Touristik Label - 607MN23: Complexul Turistic Piscul Negru - Stâna Lespezi - Şaua Podeanu

Legătura Piscul Negru - Șaua Podeanu, sub Muntele Podeanu
Traseul 23 Cruce Roșie este traseul de legătură între Complexul Turistic Piscul Negru și Șaua Podeanu, sub Muntele Podeanu, desprins din Vârful Lespezi spre sud. Traseul nu pare dificil la prima vedere, dar are aprox. 800 m diferențe de nivel. Din Șaua Podeanu putem reveni în circuit la Piscul Negru, coborând din Șaua Lespezi pe V. Lespezi (PR).
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
4,37km
Durată
2:00-3:00h
Urcare
750m
Coborâre
70m
Vârf
1885m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Complexul Turistic Piscul Negru, urcăm prin pădure spre NV pe poteca care intersectează de mai multe ori un drum de TAF. Ţinem marcajul până când ajungem la o stână aşezată pe culme. Coborâm în valea din stânga, traversăm vâlcelul pe care îl formează valea şi continuăm pe curbă de nivel ascendentă, drumul continuă spre stâne, dar noi urcăm pe curbă de nivel pe potecă, pe deasupra lor. Continuăm în urcare, din când în când în serpentine, printre jnepeni şi vegetaţie pitică, până când intersectăm un drum vechi de exploatare pe care urcăm pe curbă de nivel până când ajungem în Culmea Podeanu, mai exact în Şaua Podeanu. De aici, putem coborî spre sud către Arefu (BA) sau spre Cabana Cumpăna (TR). Spre nord se poate continua pe Culmea Podeanu până pe Vf. Lespezi sau se poate face traseu circuit până în Şaua Lespezilor, cu coborâre pe PR.

Etape

Complexul Turistic Piscul Negru - Stâna Lespezi - Şaua Podeanu

Descriere

Traseul 23 CR face legătura între Piscul Negru (1171 m) și Muntele Podeanu (BA), în Șaua Podeanu (1871 m). Este un traseu relativ lesne de parcurs, dar parcurge aprox. 800 m diferențe de nivel în cca. 2-3 h de drumeție. Poate pune probleme iarna, în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.

Pornim de la Complexul Turistic Piscul Negru, trecem prin spatele minei vechi și urcăm prin pădure spre NV pe o potecă care intersectează de mai multe ori un drum de TAF, comun cu PR (traseul 22) ce urcă la Vf. Lespezi. Pe culme, ajungem la Stânele din Lespezi, loc unde traseele se bifurcă. Lăsăm varianta PR către Piciorul Lespezilor la dreapta și coborâm ușor spre stânga la Pârâul Lespezilor. 

De aici, poteca CR merge pe curbă de nivel ascendentă, pe deasupra unor stâne, apoi în serpentine, printre jnepeni şi vegetaţie pitică și întâlnește un drum vechi de exploatare care ne conduce în Culmea Podeanu, mai exact în Şaua Podeanu, la intersecţia mai multor drumuri pastorale.

Din șa avem posibilitatea de a continua pe Culmea Podeanu pe marcaj BA (traseul 21) până în Șaua Lespezilor, de unde fie revenim pe V. Lespezilor (recomandată), fie atacăm vârfurile gemene Lespezi și Cornul Călțunului, pe marcaj PR (traseul 22). Coborârea PR pe Piciorul Lespezilor este dificilă deoarece culmea devine mai accidentată şi mai înclinată, cu o săritoare (stâncă de 4-5 m) ce necesită atenție sporită pe vreme umedă.

Observații

Marcaj rezonabil.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Complexul Turistic Piscul Negru - Stâna Lespezi - Şaua Podeanu in Argeş, Făgăraş is an uşor drumeţie trail.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră