Traseul 30 PG face legătura între Valea Jiului de Vest și Cabana Buta .prin Cheile Scorotei și pe sub piciorul Vf. Piule (2081 m). Este un traseu de dificultate medie, într-o drumeție de cca. 4 - 5 h, cu aprox. 1500 de m diferențe de nivel, periculos iarna.
Punctul de plecare al traseului se află pe drumul național DN66A la 2 km amonte de localitatea Câmpușel, la podul peste Jiul de Vest. La nici 200 de m de la intrarea pe traseu, întâlnim Peştera nr. 4 din Scocul Scorotei, unde a fost descoperit un schelet complet de Ursus Spelaeus dar și oasele altor animale preistorice. Continuăm pe Valea Scorotei (valea cea mai importantă din Retezatul Mic), într-o liniște deplină, printr-o zonă cu pereți cenușii acoperiți în cea mai mare parte de vegetație.
Patul albiei ne indică calea pe o potecă lipsită de bolovani până la întâlnirea cu Cheile Scorota. Sectorul de chei este unul sălbatic și frumos, pe sub pereții abrupți de 20-35m, cu multe zone înguste care o fac extrem de pitorească la pas. Ieșim într-o poieniţă, la confluenţa dintre două văi (Poiana Scorota), de unde urmăm direcţia înainte, străbătând o frumoasă pădure. La stânga (vest) putem admira abrupturile vârfului Biserica, și cu puțin noroc, câteva capre negre. După ieşirea din pădure se ajunge la stâna Scorota, o construcţie bine întreținută, unde e bine să ne aprovizionăm cu apă, pentru urcușul solicitant ce urmează. Priveliştea spre chei, cu Oslea în fundal, ne îmbie la un popas, bucurându-ne în tihnă de perspectiva superbă şi liniştitoare.
De aici ieșim pe sub peretele din V în şaua Scorota (Şaua Iepei), la intersecția cu BG (traseul 31), ce străbate Creasta Piule-Pleşa până la Bordu Izvorului. Spre NV, dincolo de Muchia Drăgşanului şi Şaua Plaiului Mic se ridică semeţe piramidele de piatră ale Pelegii şi Păpuşii. Însoțiți de BG vom coborî accentuat printre tufele de jnepeni şi arini până la baza abruptului calcaros Gurganul, loc unde se desprinde o potecă spre Vf. Piule (2081 m)
Traseul PG intră din nou în pădure, traversează un mic pârâu (Buta Mică), apoi o poiană mare, cu un stâlp de marcaj în mijloc, apoi continuă prin pădure până la un luminiş deasupra stânei Buta. La scurt timp, vom ajunge la Cabana Buta, una dintre cele mai cunoscute cabane montane din Retezat. Cabana este situată la 1580 m altit, este deschisă tot timpul anului și oferă 20 de locuri amenajate în camere cu 4 sau 6 paturi.
Comentarii