Touristik Label - 806MN30: DN66A - V. Scorota - Cabana Buta

Legătura Cheile Scorotei - Cabana Buta, pe sub Culmea Piule
Traseul nr. 30 Punct Galben este traseul de legătură între Valea Jiului de Vest și Cabana Buta, trecând prin Valea Scorota, o frumoasă zonă calcaroasă cu avenuri, peșteri, chei și vârfuri carstice, reprezentative pentru Retezatul Mic. Iarna, traseul poate pune probleme, în funcţie de cantitatea şi calitatea zăpezii.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
7,56km
Durată
4:00-5:00h
Urcare
1000m
Coborâre
560m
Vârf
1921m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Urcând pe DN66A de la Câmpu Mielului către Câmpuşel, observăm pe partea dreaptă a drumului un pod peste Jiu de Vest şi un stâlp indicator. Aici este intrarea în traseu, care în scurt timp pătrunde în cheile Scorota, seci, fără apă. Poteca este lată, iar după chei ieşim într-o poieniţă unde este confluenţa dintre două văi, ambele deocamdată seci, deşi una se numeşte Scorota cu apă şi una Scorota fără apă. Noi urmăm direcţia înainte şi la un moment dat valea seacă se transformă într-o vale cu apă. Urcăm printr-o frumoasă pădure, iar înspre stânga (vest) admirăm abrupturile vârfului Biserica, pe care dacă avem noroc vom vedea ciopoare de capre. După ieşirea din pădure ajungem la stâna Scorota, o construcţie foarte bine făcută. Aici e bine să ne aprovizionăm cu apă. Cotim spre dreapta (est) şi urcăm serios urmând un vâlcel înierbat, apoi cu grohotiş, urmărind ca pe ultima parte a urcuşului să ne apropiem de peretele din stânga a vâlcelului. Ieşim în şaua Scorota, unde întâlnim traseul 31 (bandă galbenă). Împreună cu aceasta coborâm accentuat printre tufele de jnepeni şi arini până la baza unui abrupt calcaros (Gurganul), de unde schimbăm direcţia spre stânga şi intrăm în pădure. Urmează un parcurs uşor, pe curbă de nivel, prin pădure. După traversarea unui mic pârâu (Buta Mică), întâlnim o poiană mare, cu un stâlp de marcaj în mijloc. Din nou pădure, apoi ieşim într-un luminiş deasupra stânei Buta, prin care coborâm accentuat şi ocolim îngrăditura stânei prin stânga (vest), trecem pârâul pe o punte, după care în scurt timp ajungem la Cabana Buta.

Etape

DN66A - Valea Scorota - Şaua Scorota - Cabana Buta

Descriere

 

Traseul 30 PG face legătura între Valea Jiului de Vest și Cabana Buta .prin Cheile Scorotei și pe sub piciorul Vf. Piule (2081 m). Este un traseu de dificultate medie, într-o drumeție de  cca. 4 - 5 h, cu aprox. 1500 de m diferențe de nivel, periculos iarna.

Punctul de plecare al traseului se află pe drumul național DN66A la 2 km amonte de localitatea Câmpușel, la podul peste Jiul de Vest. La nici 200 de m de la intrarea pe traseu, întâlnim Peştera nr. 4 din Scocul Scorotei, unde a fost descoperit un schelet complet de Ursus Spelaeus dar și oasele altor animale preistorice. Continuăm pe Valea Scorotei (valea cea mai importantă din Retezatul Mic), într-o liniște deplină, printr-o zonă cu pereți cenușii acoperiți în cea mai mare parte de vegetație. 

Patul albiei ne indică calea pe o potecă lipsită de bolovani până la întâlnirea cu Cheile Scorota. Sectorul de chei este unul sălbatic și frumos, pe sub pereții abrupți de 20-35m, cu multe zone înguste care o fac extrem de pitorească la pas. Ieșim într-o poieniţă, la confluenţa dintre două văi (Poiana Scorota), de unde urmăm direcţia înainte, străbătând o frumoasă pădure. La stânga (vest) putem admira abrupturile vârfului Biserica, și cu puțin noroc, câteva capre negre. După ieşirea din pădure se ajunge la stâna Scorota, o construcţie bine întreținută, unde e bine să ne aprovizionăm cu apă, pentru urcușul solicitant ce urmează. Priveliştea spre chei, cu Oslea în fundal, ne îmbie la un popas, bucurându-ne în tihnă de perspectiva superbă şi liniştitoare.

De aici ieșim pe sub peretele din V în şaua Scorota (Şaua Iepei), la intersecția cu BG (traseul 31), ce străbate Creasta Piule-Pleşa până la Bordu Izvorului. Spre NV, dincolo de Muchia Drăgşanului şi Şaua Plaiului Mic se ridică semeţe piramidele de piatră ale Pelegii şi Păpuşii. Însoțiți de BG vom coborî accentuat printre tufele de jnepeni şi arini până la baza abruptului calcaros Gurganul, loc unde se desprinde o potecă spre Vf. Piule (2081 m)

Traseul PG intră din nou în pădure, traversează un mic pârâu (Buta Mică), apoi o poiană mare, cu un stâlp de marcaj în mijloc, apoi continuă prin pădure până la un luminiş deasupra stânei Buta. La scurt timp, vom ajunge la Cabana Buta, una dintre cele mai cunoscute cabane montane din Retezat. Cabana este situată la 1580 m altit, este deschisă tot timpul anului și oferă 20 de locuri amenajate în camere cu 4 sau 6 paturi.

Observații

Traseu periculos iarna.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

DN66A - V. Scorota - Cabana Buta în Hunedoara, Retezat este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră