Touristik Label - 1206MN20: Gura Zlata - La Pir - L. Zănoaga - L. Bucura

Legătura Gura Zlata - Lacul Bucura, pe la Refugiul Zănoaga
Traseul nr. 20 Triunghi Roșu este traseul de legătură între Cabana Gura Zlata și Lacul Bucura, vizitând Lacul Zănoaga și Culmea Judele, cu vederi frumoase asupra Căldării Bucura și Vârfului Peleaga. Pentru un orizont panoramic și mai complet se poate urca pe Vf. Judele și coborî spre Tăul Agățat. Iarna, segmentul La Pir - Lacul Bucura poate fi periculos.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
17,01km
Durată
6:00-10:00h
Urcare
1970m
Coborâre
710m
Vârf
2333m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

La 200 m aval de Cabana Gura Zlata, se desprinde din DJ685 un drum care în 500 m urcă la Casa Academiei. De aici, cotim la dreapta, trecem râul Zlata pe un podeţ şi ne înscriem în urcuş pe lângă pârâul Turcului, pe care-l trecem de trei ori pe nişte punţi amenajate. Un panou informativ ne anunţă că suntem în preajma ultimelor păduri primare neafectate din Europa. Apoi părăsim pârâul şi urcăm pe culmea din dreapta pe care o vom urmări de acum încolo. După un urcuş susţinut pădurea se răreşte şi urmează un parcurs frumos printre jnepeni, ienuperi, pini, poieni. Ieşim într-o poiană cu multă ştevie şi o stână părăsită, apoi poteca urcă uşor pe Culmea Radeş pe partea ei sud-vestică, iar în locul La Pir, semnalizat cu un stâlp indicator, se întâlneşte cu marcajul cruce albastră (traseul 21). Împreună cu acesta parcurge o porţiune pe curba de nivel, întâlnind mai multe izvoare, până într-o mică şa de unde coboară la Lacul Zănoaga (loc de campare, Refugiu Salvamont). De aici poteca lasă în stânga stâna construită din piatră ce foloseşte o piatră mare ca şi perete şi se înscrie într-un urcuş moderat către est. Apoi ocoleşte două vârfuri pe partea sudică a culmii, având mereu o frumoasă privelişte spre Slăvei şi Judele. După ocolirea Vârfului Bârlea urcăm pe lespezi în Şaua Judele. Aici avem o frumoasă privelişte asupra întregii căldări Bucura cu Vârful Peleaga în fundal. Dacă vremea şi dispoziţia ne permit putem să ne abatem fără bagaj până pe Vârful Judele şi înapoi pe un traseu dificil, marcat cu momâi (circa 20-30 minute dus-întors). Din Şaua Judele, urmează o coborâre accentuată, care necesită atenţie, până la Tăul Agăţat, de unde poteca ocoleşte prin stânga căldările lacurilor Florica, Viorica şi Ana, împreună cu traseul 25 (punct roşu - circuitul lacurilor), oferind o frumoasă privelişte asupra lor şi ajunge la Lacul Bucura.

Etape

Gura Zlata - La Pir - Lacul Zănoaga - Lacul Bucura

Descriere

Traseul 20 TR face legătura între Cabana Gura Zlata și Lacul Bucura, pe la Refugiul Zănoaga și aproape de  Vf. Judele. Este un traseu destul de dificil, cu aprox. 2000 de m diferențe de nivel, într-o drumeție lungă de cca. 8 - 10 h.

Pornim de la Cabana Gura Zlata și urmăm văile Zlata, apoi pârâul Turcului destul de aproape de firul văii, cu câteva traversări pe podețe și străbatem un sector frumos de pădure, descrise de un panou informativ ca fiind ultimele păduri primare neafectate din Europa.

Continuăm de-a coasta spre Platoul Radeș - Zlatna, printre jnepeni, ienuperi și pini, până la o poiană cu multă ştevie, unde se află o stână părăsită. De aici poteca urcă uşor pe Culmea Radeş pe partea ei SV, iar în locul La Pir, semnalizat cu stâlp indicator, întâlneşte marcajul CA (traseul 21), ce vine dinspre Gura Apei. Împreună cu acesta vom parcurge o porţiune pe curba de nivel, întâlnind mai multe izvoare, până într-o mică şa de unde se coboară spre Lacul Zănoaga (loc de campare, Refugiu Salvamont), cel mai adânc lac glaciar din țară (29 de m adâncime!). Lacul Zănoaga are o formă circulară și este amplasat într-o zonă sălbatică frumoasă, cu lespezi și jnepeni pitorești, într-o căldare glaciară, pe versantul sudic al muntelui Șesele, la 1997 m altitudine.

De la Lacul Zănoaga, lăsăm în stânga stâna construită din piatră (Stâna Zănoaga), și urcăm moderat pe sub două vârfuri, pe partea sudică a culmii, având mereu o frumoasă privelişte spre Slăvei şi Judele. Ajungem în Şaua Judele, ocolind Vârful Bârlea și avem o privelişte fermecătoare asupra întregii căldări Bucura cu Vârful Peleaga în fundal. Dacă vremea şi dispoziţia ne permit, putem să ne abatem fără bagaj până pe Vârful Judele (2398 m), pe un traseu dificil, marcat cu momâi (circa 20-30 min dus-întors), pentru a admira de sus salba de lacuri din aproapierea Bucurei, supranuiți “ochii albaștri” ai Retezatului.

Din Şaua Judele urmează o coborâre accentuată, care necesită atenţie, până la Tăul Agăţat, pe o potecă îngustă în serpentine. Tăul Agățat, o minusculă dar permanentă oglindă de apă, cu zăpadă (pe maluri) până în vară, este alimentat doar din izvoarele subterane, fiind al doilea lac al circuitul "lacurilor înșirate" (traseul 25). De pe pragul de est al lacului ne putem bucura de o nouă perspectivă asupra căldării cu lacurile înșirate.

De la Lacul Agățat, poteca ocoleşte prin stânga căldările lacurilor Florica, Viorica şi Ana, împreună cu PR (punct roşu – circuitul lacurilor), oferind o frumoasă experiență de drumeție și ajungând în final la baza de campare Lacul Bucura. Lacul Bucura, cel mai întins ca suprafaţă dintre lacurile glaciare ale Carpaţilor, ne îndeamnă la popas, pentru a admira  piscurile Munţilor Retezat. De partea cealaltă a lacului, Vârful Peleaga (2509 m), cel mai înalt vârf din masiv, ne va tenta să-l explorăm pe poteca BR (traseul 2).

Observații

Traseu periculos iarna pe segmentul La Pir - Lacul Bucura.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Gura Zlata - La Pir - L. Zănoaga - L. Bucura în Hunedoara, Retezat este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră