Touristik Label - 103MN04: Complexul Turistic Borşa - Poiana Ştiol - Şaua Gărgălău

Legătura Borșa - Șaua Gărgălău (Creasta Munților Rodnei)
Traseul nr. 4 Bandă Albastră este un traseu de pătrundere în arealul Crestelor Munților Rodnei, cu o durată de 4 - 4.5 h, potrivit celor obișnuiți cu diferențe de nivel de aproximativ 1000 de m, într-o urcare la început abruptă (până sub telescaun), apoi mai domoală pe pantele înierbate ale Poienii Știol. Pe porțiunea Tăul Știol - Șaua Gărgălău pot apărea probleme de orientare în timpul iernii, iar sub telescaun marcajele lipsesc.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
7,65km
Durată
3:30-4:30h
Urcare
1030m
Coborâre
0m
Vârf
1919m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul bandă albastră pornește din Complexul Turistic Borșa, din zona pârtiei de telescaun, de lângă Hotelul Cerbul. Fără ca nici un pilon să marcheze intrarea în traseu, pornim în urcare ușoară exact pe pârtia desfășurată pe Culmea Runcu-Știol. Dacă jos erau 852 m, la capătul telefericului ajungem la altitudinea de ~1500 m. Imediat după staţia de debarcare a transportului pe cablu, există o încăpere în care putem găsi ceva cald pe timp de iarnă/ răcoritor vara. În continuarea acesteia, tot pe partea dreaptă, se află o clădire a salvamontului. Până aici nu am trecut pe lângă vreun marcaj turistic. În preajma clădirii salvamontului sunt plasate indicatoare care îndrumă drumeţii spre Cascada Cailor și spre Lacul Știol. Pornim înspre Lacul Știol lăsând în urmă clădirea pomenită mai sus. În câteva zeci de metri părăsim zona înierbată dintre cele două pârtii și o luăm spre dreapta. Drumul prin pădure va coborî către cascadă, iar noi vom face brusc stânga de pe el, pe un drum ceva mai îngust. Cu puţină atenţie vom putea distinge semne vechi de bandă albastră, pe unii brazi. Drumul ne propune un urcuș lin când pe drum de pământ, când pe un drum frumos înierbat până vom ieși deasupra pădurii. În unele zone, vom fi tentaţi să facem câte o pauză pentru a gusta din afinele, fructele de zmeură sau mure de lângă drum. Ultima porţiune a drumului înierbat ne scoate în Poiana Știol. Înspre dreapta se poate observa poteca ce urcă dinspre Cascada Cailor, și puţin mai sus intersectăm drumul ce merge spre stâna așezată în Căldarea Cailor. Ţinem direcţia sud și urmăm drumul ce urcă înspre căldarea Gărgălău. Din când în când vom întâlni câte un marcaj, însă e bine de știu că poteca bolovănoasă părăsește drumul ce merge înspre stâna din zonă. Poteca foarte clară, adâncită pe alocuri ne conduce mai sus printr-un culoar de jnepeni (lat și bine întreţinut) și vom intersecta de mai multe ori apele unui pârâiaș. Dacă dorim, ne putem abate pentru câteva minute de la poteca marcată pentru a ajunge pe malul Lacului Izvorul Bistriţei. Trecem de culoarul de jnepeni și urcăm pe curbă de nivel pe direcţia vest, având Vârful Gărgălău în stânga spate, iar Şaua Gărgălău în stânga noastră. Atenţie însă că o poteca fără marcaj se desprinde din cea cu marcaj, urcând direct înspre Şaua Gărgălău. Poteca noastră duce către vest și de îndată ce am ajuns în culme, facem brusc stânga, iar după aproximativ 5 minute atingem Şaua Gărgălău. Șaua este marcată cu un par de lemn, iar pe jos vom putea găsi niște săgeţi pe care abia se mai poate distinge: intersecţia cu banda roșie (traseu 1) și desprinderea marcajului cruce albastră (traseu 20) către S-V, spre Valea Anieșului.

Etape

Complexul Turistic Borşa - Poiana Ştiol - Şaua Gărgălău

Descriere

Traseul nr. 4 BA este un traseu de dificultate medie, cu o urcare pronunțată pe pârtia desfășurată pe Culmea Runcu-Știol, la capătul căreia putem găsi un ceai cald pe timp de iarnă / răcoritor vara. Dacă jos erau aprox. 850 m, la capătul telefericului ajungem la altitudinea de 1500 m. Aici se află și o clădire a salvamontului, lângă care sunt plasate indicatoare care îndrumă drumeţii spre Cascada Cailor și spre Lacul Știol. 

Părăsind zona înierbată dintre cele două pârtii, pornim înspre Lacul Știol spre dreapta, pe o porțiune comună cu drumul către cascadă (care va coborî), noi urmând să facem brusc stânga și să-l părăsim, pe un drum ceva mai îngust, unde, cu puţină atenţie vom putea distinge semne vechi de BA, pe unii brazi. Ieșim deasupra pădurii, iar ultima porţiune a drumului înierbat ne scoate în Poiana Știol. În pajiștea alpină a vârfului Știol vara pasc cai, cirezi de vite, turme de oi răspândite până către Podu Cailor, Musceta, Tăul Știol, Șaua Gărgălău, Picioru Oncului într-un peisaj desăvârșit și fermecător. 

Continuând urcarea, în dreapta avem Rezervația Piatra Rea cu cascada Cailor (vizibilă o parte), iar în stânga Lacul / Tăul Știol, iar dacă dorim, ne putem abate pentru câteva minute de la poteca marcată pentru a ajunge pe malul lacului, situat la altitudinea de 1800 m, la poalele Vârfului Gârgălău (2159 m). Lacul se mai numește și Lacul Izvorul Bistriței Aurii, pentru că de-aici izvorăște râul Bistrița, fiind o mărturie vie a ghețarilor care domneau peste aceste meleaguri cu mii de ani în urmă. Cu puțin noroc, putem admira reflexia cerului pe apa limpede a lacului în timp ce ne dregem puterile cu un picnic ad-hoc.

Revenind în potecă, traversăm culoarul de jnepeni și urcăm pe curbă de nivel (având Vârful Gărgălău în stânga spate, iar Şaua Gărgălău în stânga noastră) până în Şaua Gărgălău (loc de campare în locaţia La Izvoare). Șaua este marcată cu un par de lemn, iar pe jos vom putea găsi niște săgeţi pe care abia se mai poate distinge: intersecţia cu BR (traseul 1) și desprinderea marcajului cruce albastră (traseu 20) către S-V, spre Valea Anieșului.

Observații

Inaccesibil iarna între Lacul Izvorul Bistriţei - Şaua Gărgălău.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Complexul Turistic Borşa - Poiana Ştiol - Şaua Gărgălău în Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Rodnei este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră