Intrarea în traseul de via ferrata din Cheile Turzii se face urmărind traseul turistic Punct Roșu (traseul 33 Cabana Cheile Turzii – Petreștii de Jos), de-a lungul văii Hășdatelor, aproape de nivelul văii.
Pornind din apropierea cabanei Cheile Turzii (până unde există acces auto), se traversează 4 poduri care trec valea Hășdatelor, apoi se urmează o potecă care urcă ușor spre dreapta, pe versantul stâng geografic.
Ajungem la un mic platou de unde încep mai multe trasee de cățărat, sub Turnul Despărțitor. De aici avem imaginea minunată a pârâului care a săpat de-a lungul timpului Cheile Turzii. Aici este locul optim pentru echiparea cu echipamentul specific traseelor de via ferrata.
Urmând mai departe poteca, ajungem la o zonă mai expusă, unde găsim un prim cablu metalic, de cca. 15 m, apoi poteca continuă pe curbă de nivel ușor ascendentă. Curând se ajunge la un alt cablu metalic fix, unde panta este mai abruptă dar cățărarea ușoară. Aici putem desprinde pietre, fiind un sector care necesită atenție. În vale, se observă deja perspectiva cheilor Turzii.
În continuare, poteca merge ușor spre dreapta, paralel cu valea, apoi traversează o porțiune de grohotiș, sub creasta Turnul Ascuțit. Am ajuns la intrarea în traseul de via ferrata efectiv. Se merge la baza versantului, apoi se urcă pe teren ușor accidentat (Atenție la căderi de pietre!) și se ajunge la un sector de urcare verticală, unde sunt montate pe perete și câteva bride metalice pentru prize mai bune la picioare.
Se urcă spre o grotă cu un horn care comunică cu exteriorul, denumit Hornul lui Hili. Aici e bine să păstrați distanța unul față de celălalt, asigurați pe câte un sector de cablu (între două puncte fixe). O eventuală cădere pe verticală poate provoca accidente serioase! Peretele are o înclinație de aprox 80 de grade, sub portalul grotei și ne pune la încercare puterile. Probabil această zonă este cea mai dificilă din tot traseul.
Odată depășită această zonă verticală, se ajunge într-un punct de unde se poate observa aproape toată urcarea pe via ferrata. În continuare traseul de via ferrata continuă vertical în sus, ieșind prin horn și depășind Grota lui Hili. Se ajunge la o platformă, o zonă cu iarbă și blocuri de stâncă.
E finalul traseul de via ferrata, însă de aici există posibilitatea de a continua pe versantul înierbat din dreapta (în direcția de urcare), o urcare destul de expusă care ne scoate la poteca turistică marcată Bulină Roșie (traseul 10MN 34 Circuitul Cheilor Turzii pe versanţi). La capătul urcării ni se deschide o extraordinară panoramă a Cheilor Turzii, cu Turnul Ascuțit, în toată splendoarea. De aici se coboară la Crucea Săndulești și mai departe până la Cabana Cheile Turzii, printr-o frumoasă pădure de stejari.
Comentarii