Touristik Label - 10 Complexul Turistic Piscul Negru - L. Călţun

Legătura Piscul Negru - refugiul Călțun
Traseul nr. 26 Triunghi Albastru este traseul de legătură între Complexul Piscul Negru (Transfăgărășan) și căldarea cu Lacul și refugiul Călțun. În primă fază, traseul traversează apa râului Capra, apoi urmează drumul forestier pe marginea văii, pentru a continua în urcare pe malul drept al Izvorului Paltinului, printr-o zonă care abundă de vegetație și cascade încântătoare. Poteca ajunge într-o poieniță cu canton silvic, apoi la confluența cu Izvorul Călțunului, pe care îl urmează printr-o zonă cu jnepeniş, și de aici străbate două praguri glaciare. Pe sub Peretele Călţunului, vom urca al treilea prag, până la căldarea cu Lacul Călțun. Este un traseu relativ lesne de parcurs, cu diferențe de nivel de aprox. 1000 de m, pe parcursul a 5 h de drumeție. Efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva asupra văilor înconjurătoare și a vârfurilor ce mărginesc lacul.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
13,51km
Durată
5:00-6:15h
Urcare
1300m
Coborâre
1300m
Vârf
2154m

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Complexul Turistic Piscul Negru, urcăm pe drumul forestier pe marginea văii, pe lângă nişte stâne. Deasupra stânelor, drumul forestier este înlocuit de o potecă, traversăm pârâul şi continuăm pe malul vestic printr-o zonă cu jnepeniş, unde urcăm pe un prim prag pe poteca în zig-zaguri largi. Ieşim într-o zonă cu păşune alpină pe care o traversăm şi ne îndreptăm spre un al doilea prag mărginit la SV de Peretele Călţunului. Ajungem la Lacul Călţun deasupra celui de-al treilea prag, unde este amplasat Refugiul Salvamont. De aici, putem continua spre vest (BR) către Vf. Negoiu, sau către est spre Bâlea Lac.

Etape

Complexul Turistic Piscul Negru - Lacul Călţun

Descriere

Traseul nr. 26 TA este un traseu de dificultate medie, urmând valea Izvorul Paltinului până la confluența cu Izvorul Călțunului, de unde direcția se schimbă spre Lacul Călțun, pe firul văii cu același nume, traversând o zonă cu jnepeniș și bolovani pătați de licheni. Este un traseu cu marcaj bun, ce poate pune probleme iarna, în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.

Pornind de la Complexul Turistic Piscul Negru, unde ajungem pe Transfăgărășan, la 40 de km de barajul Vidraru, vom coti spre vest pe drumul ce trece Râul Capra pe malul vestic, la Mănăstirea Piscu Negru. De aici vom urma marcajele Triunghi Albastru și Bulină Albastră (traseul 27 ce urcă în Șaua Paltinului), pe un drum forestier ce urcă pe Valea Caprei, apoi pe cea a Izvorului Paltinului, pe lângă niște stâne. Este un urcuș lin, de-a lungul pârâului, prin pădurea umbroasă. Pe timp de vară, din pereții stâncoși ce abundă în vegetație, curg cascade încântătoare, spre deliciul călătorului.

Curând vom ajunge într-o poieniță cu canton silvic, se traversează apa pe un podeț, se reintră în pădure și se străbat alte două poienițe până la confluența cu Izvorul Călțunului. Puțin mai sus, vom trece Pârâul Paltinul pe partea vestică, apoi vom urca o porțiune scurtă spre nord până la 1520 metri, unde întâlnim un stâlp indicator. Aici e momentul unde traseul 27 se desprinde spre nord în ascensiunea prin Căldarea Mare a Paltinului până la creasta principală în apropiere de Șaua Paltinului.

Urmând indicațiile, ne vom îndrepta spre Valea Călțunului, unde întâlnim un prim sector mai solicitant, depășind un prim prag pe poteca în zig-zaguri largi. De aici vom traversa o zonă cu păşune alpină şi ne vom îndrepta spre un al doilea prag mărginit la SV de Peretele Călțunului.

Continuând pe versantul sudic al Muntelui Lăițel, vom urma firul văii în comun cu marcajul Cruce Albastră (traseul 25)  și vom urca la căldarea în care se află Refugiul Salvamont și Lacul Călţun, un loc recomandat de campare. Lacul Călțun este un frumos lac glaciar, situat la altitudinea de 2135 m, la poalele vârful Cornul Călțunului (2511 m).

De aici putem urma marcajul de creastă (traseul 1), fie spre vârful Negoiu, spre vest, (cu ocolirea sectorului periculos Strunga Dracului, pe Bandă Galbenă), fie către est, spre Bâlea Lac, traversând creasta Muntelui Paltinu, peste vârfurile Lăițel, Lăța și Paltinu.

Observații

Marcaj bun.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Complexul Turistic Piscul Negru - L. Călţun în Argeş, Făgăraş este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră