07MN71: Copăcel - Refugiul Berevoescu - creasta principală

Traseul nr. 71 Punct Roșu este traseul de legătură între localitatea Copăcel și Creasta principală a Făgărașului, trecând peste Muntele Scoarţa. În primă fază, se urmează un drum utilitar (drum de care) spre sud, străbătând plaiurile înierbate și intrând în pădure. Urcușul devine mai pronunțat, se ajunge în Poiana Mare, sub vf Pietriceaua și apoi se intră într-o zonă cu jnepeniş, continuând prin preajma muchiei. În continuare, se trece de Vârful de Amiază și se ajunge la golul alpin unde există un Refugiu Salvamont, pe culmea Scoarța. Urmează o coborâre în Curmătura Ţiganulu, de unde se urcă susținut pe pantele vârfului Berevoescu Mare, trecând pe lângă refugiul Berevoescu și ajungând în creasta principală. Este un traseu solicitant, cu o ascensiune de peste 2000 de m diferențe de nivel, într-o drumeție de aprox. 9 h. Efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva frumoasă asupra căldării Văii Belia Mare, străjuită de Muchia dintre Belii și piciorul vârfului Belia Mare. În apropiere se află și vârful Berevoescu Mare, aflat în creasta principală. Dinspre sud vom intersecta poteca nemarcată ce urcă de la Gura Văii Vladului, pe o vale sălbatică și spectaculoasă.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
hard
Distanţă
20,40km
Durată
~9:00h
Urcare
2080m
Coborâre
360m
Vârf
2267m

Tabs

Indicaţii de orientare

Din Copăcel, ieşim spre sud pe drumul către localitatea Recea. De la intersecţia cu DJ, mergem spre vest aproximativ 100 m, trecem podul şi imediat după pod intrăm pe un drum utilitar spre sud, urmăm marcajul şi traversăm plaiurile înierbate şi apoi intrăm în pădure. Traseul leagă mai multe segmente de drum forestier şi mers prin zonă de pădure fără potecă. Marcajul e bun. Ajungem în drumul care uneşte Masivul Berivoi cu Piscul Alb. De aici intrăm pe un drum de TAF pe care urcăm până la o zonă de defrişare unde nu este potecă, dar marcajul e vizibil. Intrăm pe potecă prin pădure şi traversăm ascendent spre SE până când ajungem într-o poiană, unde intersectăm PA care coboară spre Piscul Alb. Intrăm într-o zonă cu jnepeniş pe care o traversăm mergând prin preajma muchiei. După Vârful de Amiază, într-o zonă de păşune alpină, ajungem lângă un Refugiu Salvamont. De aici putem coborî spre vest pe Piciorul Bătrân până în Valea Berivoi. Continuăm pe culme şi traversăm o zonă aproape orizontală, ajungem într-o zonă în care jnepenişul a fost incendiat şi coborâm în Curmătura Ţiganului. De aici, putem coborî către est spre Valea Sebeşului. Poteca traversează prelung versantul vestic al muchiei şi urcăm susţinut într-o şa aflată la nord de Vf. Belia Mare (Berevoescu Mare). Aici, la scurtă distanţă de traseul de creastă, se află un Refugiu Salvamont. Continuând spre SV, intersectăm traseul de creastă.

Etape

Copăcel - Muntele Scoarţa - Refugiul Berevoescu - creasta principală

Descriere

Traseul nr. 71 PR este un traseu dificil, urmând poteca ce urcă în creasta principală pornind din localitatea Copăcel, peste Muntele Scoarţa și piciorul vârfului Belia Mare. Este un traseu cu marcaj rezonabil, ce poate pune probleme de orientare, în condiții de vizibilitate scăzută și nerecomandat iarna pe segmentul Refugiul Scoarța - Cresta principală, în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.

Pornind din localitatea Copăcel, se merge spre sud până la intersecția cu drumul către localitatea Recea, apoi cca. 100 de m spre vest, pentru a trece podul și a intra pe un drum utilitar care continuă spre sud peste plaiurile înierbate, intrând în pădure. Drumul de care ne conduce la mai multe drumuri forestiere, apoi printr-o zonă de pădure cu potecă.mai puțin vizibilă, dar cu marcaje bune.

În continuare vom traversa drumul drumul care uneşte Mănăstirea Berivoi de pensiunea Piscul Alb, de unde vom continua pe un drum de TAF până la o zonă de defrișare unde nu este potecă, dar marcajul e vizibil. Urcușul devine mai pronunțat și vom traversa spre SE până la Poiana Mare, sub vf Pietriceaua (1594 m), unde se desprinde la dreapta traseul de legătură, marcaj Bulină Albastră (traseul 72), care coboară spre Piscul Alb și apoi în Valea Sebeșului, la intersecția cu traseul Sebeș - Șaua Comișu, aflată sub Vârful Lerescu (traseul 75).

De la intersecție vom continua urcușul și vom ajunge la peste 1500 m, depășind vârful Pietriceaua (1594 m) și intrând într-o zonă cu jnepeniș, pe care o vom traversa prin preajma muchiei. Vârful de Amiază (1914 m) va fi următorul pe care îl vom urca, într-un urcuș pieptiș de peste 300 de m diferențe de nivel, pentru a ajunge la pantele domoale ale Muchiei Scoarța, unde este amplasat și un Refugiu Salvamont (Refugiul Scoarța), sub vârful omonim. De aici se poate coborî spre vest pe Piciorul Bătrân până în Valea Berivoi, la drumul spre localitatea Recea, pe marcaj Bandă Albastră (traseul 73) în cca. 5 h.

Continuând pe culme, printr-o zonă în care jnepenișul a fost incendiat în anul 2012, vom coborî ușor în Curmătura Țiganului (1856 m), unde se desprinde către est traseul de legătură Cruce Roșie (traseul 74) cu poteca ce urcă pe Valea Sebeșului în Șaua Comisu, din creasta principală (traseul 75). În continuare vom urca susţinut într-o şa aflată la nord de Vf. Belia Mare, de unde se trece pe pantele vârfului Berevoescu Mare, unde se află și noul Refugiu Salvamont Berevoescu (2262 m).

Continuând spre SV, la scurt timp vom intersecta traseul de creastă Bandă Roșie (traseul 1), de unde o potecă nemarcată coboară la Gura Văii Vladului, pe o vale sălbatică și spectaculoasă (traseu interzis iarna). Ajunși în creastă, avem opțiunea de a continua spre:

  • Curmătura Brătilei Curmătura Zârnei - Vârful Dara și Hârtop (traseul 1)
  • Curmătura Brătilei  Dejani pe marcaj Triunghi Roșu (traseul 69)
  • Vârful Berevoescu Curmătura Lerescu, pe marcaj Bandă Roșie (traseul 1);
  • Vf. Berevoescu Vf. Comisu - Vf. Văcarea Mare, pe marcaj BR, apoi TG (traseul 76).

Merită să facem un răgaz pentru a ne bucura de perspectiva largă spre sud care cuprinde Valea Vladului flancată de culmea Brătila -Cățunu și Muntele Brevoiescu Mare, în timp ce în depărtare vom admira o parte din Munții Iezer - Păpușa. Spre nord, micuța căldare Belia Mare străjuită de Muchia dintre Belii și piciorul vârfului Belia Mare, va completa peisajul fermecător.

Observații

Marcaj bun. Recomandat până la Refugiul Salvamont de la intersecţia cu Piciorul Bătrân.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Copăcel - Refugiul Berevoescu - creasta principală în Făgăraş, Braşov este un traseu de drumeţie dificil.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment