Touristik Label - 714MN13: Intersecţie traseu 14 TA (sub vârful Cociu) - Gornenţi

Poiana Fântâna Moșului - Creasta Munţilor Mehedinţi - Gornenţi
Traseul 13 Punct Albastru este traseul de legătură între Poiana Fântâna Moșului (sub vârful Cociu) și satul Gornenţi. Trece de o brână cu belvedere spre lacul Prisaca, apoi intersectează drumul de culme al Munţilor Mehedinţi și traversează câteva poienițe pitorești.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
7,30km
Durată
3:00-4:00h
Urcare
327m
Coborâre
490m
Vârf
1063m

Tabs

Indicaţii de orientare

Intrarea în traseu se face prin intermediul traseului 14 TA. Pornim din amonte de Staţiunea Băile Herculane, mai sus de Stânca Ghizelei, aflată la km 4,1 al DN67D spre Baia de Aramă, la o parcare, în dreptul Crucii Ghizelei. Trecem podeţul din beton, şi găsim un indicator care marchează punctul de pornire al traseului 14 TA. La puţin timp după plecare ne despărţim de traseul marcat cu punct roșu, traseul nostru luând-o la stânga. De aici urcăm susţinut prin pădure, ajungând la un moment dat pe o brână paralelă cu Valea Cernei, ce urcă pe versant. Trecând de această porţiune, ajungem într-un loc unde traseul triunghi albastru se întâlnește cu traseul punct albastru. Acesta este punctul de start al traseului 13 PA. Continuând pe punct albastru, urcăm la început mai susţinut prin pădure, iar mai apoi panta scade în înclinaţie. La un moment dat trecem printr-o zonă cu vegetaţie mai densă, unde pot fi ceva problme în orientare. Ţinem poteca, chiar dacă nu vedem la început marcajele. Trecând pe lângă o cruce, ajugem în drumul de culme a Munţilor Mehedinţi marcat cu bandă roșie. Îl traversăm și continuăm în coborâre spre satul Gornenţi. Din această zonă marcajele încep să fie tot mai rare și mai greu vizibile. Trecem prin niște poieniţe și intrăm pe un drum forestier mai vechi. La un moment dat vom trece un pârâu și depășim o zonă cu alunecări de teren. De aici putem observa în depărtare un drum mai mare, către care va merge și traseul nostru. Intrând pe acest drum forestier coborâm încet spre Gornenţi. La un moment dat ne intersectăm cu un drum care urcă spre Poiana Balta Cerbului, pe unde trece și marcajul punct roșu. În această zonă marcajele sunt foarte rare, dar continuăm în coborâre pe drum, ajungând în scurt timp în satul Gornenţi.

Etape

Intersecţie traseu 14 TA (sub vârful Cociu) - Creasta Munţilor Mehedinţi - Gornenţi

Descriere

Traseul 13 PA este traseul de legătură dinspre zona ștrandului 7 Izvoare (Herculane) și satul Gornenţi, trecând peste creasta Munţilor Mehedinţi. Este un traseu relativ ușor, cu aprox. 800 de m diferențe de nivel, în cca. 4 h de drumeție, accesibil iarna în funcție de cantitatea și calitatea zăpezii.

Pornim din Staţiunea Băile Herculane spre Baia de Aramă și admirăm la dreapta, printre coroanele copacilor, silueta calcaroasă a Vârfului Cociu (1115 m). Ajungem în zona Ștrandului 7 Izvoare (la km 4,3), în dreptul Crucii Ghizelei. De aici urmăm marcajul TA (traseul 14) - legătura Crucea Ghizelei - Cheile Țăsnei. Ascensiunea prin pădure ne scoate la o brână paralelă cu Valea Cernei, cu vedere panoramică spre lacul de acumulare Prisaca.

În Pna Fântâna Moșului (sub vârful Cociu), găsim primele marcaje PA. Lăsăm TA la stânga și continuăm pieptiș prin pădure, apoi depășim o zonă năpădită de vegetație care poate pune probleme la orientare, însă ținem direcția spre creastă. După ce trecem de o cruce, la scurt timp ajungem la drumul de culme a Munţilor Mehedinţi, marcat cu BR (traseul 21). De aici continuăm în coborâre spre satul Gornenţi, depășim niște poieniţe pitorești, apoi un drum forestier ne conduce la un drum mai mare care urcă la stânga spre Poiana Balta Cerbului, marcat PR (traseul 15). PA urmează drumul spre vale, spre satul Gornenţi.

Observații

Marcaj rar din creasta Munţilor Mehedinţi până în Gornenţi.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Intersecţie traseu 14 TA (sub vârful Cociu) - Gornenţi în Mehedinţi, Caraş-Severin, Cernei-Mehedinţi este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră