Touristik Label - 3 Gară Băile Herculane - Curmătura Olanelor

0

Trail Details [ro]

Dificultate
dificil
Distanţă
44,00km
Durată
20:00-25:00h
Urcare
3518m
Coborâre
1971m
Vârf
1918m

Tabs

Indicaţii de orientare

Traseul pornește la 50 m după intrarea în Băile Herculane, luând-o la stânga, pe lângă o pensiune vopsită în roșu/vișiniu. Traseul continuă pe un drum de căruţă care urcă prin grădini şi fâneţe până pe Culmea Seseminului. Marcajul de creastă lipsește pe această bucată de început, până la intersecţia cu traseul punct galben, care vine din dreapta, după ce a urcat pe Cracul lui Arendașu. În scurt timp ajungem în Poiana cu Peri, mărginită spre vest de livezi de pruni si meri. În această zonă ajunge marcajul triunghi albastru ce urcă din Băile Herculane pe la Peștera cu Aburi. Continuăm traseul mergând pe Culmea Mohornicului. În poienile de pe culme sunt câteva adăposturi pentru animale și livezi cu pomi fructiferi. La capătul nordic al Culmii Mohornicului intrăm în pădure și ocolim prin dreapta un vârf. În continuare urmează Şaua Culmea Mare. Aici marcajul de creastă intersectează marcajul triunghi galben, care urcă de la 7 Izvoare pe la Piatra Băniţei. Străbatem o porţiune de traseu prin pădure și urcăm spre golul alpin din Poiana Cicilovete. Aici întâlnim marcajul cruce roșie ce urcă pe la Cascada Vânturătoarea. Trecem de o porţiune împădurită și coborâm în Poiana Lungă, unde întâlnim case din cătunele Bedina și Dobraia. Aici marcajul este mai rar, dar ne orientăm spre culmea care Vf. Aranja. La intersecţia cu drumul Bogâltin - Dobraia, puţin sub aceasta, găsim un izvor cu adăpătoare. Începem urcușul pe Vârful Biliana și apoi pe Vârful Zascolul Arjanei. Vârful Arjana se găsește înspre vest faţă de creasta principală, deci trebuie să deviem de la traseul nostru dacă dorim să îl urcăm. De aici intrăm în sectorul mai înalt al Munţilor Cernei. Coborâm în Şaua Prislop, unde întâlnim două trasee marcate: punct galben, de la Podul Ţăsnei pe Cracul Cerbului şi bandă galbenă, de la Podul Ţăsnei prin Cheile Prisăcinei. Din acest punct marcajul devine foarte rar şi lipseşte pe porţiuni întinse. Totodată este bine să alimentăm cu apă de la izvorulde pe versantul sudic al Vf. Cuşmiţa, aflat deasupra unei stâne. Ocolim Vârful Cușmiţa prin dreapta și ajungem în Şaua Ciumerna, unde întâlnim marcajul punct roșu. Urcăm spre culmea mai înaltă a Vârfului Iuţii, apoi pe vârfurile Zglivar, Vlașcu Mic și Vlașcu Mare. După Vârful Baldoveni poteca de culme ia aspect de alee, fiind insoţită și de un drum pastoral. În continuare trece peste vârfurile Babei, Bandiolu și Cailor. Odată urcaţi pe Vârful Dobrii aproape am ajuns la capătul nordic al crestei Munţilor Cernei. Mai departe vom coborî în Curmătura Olanelor, șa ce desparte geografic Munţii Cernei de Munţii Godeanu.

Etape

Gară Băile Herculane - Poiana cu Peri - Culmea Mare - Poiana Cicilovete - Poiana Lungă - Vf. Zăscol - Șaua Prislop - Șaua Ciumerna - Vf. Zglivar - Vf. Vlașcu Mic - Vf. Vlașcu Mare - Vf. Dobrii - Curmătura Olanelor

Descriere

-

Observații

Marcaj rar/lipsă de la gara Băile Herculane până în Poiana cu Peri şi Marcaj rar/lipsă din Șaua Prislop până în Curmatura Olanelor. Impracticabil / nerecomandat iarna.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Gară Băile Herculane - Curmătura Olanelor în Gorj, Caraş-Severin, Cernei-Mehedinţi este un traseu de drumeţie dificil.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră