al izvorului principal al Negoiescului.

Etape

Complexul Turistic Borşa - Buza Muntelui - fosta Cabana Puzdrele - Şaua Laptelui

Descriere

Traseul începe din strada Fântâna, în amonte de confluenţa cu Vişeuţul, urcă printre case pe o uliță ce ajunge la pârtia olimpică de schi și traversează culmea Buza Dealului. Se urmează drumul pe o distanţă de cca. 6 km, mai întâi printre casele răsfirate, apoi prin pădure și gol alpin. Cu 250 m înaintea staţiei finale a telecabinei, întâlnim un prim marcaj punct albastru, care ne indică părăsirea drumului și continuarea pe potecă prin pădure. Distanța Complexul Turistic Borşa – Buza Muntelui 2 - 2.5 h. Marcaje rare până aici.

Se continuă prin pădure aproape pe curbă de nivel, se iese într-o poiană, se reintră în pădure, unde se găsesc marcaje vechi dar încă vizibile, iar poteca e destul de bine definită, circulată de ciobanii si oile de la Stâna Puzdrea Viseonească. La ieșirea din pădure, poteca trece pe deasupra Stânei Negoiescu și se îndreaptă spre ruinele fostei cabane Puzdrele. 

De aici vom traversa Valea Negoiescului, urcând în şaua Laptelui, unde vom întâlni marcajul banda roșie (traseul 1). Administraţia parcului are în plan remarcarea traseului care urcă în Şaua Laptelui, întrucât pe această porțiune nu (mai) există marcaje.

Observații

Marcaje vechi pe porţiunea Buza Muntelui - fosta cabană Puzdrele; din staţiune până în Buza Muntelui și de la fosta cabană până în șaua Laptelui - nu există marcaje.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Complexul Turistic Borşa - Buza Muntelui - Şaua Laptelui în Maramureş, Rodnei este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră