06MN30: DN66A - V. Scorota - Cabana Buta

Traseul nr. 30 Punct Galben este traseul de legătură între Valea Jiului de Vest și Cabana Buta, trecând prin Valea Scorota, o frumoasă zonă calcaroasă cu avenuri, peșteri, chei și vârfuri carstice, reprezentative pentru Retezatul Mic. Este un traseu de dificultate medie, într-o drumeție lungă de 4 - 5 h și însumând aprox. 1500 de m diferențe de nivel. Iarna, traseul poate pune probleme, în funcţie de cantitatea şi calitatea zăpezii, fiind periculos.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium
Distanţă
7,60km
Durată
4:00-5:00h
Urcare
1000m
Coborâre
560m
Vârf
1921m

Tabs

Indicaţii de orientare

Urcând pe DN66A de la Câmpu Mielului către Câmpuşel, observăm pe partea dreaptă a drumului un pod peste Jiu de Vest şi un stâlp indicator. Aici este intrarea în traseu, care în scurt timp pătrunde în cheile Scorota, seci, fără apă. Poteca este lată, iar după chei ieşim într-o poieniţă unde este confluenţa dintre două văi, ambele deocamdată seci, deşi una se numeşte Scorota cu apă şi una Scorota fără apă. Noi urmăm direcţia înainte şi la un moment dat valea seacă se transformă într-o vale cu apă. Urcăm printr-o frumoasă pădure, iar înspre stânga (vest) admirăm abrupturile vârfului Biserica, pe care dacă avem noroc vom vedea ciopoare de capre. După ieşirea din pădure ajungem la stâna Scorota, o construcţie foarte bine făcută. Aici e bine să ne aprovizionăm cu apă. Cotim spre dreapta (est) şi urcăm serios urmând un vâlcel înierbat, apoi cu grohotiş, urmărind ca pe ultima parte a urcuşului să ne apropiem de peretele din stânga a vâlcelului. Ieşim în şaua Scorota, unde întâlnim traseul 31 (bandă galbenă). Împreună cu aceasta coborâm accentuat printre tufele de jnepeni şi arini până la baza unui abrupt calcaros (Gurganul), de unde schimbăm direcţia spre stânga şi intrăm în pădure. Urmează un parcurs uşor, pe curbă de nivel, prin pădure. După traversarea unui mic pârâu (Buta Mică), întâlnim o poiană mare, cu un stâlp de marcaj în mijloc. Din nou pădure, apoi ieşim într-un luminiş deasupra stânei Buta, prin care coborâm accentuat şi ocolim îngrăditura stânei prin stânga (vest), trecem pârâul pe o punte, după care în scurt timp ajungem la Cabana Buta.

Etape

DN66A - Valea Scorota - Şaua Scorota - Cabana Buta

Descriere

Traseul nr. 30 PG este un traseu de dificultate medie, urmând în primă fază poteca ce urcă prin Cheile Scorotei, ieșind într-o poieniţă (Poiana Scorota), de unde, printr-o frumoasă pădure, la vest de abrupturile vârfului Biserica, se ajunge la stâna Scorota. De la stână se urcă aprig până în şaua Scorota, apoi se coboară accentuat până la baza abruptului calcaros Gurganul, se străbate valea și poiana cu stână a Butei și se ajunge la Cabana Buta.

Punctul de plecare al traseului marcat cu punct galben se află pe drumul național DN66a la 2 km amonte de localitatea Câmpușel, la trecerea pe un pod peste Jiul de Vest. La nici 200 de m de la intrarea pe traseu, vom întâlni Peştera nr. 4 din Scocul Scorotei, unde a fost descoperit un schelet complet de Ursus Spelaeus dar și oasele altor animale preistorice.

Revenind la traseu, vom continua pe Valea Scorotei (valea cea mai importantă din Retezatul Mic), într-o liniște deplină, printr-o zonă cu pereți cenușii acoperiți în cea mai mare parte de vegetație. Patul albiei ne indică calea pe o potecă lipsită de bolovani până la întâlnirea cu Cheile Scorota. Sectorul de chei este unul sălbatic și frumos, pe sub pereții abrupți de 20-35m, cu multe zone înguste care o fac extrem de pitorească la pas.

Din chei vom ieși într-o poieniţă, la confluenţa dintre două văi (Poiana Scorota), vom urma direcţia înainte spre valea ce se transformă într-o vale cu apă, străbătând o frumoasă pădure. Vom admira la stânga (vest) abrupturile vârfului Biserica, și cu puțin noroc, câteva capre negre. După ieşirea din pădure vom ajunge la stâna Scorota, o construcţie bine întreținută,  unde e bine să ne aprovizionăm cu apă, strângând puteri pentru urcușul solicitant ce urmează de aici. În plus, priveliştea spre chei, cu Oslea în fundal, ne va dicta să facem un popas, bucurându-ne în tihnă de perspectiva superbă şi liniştitoare.

Urmând un vâlcel înierbat, apoi cu grohotiş, vom ieși pe sub peretele din vest în şaua Scorota, la intersecția cu traseul 31 (bandă galbenă), ce coboară de aici pe Creasta Piule-Pleşa până la Bordu Izvorului. Ajungând în Şaua Scorota (Şaua Iepei), poiana largă din şa ne îmbie la popas, binemeritată odihnă şi delectarea cu privelisti ce se deschid spre toate zările. Spre nord-vest, dincolo de Muchia Drăgşanului şi Şaua Plaiului Mic se ridică semeţe piramidele de piatră ale Pelegii şi Păpuşii

Alături de marcajul Bandă Galbenă (traseul 31), vom coborî accentuat printre tufele de jnepeni şi arini până la baza unui abrupt calcaros (Gurganul) și vom intra din nou în pădure. În continuare, pe curbă de nivel, se traversează un mic pârâu (Buta Mică), se intră într-o o poiană mare, cu un stâlp de marcaj în mijloc, apoi din nou prin pădure, până la un luminiş deasupra stânei Buta. La scurt timp, vom ajunge la Cabana Buta, una dintre cele mai cunoscute cabane montane din Retezat. Cabana este situată la 1580 m altitudine, înafara ariei protejate, este deschisă tot timpul anului și oferă doar 20 de locuri amenajate în camere cu 4 sau 6 paturi, cu apă de la izvor.

Observații

Traseu periculos iarna.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

DN66A - V. Scorota - Cabana Buta în Retezat, Hunedoara este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment