07MN66: Curmătura Moşului - L. Urlea - Portiţa Lacului

Traseul nr. 66 Punct Albastru este traseul de vizitare a Lacului Urlea, situat pe versantul nordic al Făgărașului la 2170 m, străjuit de vârful La Fundul Bândei și Iezerul, a căror grohotișuri ajung până pe mal. În primă fază poteca urcă din șa în Culmea Moșului, apoi coboară spre SV în căldarea de sub Vf. Urlea la Refugiul Salvamont. De aici urmează o urcare uşoară către Lacul Urlea, un lac glaciar fotogenic. Un urcuș susținut pe coastele crestei Urlea ne va scoate în creasta principală într-o mică şa (Portița iezerului / Șaua Lacului). Este un traseu relativ ușor, cu cca. 500 de m diferențe de nivel, într-o drumeție de aprox. 2.5 h. Efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva frumoasă asupra Căldării Lacului Urlea și a vârfurilor stâncoase La Fundul Bândei (2454 m) și Iezerul (2429 m).
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium
Distanţă
3,30km
Durată
~2:30h
Urcare
300m
Coborâre
180m
Vârf
2333m

Tabs

Indicaţii de orientare

Din Curmătura Moşului urcăm spre SV până ajungem în culmea care leagă Vf. Urlea de Vf. Moşu. Coborâm spre SV în căldarea de sub Vf. Urlea. Ajungem la Refugiul Salvamont şi continuăm în urcare uşoară către Lacul Urlea. După ce urcăm un prag, ne orientăm către malul vestic al lacului, iar apoi urcăm către sud. După ce poteca urcă susţinut, urmează un scurt traverseu spre vest. Intersectăm traseul de creastă într-o porţiune de creastă îngustă orientată nord-sud, într-o mică şa.

Etape

Curmătura Moşului - Refugiul Urlea - Lacul Urlea - Portiţa Lacului

Descriere

Traseul nr. 66 PA este un traseu de dificultate medie, urmând poteca ce coboară din Culmea Moșului în căldarea de sub Vf. Urlea la refugiul și Lacul Urlea. De la lac se urcă susținut în creasta principală. Este un traseu cu marcaj bun, ce poate pune probleme de orientare, în condiții de vizibilitate scăzută și nerecomandat iarna, în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.

Pentru a intra în traseu, în locul numit Curmătura Moşului, există:câteva trasee de acces:

  • Breaza Colţii Brezei - fosta Cabană Urlea, pe marcaj Punct Roșu (traseul 67)
  • Breaza Valea Pojorta - fosta Cabană Urlea, pe marcaj Triunghi Roșu (traseul 68) și apoi se continuă pe marcaj Punct Roșu fosta Cabană Urlea - Curmătura Moşului;
  • Fosta Cabană Urlea Vârful Urlea, pe marcaj Triunghi Albastru (traseul 65);
  • Curmătura Zârnei Curmătura Moşului, pe marcaj Punct Roșu (traseul 67)

Din șaua Moșului vom urca spre SV până în Creasta Moșului, cu o frumoasă perspectivă către Țara Făgărașului, unde vom lăsa în față marcajul Triunghi Albastru (traseul 65) ce continuă pe Creasta Moșului spre Vârful Urlea și vom coborî într-o zonă mlăștinoasă, spre fundul văii Urlea, ajungând în căldarea de sub Vârful Urlea. Curând vom depăși Refugiul Salvamont Lacul Urlea și vom urca ușor spre Lacul Urlea, un lac glaciar situat la 2170 m, cu o adâncime de 4, 05 m și o suprafață de 2 ha, de un pitoresc aparte. Deasupra Lacului Urlea se ridică vârfuri de peste 2400 m, vârful La Fundul Bândei (2454 m) și Vârful Iezerul (2429 m), ale căror grohotișuri ajung până pe mal.

De la lac, ne vom orienta către malul vestic al acestuia, pe o poteca ce urcă susținut traversând spre vest printr-o zonă stâncoasă cu grohotișuri până la stâlpul indicator din Creasta Urlei, aflat în șaua Portița Iezerului / Portița Lacului, o porțiune de creastă îngustă orientată nord-sud, segment ce face parte din creasta principală a Făgărașului (traseul 1).

Ajunși în Șaua Lacului ne vom bucura de perspectiva frumoasă asupra Căldării Lacului Urlea de unde am urcat și a Văii Urlea, flancată de Muntele Zârnei, în timp ce în fața noastră se va deschide un orizont panoramic fermecător spre Căldarea Bândei și spre Vârfurile Dara și Hârtop, acoperite în prim-plan de Vârful Iezerului.

Observații

Marcaj bun.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Curmătura Moşului - L. Urlea - Portiţa Lacului în Făgăraş, Braşov este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment