Touristik Label - 907MN71: Copăcel - Refugiul Berevoescu - creasta principală

Legătura Copăcel - Refugiul Berevoescu - Creasta principală
Traseul nr. 71 Punct Roșu este traseul de legătură între localitatea Copăcel și creasta principală a Făgărașului, sub Vf. Berevoescu Mare. Necesită echipament adecvat pentru alpinism de iarnă și bune cunoștințe de orientare. Priveliști spre creasta principală, Valea Sebeșului, Valea Vladulu, Muntele Berevoescu Mare și Munții Iezer-Păpușa.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
dificil
Distanţă
20,33km
Durată
6:30-9:00h
Urcare
2080m
Coborâre
360m
Vârf
2267m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Din Copăcel, ieşim spre sud pe drumul către localitatea Recea. De la intersecţia cu DJ, mergem spre vest aproximativ 100 m, trecem podul şi imediat după pod intrăm pe un drum utilitar spre sud, urmăm marcajul şi traversăm plaiurile înierbate şi apoi intrăm în pădure. Traseul leagă mai multe segmente de drum forestier şi mers prin zonă de pădure fără potecă. Marcajul e bun. Ajungem în drumul care uneşte Masivul Berivoi cu Piscul Alb. De aici intrăm pe un drum de TAF pe care urcăm până la o zonă de defrişare unde nu este potecă, dar marcajul e vizibil. Intrăm pe potecă prin pădure şi traversăm ascendent spre SE până când ajungem într-o poiană, unde intersectăm PA care coboară spre Piscul Alb. Intrăm într-o zonă cu jnepeniş pe care o traversăm mergând prin preajma muchiei. După Vârful de Amiază, într-o zonă de păşune alpină, ajungem lângă un Refugiu Salvamont. De aici putem coborî spre vest pe Piciorul Bătrân până în Valea Berivoi. Continuăm pe culme şi traversăm o zonă aproape orizontală, ajungem într-o zonă în care jnepenişul a fost incendiat şi coborâm în Curmătura Ţiganului. De aici, putem coborî către est spre Valea Sebeşului. Poteca traversează prelung versantul vestic al muchiei şi urcăm susţinut într-o şa aflată la nord de Vf. Belia Mare (Berevoescu Mare). Aici, la scurtă distanţă de traseul de creastă, se află un Refugiu Salvamont. Continuând spre SV, intersectăm traseul de creastă.

Etape

Copăcel - Muntele Scoarţa - Refugiul Berevoescu - creasta principală

Descriere

 

Traseul 71 PR face legătura între localitatea Copăcel și creasta principală (sub Vf. Berevoescu), pe un parcurs greu de urmărit în condiții de vizibilitate scăzută. Este un traseu dificil, cu peste 2000 m diferențe de nivel, în cca. 7-9 h de drumeție. Traseu nerecomandat dincolo de Refugiul Scoarța - vâlcele expuse avalanșelor. 

Pornim din localitatea Copăcel spre S, trecem de intersecția cu drumul către localitatea Recea, apoi de un pod și intrăm pe un drum utilitar care continuă peste plaiuri înierbate și intră în pădure, într-o zonă cu mai multe drumuri forestiere pentru exploatare. Poteca este firavă dar marcajele ne conduc pe o culme secundară. Urcușul devine mai pronunțat și ajungem la Poiana Mare, sub vf Pietriceaua (1594 m), unde urcă PA (traseul 72) dinspre Valea Sebeșului. 

Depășim Vf. Pietriceaua și intrăm într-o zonă cu jnepeniș, pe care o traversăm aproape de muchie. Urcăm pieptiș (cca. 300 m diferență de nivel) pe Vârful de Amiază (1914 m) și ajungem apoi la pantele domoale ale Muchiei Scoarța, unde se află un Refugiu. Aici întâlnim BA (traseul 73) - ce urcă din Valea Berivoi, pe Piciorul Bătrân.

Continuăm pe culme printr-o zonă în care jnepenișul a fost incendiat (2012), apoi coborâm ușor în Curmătura Țiganului (1856 m), unde se desprinde CR către E - traseul de legătură cu Valea Sebeșului (traseul 74). De aici urcăm susținut într-o şa aflată la N de Vf. Belia Mare, șa care face trecerea pe pantele vârfului Berevoescu Mare, unde se află noul Refugiu Berevoescu (2262 m). La scurt timp, intersectăm poteca de creastă BR (traseul 1), 

Merităm un răgaz pentru a ne bucura de perspectiva largă către Valea Vladului flancată de culmea Brătila -Cățunu și Muntele Berevoescu Mare (S), în timp ce în depărtare putem admira o parte din Munții Iezer-Păpușa. Spre N vedem micuța căldare Belia Mare străjuită de Muchia dintre Belii și piciorul vârfului Belia Mare.

De sub Vf. Berevoescu, putem continua pe traseul de creastă BR spre vârfurile Dara și Hârtop la V, ori spre Culmea Tămașului la E. O potecă nemarcată coboară la Gura Văii Vladului - o vale sălbatică spectaculoasă (traseu interzis iarna).

Observații

Marcaj bun. Recomandat până la Refugiul Salvamont de la intersecţia cu Piciorul Bătrân.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Copăcel - Refugiul Berevoescu - creasta principală în Braşov, Argeş, Făgăraş este un traseu de drumeţie dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră