06MN11: Drumul de la Cârnic spre Pietrele - Cabana Genţiana

Traseul nr. 11 Triunghi Albastru este traseul de legătură între Cârnic și Cabana Gențiana, fără a mai trece pe la cabana Pietrele și trecând pe la cascada Maria Magdalena (Pietrele). Este un traseu de dificultate ușoară, fără să pună probleme de orientare, într-o ascensiune cu aprox. 350 de m diferențe de nivel, accesibil tot timpul anului. De la Cârnic la Gențiana se ajunge în aproximativ 1 - 2 h de potecă prin pădure.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
easy
Distanţă
2,00km
Durată
1:00-2:00h
Urcare
320m
Coborâre
10m
Vârf
1677m

Tabs

Indicaţii de orientare

Acest traseu este folosit de turiştii care vor să ajungă la Cabana Genţiana fără a mai trece pe la Cabana Pietrele. La aproximativ 3,5 km amonte de Cârnic, drumul spre Cabana Pietrele face o curbă mare la dreapta (curba Soacrei), loc în care începe marcajul triunghi albastru spre Cabana Genţiana. Trecem Valea Stânişoara în apropiere de confluenţa cu Valea Pietrele şi începem urcuşul prin pădure inițial pe lângă Valea Pietrele. Ulterior poteca se îndepărtează de vale, dar păstrează un parcurs paralel cu valea pe care o auzim mereu în stânga. Trecem pe o stâncă plată mare aflată chiar în potecă şi care necesită atenţie deoarece poate fi alunecoasă. Pe urmă, poteca se apropie din nou de vale, loc în care este amenajată o masă cu băncuţe şi unde putem admira o cascadă mică (Cascada Maria Magdalena). Continuând urcarea, la mai bine de 1,2 km de la părăsirea drumului ajungem în traseul 1, potecă lată marcată cu bandă albastră, pe care o urmăm încă circa 800 m până la Cabana Genţiana.

Etape

Drumul de la Cârnic spre Pietrele - Cabana Genţiana

Descriere

Traseul nr. 11 TA este un traseu lesne de parcurs, folosit de turiştii care vor să ajungă la Cabana Genţiana fără a mai trece pe la Cabana Pietrele, o derivație a traseului Bandă Albastră.

La aproximativ 3,5 km amonte de Cârnic, drumul spre Cabana Pietrele face o curbă mare la dreapta (curba Soacrei), o curbă de aproape 180 grade, punct în care se desprinde la stânga traseul nostru, marcat triunghi albastru, spre Gențiana.

Urmând marcajul, vom traversa un podeț peste Valea Stânișoara, vom urca pe malul stâng al pârâului Pietrele, vom intersecta traseul 4 (spre Vârful Mare) și vom continua paralel cu valea pe care o auzim mereu în stânga. Marcajul părăsește firul văii și urcă prin pădure, după care revine în dreptul cascadei Pietrele, cunoscut si sub numele de Maria-Magdalena. Maria Magdalena a fost un personaj deosebit, o legendă a Retezatului, fiind primul ghid montan care a parcurs acest teritoriu și care a marcat primele trasee montane cu „momâi”. În perioada 1936 -1947, Maria Magdalena a fost angajată cabanier la Pietrele, punându-se bazele activității turistice din Retezat.

De la cascada Pietrele (Cascada Maria Magdalena), vom continua urcușul paralel cu firul văii până la intersecția cu marcajul Triunghi Galben (Pietrele - Șaua Pelegii), iar la scurt timp vom reîntâlni marcajul Bandă Albastră (pe care l-am părăsit în curba Soacrei). Urmărind cele două marcaje, vom ajunge la Cabana Gențiana, fost refugiu de vânătoare. Cabana oferă 42 de locuri de cazare, nu se servește masa, dar vă veți bucura de ospitalitatea unei cabane montane apreciată de iubitorii de munte.

Observații

Traseu accesibil iarna.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Drumul de la Cârnic spre Pietrele - Cabana Genţiana in Retezat, Hunedoara is an uşor drumeţie trail.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment