Traseul 2 BR este traseul de creastă din masiv, între localitatea Hobița și Vârful Retezat. Până la Bucura traseul nu prezintă izvoare în imediata apropiere a potecii și nu se găsesc adăposturi (cabane sau stâne). Pe parcursul iernii, se urmează pe cât posibil creasta matematică iar sectorul Porţile Închise - Vârful Bucura - Custura Retezatului este periculos. Este un traseu dificil, potrivit celor experimentați, obișnuiți cu diferențe de nivel de peste. 4000 de m, străbătut de obicei în 2-3 zile de drumeție
Dacă ai călătorit cu trenul, din gara Pui urmăm marcajul PA (traseul 26) până la Hobița străbătând un drum local ce trece prin satul Râu Bărbat. (Distanța Pui - satul Hobița 7 km). Din Hobița, urcușul până la fosta cabană Baleia se poate face fie pe șoseaua forestieră veche (drum practicabil pentru maşini cu garda înaltă), începând pe poteca (nemarcată) ce urcă pe Culmea Hobiței. Perpedes, vom scurta din drum folosind cărările care taie serpentinele șoselei și ne vom bucura de perspective frumoase spre Țara Hațegului și către abruptul nordic al Munților Retezat.
După ce urcăm pe culmea Șerelului, șoseaua continuă 3-4 km în pantă lină și ajunge în Poiana Baleia. De aici, poteca străbate un pâlc de pădure, apoi urcă în mici serpentine pe culmea Cozma-Baleia, pe lângă „Fântâna Rece", intră în jnepeniș, apoi prin poieni şi pâlcuri de molizi și ajunge în şaua Gorova. Străbatem vârful Govorei, un vârf plat și vom intra din nou între jnepeni, ocolind vârful Lănciţa, pe un sector care poate pune probleme de orientare, datorită marcajului şters.
Continuăm de-a lungul piciorului Lăncița, printre pâlcuri de jnepeni și câmpuri cu lespezi pe care le parcurgem sărind din piatră în piatră. După ce ocolim vârful Lacului, ajungem în şaua Vârful Mare, unde întâlnim marcajul TR (intersecție cu traseul 4) ce coboară în căldarea Lacului Galeș. Între Șaua Lacului și vf. Păpușa, se străbate o porțiune cu pasaje mai dificile (greu de străbătut de cei fără antrenament), pe o potecă ce se strecoară printre ţancuri, pe creasta îngustă, sector pe cât de dificil pe atât de frumos, sector cunoscut ca Porţile Închise. Poteca oferă locuri din care se pot admira împrejurimile din unghiuri inedite, iar Tăul Ţapului (sud) și lacul Galeşul.
(nord), ne captează atenția în plan apropiat.
După ce lăsăm în urmă acest sector mai puțin prietenos cu relief frământat, ocolim pe versantul său sudic, vârful mic al Păpușii, Capul Văii Rele (2408 m), dincolo de care ne așteaptă un urcuş susţinut pe vf. Păpuşa (2508 m), al doilea ca înălţime din masiv. Aici întâlnim marcajul CG (traseul 28), ce urcă de la Uricani și ajunge la lacul Bucura. Ne vom însoți de acesta în coborârea pe versantul prăvălit al Păpușii, până în șaua Pelegii (2274 m) de unde putem urca din nou pieptiș pe vârful Peleaga (2509 m), cel mai înalt al masivului.
Poteca lasă în dreapta cele 5 tăuri ale sălbaticii zănoage Valea Rea, apoi Colţii Pelegii, pe un traseu tăiat în culme, urcând în vârful Custura Bucurei, pentru ca apoi să coboare şi mai mult în Curmătura (Secera) Bucurei (2206 m), la intersecția cu traseul BA (ce urcă de la Pietrele la Bucura). Urmează un sector râpos către Șaua Retezatului, cu o vastă zonă de grohotișuri, ale căror lespezi colțuroase (unele imense) pot pune probleme la străbătut. Într-un urcuş susţinut vom atinge unul din giganţii Retezatului, vf. Bucura I (2433 m), minunat punct de belvedere pentru frumusețile Munților Retezat. Explorând perspectivele spre V, vom avea parte de frumoase vederi asupra vârfului Slăveiu, Judele şi asupra văilor şi lacurilor din rezervaţie, care de aici se văd în toată splendoarea lor.
Coborând cu atenție, întâlnim marcajul BG (traseul 19) și împreună cu acesta, pe o potecă destul de solicitantă, continuăm în urcuș de-a coasta, urmând linia crestei (Custura Retezatului), depășind mai multe vârfuleţe şi şei pentru a coborî în cel mai jos punct al Custurii Retezatului şi anume şaua Retezatului. Aici întâlnim traseul 6 TA ce urcă de la Cabana Pietrele pe Valea Stânișoarei și alături de acesta, urcăm susţinut pe lespezi de piatră pătați de licheni până pe vârful Retezat. (Cca. 30-40 de min din Șaua Retezatului)
De pe vârful Retezat putem avea o largă perspectivă, de-a dreptul copleșitoare în toate direcțiile și asupra uriașilor Bucura I și Bucura II, dar cel care ne va captiva prin frumusețea oglindirii de smarald, va fi Lacul Ștevia, situat la 2070 m altit. Cuibărit într-o căldare mică, cu pereți abrupți, Lacul Ștevia este unul dintre cele mai frumoase lacuri din munții Retezat, având o acustică incredibilă. Iarna zăpada se topește greu de pe malurile lui, iar vara, apa devine verzuie. Lacul are în jur de 10 m adâncime și o suprafață de 0.7 ha.
Comentarii