Touristik Label - 3 Dâmbul Morii - Cabana Piatra Mare - Vf. Piatra Mare

Traseul nr. 4 Bandă Roșie este traseul de vizitare a Cabanei Piatra Mare și vârful omonim cu pornire dinspre Dâmbul Morii, pe Drumul Familiar, într-o drumeție de 4.5 - 5 h, potrivit celor obișnuiți cu o ascensiune destul de solicitantă cu aprox. 1200 de m diferență de nivel. Efortul depus pe acest traseu în majoritate prin pădure, ne va fi răsplătit de orizontul panoramic de pe platoul Cabanei Piatra Mare, de unde se pot observa Brașovul, Munții Postăvaru, precum şi o mare parte a Ţării Bârsei, iar de pe partea cealaltă a platoului, dincolo de Valea Gârcinului si de Renţea (munţii Gârbovei) putem admira Ciucaşul și Zăganu, Grohotişul şi munţii Neamţului.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
8,69km
Durată
3:00-5:00h
Urcare
1170m
Coborâre
20m
Vârf
1827m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la Dâmbul Morii urmăm pe drumul spre canionul 7 Scări. Înainte de bariera care închide drumul un stâlp indicator ne arată marcajul la stânga spre cabana Bunloc (intersecție cu traseele 2, 3 și 5). Lăsăm în stânga traseul 2 și urmăm drumul auto pentru circa 160 de metri (comun cu traseele 3 și 5). După panoul explicativ și bariera de pe valea Șipoaia lăsăm în stânga traseul 3 și continuăm pe drum (comun cu traseul 5) circa 185 de metri. Lăsăm în față traseul 5 și cotim la stânga (se văd stâlpi indicatori). Trecem apa Șipoaiei peste un pod de lemn și după 240 de metri intrăm în pădure. Marcajele turistice urmează drumul de exploatare de pe firul apei pentru 1,2 kilometri. Cotim la stânga și după trei serpentine (376m, pantă 10.2%) ajungem la prima bancă de lemn (950m). Continuăm urcarea pe culme, după 650 de metri întâlnim a doua bancă de lemn (1045m) și după încă 550 de metri a treia bancă (1125m) și de aici urcăm alți 500 de metri pe culme. Într-o ușoară curbă de nivel în urcare ajungem la 1245m în altă culme aflată deasupra Șirului Stâncilor (intersecție cu traseul 21, bancă de lemn). Cotim stânga și după 270 de metri întâlnim traseul 20 din stânga. Continuăm pe culme, după 600 de metri depășim un izvor temporar și după alții 700 de metri ajungem în poiana Baciului/Livezii la intersecția cu traseul 19. De aici vom avea itinerariu comun cu traseul 19 până la cabană. Drumul ne duce pe culme pentru circa 570 de metri și continuă tot în față (1577m). De aici există o variantă a traseului nostru. Varianta merge pe o potecă în curbă de nivel în ușoară urcare la stânga pentru 100 de metri și cotește la dreapta în urcare prin poiana cabanei Piatra Mare. După 240 de metri ajungem la cabana Piatra Mare. Revenind la traseul inițial, continuăm pe un culoar de pădure pentru 215m (pantă 21,6%) și ieșim în capătul vestic al poienii cabanei Piatra Mare la intersecția cu traseul 5. Cotim la stânga, depășim după 20 de metri un izvor captat și după alți 50 de metri ajungem la cabana Piatra Mare (1630m altitudine) (intersecție cu traseul 18). De la cabană urcăm circa 100 de metri prin poiană (comun cu traseul 22), intrăm în pădure și urcăm până în șaua aflată la vest de Șura de Piatră. Pe curbă de nivel ocolim piciorul Șurei de Piatră (în prima poiană la dreapta putem urca pe potecă nemarcată până la arcada Șurei de Piatră) și ajungem în capătul culmii estice a Șurei de Piatră. Lăsăm în stânga traseul 22 (circa 1660m) și urcăm pe culmea împădurită circa 260 de metri până la golul alpin. Pe un culoar pietros ajungem într-o șa de sub peretele vestic al Pietrei Mari și cotim la dreapta pentru a urca un horn cu grohotiș de circa 80 de metri (pantă 48,1%). Suntem în buza platoului vârfului la 1790 metri altitudine. De aici poteca urcă ușor pentru 320 de metri până la intersecția cu traseul 8 (1827m) și continuă pentru 400 de metri în urcare până în vârful Piatra Mare (1844m).

Etape

Dâmbul Morii - Drumul Familiar - Cabana Piatra Mare - Vârful Piatra Mare

Descriere

Traseul nr.4 BR este un traseu de dificultate medie, într-o drumeție de 4.5 - 5 h, potrivit celor obișnuiți cu diferențe de nivel de aprox. 1200 de m, urcând pe poteca denumită Drumul Familiar, străbătând drumul de exploatare de pe Valea Daschia, apoi poteca prin pădure de pe Culmea Pietricica și ieșind în Poiana Baciului, de unde vom urca pe curbă ne nivel până la Cabana Piatra Mare. Până la Vârful Piatra Mare ne mai desparte 1 h de urcat.

Marcajul pornește de pe DN1 E60, urmează drumul spre canionul 7 Scări pentru câteva sute de metri (traversând pârâul Timiş) pe lângă fosta cabană Dâmbu Morii (unul din cele mai iubite locuri de popas ale Braşovului în anii '70 - acum părăsită), pe drum asfaltat, apoi lasă în stânga traseul 2 TA (spre cabana Bunloc), și continuă în paralel cu traseele 3 și 5 pentru circa 160 de metri. După panoul explicativ și bariera de pe valea Șipoaia vom lăsa în în stânga traseul 3 și vom continua pe drum (comun cu traseul 5) circa 185 de metri (se văd stâlpi indicatori).

Lăsând în urmă poienile de la Dâmbul Morii, traseul nostru începe să urce pe drumul de exploatare de pe Valea Daschia, pentru 1,2 kilometri pe Drumul Familiar, în 3 serpentine, întâlnind trei popasuri cu bănci de lemn pentru odihnă. Într-o ușoară curbă de nivel în urcare ajungem la 1245 m deasupra Șirului Stâncilor (intersecție cu traseul 21, bancă de lemn). Distanța de la Dâmbul Morii 2 - 2.5 h.

Avem posibilitatea de a ne odihni pe băncuţă sau să urmăm, pentru circa 100 de metri, poteca nemarcată dar bine bătută, ce ne va scoate într-un frumos punct de belvedere, deasupra abruptului stâncos Prăpastia Ursului. Aici ne vom bucura privirea cu valea din care îşi adună apele Şipoaia (pârâul care a săpat cu răbdare frumosul canion Şapte Scări), în plan îndepărtat avem masivul Postăvarul, iar spre stânga, orizontul ne este curmat brusc de culmea Pietricica (Piatra Mică), culme pe care o vom urma pentru a ajunge la Cabana Piatra Mare.

Revenind la băncuță, vom continua urcușul, întâlnind pe stânga traseul 20 "Poteca Ţiganilor" (punct albastru), panta se va mai domoli, iar noi vom depăși un izvor temporar și vom ajunge în Poiana Baciului / Livezii la intersecția cu traseul 19. Dacă am urma Bandă Albastră din acest loc, în circa 40 de min. - 1h, am ajunge la Peştera de Gheaţă şi circa 2 - 2 1/2 ore la cabana Bunloc (Sava).

Continuând pe marcaj comun BA pe curbă de nivel, la baza abruptului vestic al vârfului Puşcaş, vom ajunge în poiana dominată de vârful Şura de Piatră, vârf ce îşi împrumută numele poienii, în care se află şi Cabana Piatra Mare (1630m altitudine) (intersecție cu traseul 18). Din larga poiană în care am ajuns, putem admira oraşele Braşov şi Săcele, munţii Postăvaru, precum şi o mare parte a Ţării Bârsei, iar de pe partea cealaltă a platoului, dincolo de Valea Gârciniului si de Renţea (munţii Gârbovei), vom observa "gemenii" Ciucaş si Zăganu, Grohotişul şi munţii Neamţului. Nu uitați să ieșiți seara afară să admirați cerul și luminile Brașovului iar dimineața devreme, așezați-vă pe stâncile dinspre abruptul Văii Gârcinului și așteptați soarele să se înalțe ușor din spatele Ciucașului.

În continuare, pentru a ajunge pe vârf, de la cabana Piatra Mare vom urca printr-o zonă pietroasă, cu o frumoasă perspectivă asupra abruptului Pietrei Scrise, vom străbate un horn cu grohotiș de circa 80 de metri (pantă 48,1%), ajungând pe platoul alpin la 1790 metri altitudine. De aici poteca urcă ușor până la intersecția cu traseul 8 (1827m) și continuă în urcare până în vârful Piatra Mare (1844m). Obs: Dacă se alege varianta de urcare spre Vârful Piatra Mare, trebuie avut în vedere că în condiții de iarnă, platoul alpin al vârfului este dificil de parcurs din cauza depunerilor masive de zăpadă. Totodată, acest segment superior poate să pună probleme de orientare pe ceaţă, ploaie sau viscol.

Perspectiva de pe vârf e uimitoare, totul e să ai noroc de vreme bună cu vizibilitate optimă. Spre sud, vom vedea semeții Bucegi, spre vest Postăvarul, iar între cei doi, la orizont, dincolo de Piatra Craiului, Leaota și Făgărașul. În plan apropiat, culmea lungă a Pietrei Mari (Piatra Mică – Gâtul Chivei – Bechia) se arcuiește până spre poienile Bunloc, iar spre est, privirea ne este captată de munții Baiului.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Dâmbul Morii - Cabana Piatra Mare - Vf. Piatra Mare în Braşov, Postăvaru, Piatra Mare, Baiului este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră