Touristik Label - 1006MN11: Drumul de la Cârnic spre Pietrele - Cabana Genţiana

Legătura Cârnic - Genţiana, pe la Cascada Maria Magdalena
Traseul nr. 11 Triunghi Albastru este traseul de legătură între Cârnic și Cabana Gențiana, ocolind cabana Pietrele și vizitând frumoasa cascadă Maria Magdalena (Pietrele), care poartă numele celei care a pus bazele turismului în Retezat.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor
Distanţă
1,96km
Durată
1:00-1:15h
Urcare
290m
Coborâre
0m
Vârf
1677m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Acest traseu este folosit de turiştii care vor să ajungă la Cabana Genţiana fără a mai trece pe la Cabana Pietrele. La aproximativ 3,5 km amonte de Cârnic, drumul spre Cabana Pietrele face o curbă mare la dreapta (curba Soacrei), loc în care începe marcajul triunghi albastru spre Cabana Genţiana. Trecem Valea Stânişoara în apropiere de confluenţa cu Valea Pietrele şi începem urcuşul prin pădure inițial pe lângă Valea Pietrele. Ulterior poteca se îndepărtează de vale, dar păstrează un parcurs paralel cu valea pe care o auzim mereu în stânga. Trecem pe o stâncă plată mare aflată chiar în potecă şi care necesită atenţie deoarece poate fi alunecoasă. Pe urmă, poteca se apropie din nou de vale, loc în care este amenajată o masă cu băncuţe şi unde putem admira o cascadă mică (Cascada Maria Magdalena). Continuând urcarea, la mai bine de 1,2 km de la părăsirea drumului ajungem în traseul 1, potecă lată marcată cu bandă albastră, pe care o urmăm încă circa 800 m până la Cabana Genţiana.

Etape

Drumul de la Cârnic spre Pietrele - Cabana Genţiana

Descriere

Traseul nr. 11 TA este un traseu lesne de parcurs, folosit de turiştii care vor să ajungă la Cabana Genţiana fără a mai trece pe la Cabana Pietrele, o derivație a traseului BA

3,5 km amonte de Cârnic, drumul spre Cabana Pietrele face o curbă mare la dreapta (curba Soacrei), o curbă de aprox. 180 grade, punct în care se desprinde la stânga traseul nostru, marcat TA, spre Gențiana. Urmăm poteca, traversăm un podeț peste Valea Stânișoara, apoi urcăm pe malul stâng al pârâului Pietrele,  unde vom intersecta traseul 4 TR (spre Vârful Mare). Continuăm paralel cu valea pe care o auzim mereu în stânga. Când marcajul părăsește firul văii, urcăm prin pădure, după care ajungem în dreptul cascadei Pietrele, cunoscut sub numele Maria Magdalena. Maria Magdalena este o legendă a Retezatului, fiind primul ghid montan care a parcurs acest teritoriu; ea a marcat primele trasee montane cu „momâi”. În perioada 1936 -1947, Maria Magdalena a fost cabanier la Pietrele, punând bazele activității turistice din Retezat.

De la cascada Pietrele (Cascada Maria Magdalena), continuăm urcușul paralel cu firul văii, apoi intersectăm marcajul TG (Pietrele - Șaua Pelegii și la scurt timp, reîntâlnim marcajul BA. (pe care l-am părăsit în curba Soacrei). Cele două marcaje ne conduc la Cabana Gențiana, fost refugiu de vânătoare. Cabana oferă 42 de locuri de cazare, nu se servește masa, dar vă veți bucura de ospitalitatea unei cabane montane apreciată de iubitorii de munte.

Observații

Traseu accesibil iarna.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Drumul de la Cârnic spre Pietrele - Cabana Genţiana in Hunedoara, Retezat is an uşor Drumeţie trail.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră