06MN20: Gura Zlata - La Pir - L. Zănoaga - L. Bucura

Traseul nr. 20 Triunghi Roșu este traseul de legătură între Cabana Gura Zlata și Lacul Bucura, debutând cu o ascensiune pe Valea Radeșului Mare, străbătând platoul Radeș-Zlata, vizitând Lacul Zănoaga și urcând Culmea Judele, loc de belvedere extraordinar asupra Căldării Bucura și Vârfului Peleaga. Pentru un orizont panoramic și mai complet se poate urca pe vârful Judele, de unde se va continua spre Tăul Agățat și mai departe până la Refugiul și locul de campare de la Lacul Bucura. Este un traseu de dificultate medie, într-o ascensiune cu aprox. 2000 de m diferențe de nivel, într-o drumeție lungă de 8 - 10 h. Pe parcursul iernii, segmentul La Pir - Lacul Bucura poate fi periculos.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium
Distanţă
17,00km
Durată
8:00-10:00h
Urcare
1970m
Coborâre
710m
Vârf
2333m

Tabs

Indicaţii de orientare

La 200 m aval de Cabana Gura Zlata, se desprinde din DJ685 un drum care în 500 m urcă la Casa Academiei. De aici, cotim la dreapta, trecem râul Zlata pe un podeţ şi ne înscriem în urcuş pe lângă pârâul Turcului, pe care-l trecem de trei ori pe nişte punţi amenajate. Un panou informativ ne anunţă că suntem în preajma ultimelor păduri primare neafectate din Europa. Apoi părăsim pârâul şi urcăm pe culmea din dreapta pe care o vom urmări de acum încolo. După un urcuş susţinut pădurea se răreşte şi urmează un parcurs frumos printre jnepeni, ienuperi, pini, poieni. Ieşim într-o poiană cu multă ştevie şi o stână părăsită, apoi poteca urcă uşor pe Culmea Radeş pe partea ei sud-vestică, iar în locul La Pir, semnalizat cu un stâlp indicator, se întâlneşte cu marcajul cruce albastră (traseul 21). Împreună cu acesta parcurge o porţiune pe curba de nivel, întâlnind mai multe izvoare, până într-o mică şa de unde coboară la Lacul Zănoaga (loc de campare, Refugiu Salvamont). De aici poteca lasă în stânga stâna construită din piatră ce foloseşte o piatră mare ca şi perete şi se înscrie într-un urcuş moderat către est. Apoi ocoleşte două vârfuri pe partea sudică a culmii, având mereu o frumoasă privelişte spre Slăvei şi Judele. După ocolirea Vârfului Bârlea urcăm pe lespezi în Şaua Judele. Aici avem o frumoasă privelişte asupra întregii căldări Bucura cu Vârful Peleaga în fundal. Dacă vremea şi dispoziţia ne permit putem să ne abatem fără bagaj până pe Vârful Judele şi înapoi pe un traseu dificil, marcat cu momâi (circa 20-30 minute dus-întors). Din Şaua Judele, urmează o coborâre accentuată, care necesită atenţie, până la Tăul Agăţat, de unde poteca ocoleşte prin stânga căldările lacurilor Florica, Viorica şi Ana, împreună cu traseul 25 (punct roşu - circuitul lacurilor), oferind o frumoasă privelişte asupra lor şi ajunge la Lacul Bucura.

Etape

Gura Zlata - La Pir - Lacul Zănoaga - Lacul Bucura

Descriere

Traseul nr. 20 TR este un traseu mediu spre dificil, într-o ascensiune lungă de 8 - 10 h, pornind de la Cabana Gura Zlata, urmând văile Zlata, apoi Radeșului Mare, destul de aproape de firul văii și urcând de-a coasta culmea Radeșului până la Platoul Radeș - Zlatna.

Traseul străbate un sector frumos de pădure, descrise de un panou informativ ca fiind ultimele păduri primare neafectate din Europa, apoi urcă susţinut printre jnepeni, ienuperi și pini, până la o poiană cu multă ştevie, unde se află o stână părăsită. În continuare, poteca urcă uşor pe Culmea Radeş pe partea ei sud-vestică, iar în locul La Pir, semnalizat cu un stâlp indicator, întâlneşte marcajul cruce albastră, ce vine dinspre Gura Apei (traseul 21). Împreună cu acesta vom parcurge o porţiune pe curba de nivel, întâlnind mai multe izvoare, până într-o mică şa de unde vom coborî la Lacul Zănoaga (loc de campare, Refugiu Salvamont), cel mai adânc lac glaciar din țară (29 de m adâncime!). Lacul Zănoaga este amplasat într-o zonă sălbatică frumoasă, acoperită cu lespezi și jnepeni, iar fundalul zimțuit al crestelor Stănuleț - Piatra Iorgovanului completează peisajul feeric.

De la Lacul Zănoaga, vom lăsa în stânga stâna construită din piatră (Stâna Zănoaga), vom urca moderat pe sub două vârfuri pe partea sudică a culmii, având mereu o frumoasă privelişte spre Slăvei şi Judele, și vom ajunge în Şaua Judele, ocolind Vârful Bârlea. Aici avem o privelişte compleșitoare asupra întregii căldări Bucura cu Vârful Peleaga în fundal. Dacă vremea şi dispoziţia ne permit putem să ne abatem fără bagaj până pe Vârful Judele (2398 m) şi înapoi pe un traseu dificil, marcat cu momâi (circa 20-30 minute dus-întors).

Din Şaua Judele, urmează o coborâre accentuată, care necesită atenţie, până la Tăul Agăţat, pe o potecă îngustă în serpentine. Tăul Agățat, o minusculă dar permanentă oglindă de apă, cu zăpadă (pe maluri) până în vară, este alimentat doar din izvoarele subterane, fiind al doilea lac al circuitul "lacurilor înșirate" (traseul 25). De pe pragul de est al lacului ne vom bucura de o frumoasă perspectivă asupra căldării cu lacurile înșirate.

De la Lacul Agățat, poteca ocoleşte prin stânga căldările lacurilor Florica, Viorica şi Ana, împreună cu traseul 25 (punct roşu – circuitul lacurilor), oferind o frumoasă experiență de drumeție și ajungând în final la Lacul Bucura. Lacul Bucura, cel mai întins ca suprafaţă dintre lacurile glaciare ale Carpaţilor, ne va îndemna la popas, pentru a admira  piscurile Munţilor Retezat. De partea cealaltă a lacului, Vârful Peleaga (2509 m), cel mai înalt vârf din masiv, ne va tenta să-l explorăm pe poteca Bandă Roșie (traseul nr. 2), și puțin mai departe, Vârful. Păpușa. Lacul Bucura este baza de plecare a mai multor trasee spre vârfurile Retezatului, motiv pentru care aici se află și un Refugiu Salvamont.

Observații

Traseu periculos iarna pe segmentul La Pir - Lacul Bucura.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

Gura Zlata - La Pir - L. Zănoaga - L. Bucura în Retezat, Hunedoara este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment