Touristik Label - 1207MN48: Izv. Podu Giurgiului - Şaua Orzănele

Legătura Valea Buda - Şaua Orzănele (sub Vf. Viștea)
Traseul 48 Triunghi Roșu este traseul de legătură între stânele din Podul Giurgiului și Şaua Orzănele din creasta principală, aproape de Viștea - Moldoveanu. Necesită echipament adecvat pentru alpinism de iarnă și bune cunoștințe tehnice și de orientare. Priveliști spre Cascada Orzănele, Căldarea Orzăneaua Mare, creasta principală și Culmea Viștea - Moldoveanu.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
3,94km
Durată
1:30-3:00h
Urcare
900m
Coborâre
60m
Vârf
2275m

Tabs

Indicaţii de orientare

Din drumul Transfăgărăşan, intrăm pe Valea Buda și mergem pe drumul forestier aproximativ 18 km. În locul în care drumul se termină, întâlnim mai multe stâne aflate la confluenţa cu Valea Podu Giurgiului. Ne orientăm pe malul vestic al văii şi urcăm spre NE, pe Valea Orzăneaua Mare până când ieșim din pădure. Urmărim marcajele şi urcăm un prag într-o zonă în care valea formează o cascadă, de-a lungul unui vâlcel şi ajungem în căldarea sudică de sub Şaua Orzănele. Urcăm pieptiș printr-o zonă unde poteca este puţin pronunţată, până când intersectăm traseul de creastă principală.

Etape

Izvorul Podu Giurgiului - Şaua Orzănele

Descriere

Traseul 48 TR face legătura între stânele din Podul Giurgiului și Şaua Orzănele, de sub Culmea Viștea - Moldoveanu. Este un traseu destul de dificil, cu peste 900 m diferențe de nivel, în aprox. 3 h de drumeție. Iarna, accesibil în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.

Pentru a ajunge la stânele din Podul Giurgiului, se urmează drumul Transfăgărăsan în amonte de Barajul Vidraru, pentru cca. 22 km, apoi se intră pe Valea Buda, traversând apa de pe un mal pe altul de două ori și depășind frumoase pâraie și cascade, până la confluența cu Pârâul Mircea. Drumul continuă cca 2 km, depășește un baraj în ruine, cantonul Buda și după ultimul pod, ajungem la capătul drumului forestier, la stânele din Podul Giurgiului (traseul 47)

De la stâne, poteca TR însoțește malul drept al Orzănelei, până la confluența cu Izvorul Moldoveanului, locul unor cascade impresionante, între care și Cascada Orzănele, situată la aprox.1600 m alt, cu o cădere de cca. 20 m.

Traseul continuă spre N, pe Valea Orzăneaua Mare și după ce traversează un pârâu, cotește spre NE, iese din pădure și urcă un prag pe lângă un perete de rocă, de-a lungul unui vâlcel care ne conduce în căldarea sudică de sub Şaua Orzănele.

Un ultim urcuș printr-o zonă de grohotișuri unde poteca este puțin pronunțată, ne scoate în Șaua Orzănele, la 2300 m alt, în poteca de creastă BR (traseul 1C), în apropiere de Vârful Viștea Mare (2527 m) la E, Ucișoara și Ucea Mare la V. Până pe Vf. Moldoveanu (2544 m), trebuie urmată poteca BR, apoi PR (traseul 52), cca 1-1.5 h de drumeție. 

Efortul de a urca în creastă ne este răsplătit de perspectiva frumoasă asupra Văii Buda, priveliștea spre Căldarea Orzăneaua Mare, Piciorul Mircii, Culmea Coastele Mari - cu Vârful Picuiata la stânga, vârfurile din creasta principală (Ucișoara și Ucea Mare la V) și Culmea Viștea - Moldoveanu (E). În drumul spre Moldoveanu ((traseul 52) putem admira Valea Viștei Mari flancată de Muchia Viștea și Muchia Zănoaga.

Observații

Marcaj bun.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

Izv. Podu Giurgiului - Şaua Orzănele în Argeş, Făgăraş este un traseu de drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră