Touristik Label - 1 L. Bâlea - Curmătura Bâlei - creasta principală

Legătura Lacul Bâlea - Creasta principală, prin Șaua Doamnei
Traseul nr. 28 Bandă Albastră este traseul de legătură între Bâlea Lac și creasta principală, între Vf. Paltinu şi Vf. Turnul Paltinului, unul din traseele des frecventate de turiști, pentru a avea o imagine panoramică asupra lacului. În primă fază, traseul ocolește căldarea lacului Bâlea pe versantul nordic al Paltinului, apoi trece pe deasupra tunelului Transfăgărășanului, de unde urcă în serpentine largi până în căldarea superioară a Paltinului. Este un traseu lesne de parcurs, cu diferențe de nivel de aprox. 600 de m, pe parcursul a 1.5 h de drumeție. Efortul depus ne va fi răsplătit de perspectiva minunată asupra lacului glaciar Bâlea și a vârfurilor din creasta principală.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
uşor/mediu
Distanţă
1,80km
Durată
~1:30h
Urcare
460m
Coborâre
150m
Vârf
2337m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

De la capătul NE al lacului, de lângă Cabana Bâlea Lac, urcăm uşor spre SE, lăsând traseul care urcă spre Şaua Capra în stânga noastră. Urcăm pe sub un prag stâncos unde se află amplasat monumentul celor dispăruţi în avalanşa din 1977. Urcăm pe curbă de nivel ascendentă, pe direcţia V-SV, până ajungem sub pragul stâncos al crestei Bâlea. De aici, facem o traversare aproape orizontală spre vest până ajungem câţiva metri mai sus de Curmătura Bâlei. De aici, urcăm în serpentine largi pe direcţia SV, ocolind pe la vest Vf. Paltinu, până ajungem în căldarea superioară a Paltinului, între Vf. Paltinu şi Vf. Turnul Paltinului, unde intersectăm traseul de creastă.

Etape

Lacul Bâlea - Curmătura Bâlei (Şaua Doamnei) - creasta principală

Descriere

Traseul nr. 28 BA este un traseu de dificultate ușoară, ocolind căldarea lacului Bâlea într-o traversare pe deasupra tunelului Transfăgărășanulu și apoi urcând mai pieptiș pe versantul de nord al Paltinului până în șaua largă a Paltinului, la intersecția cu traseul de creastă al Făgărașului. Este un traseu cu marcaj bun, ce poate pune probleme iarna, în funcție de cantitatea şi calitatea zăpezii.

Pornind de la capătul NE al lacului, de lângă Cabana Bâlea Lac, vom urca uşor spre SE, lăsând marcajul Triunghi Albastru care urcă spre Şaua Capra în stânga noastră (traseul 34). Curând vom depăși monumentul celor dispăruţi în avalanşa din 1977, apoi pe curbă de nivel ascendentă, pe direcţia V-SV, vom ajunge sub pragul stâncos al crestei Bâlea.

În continuare vom trece pe deasupra tunelului prin care Transfăgărășanul străpunge munții spre Curtea de Argeș și vom începe urcușul mai pieptiș pe versantul nordic al Paltinului, în serpentine largi pe direcţia SV, ocolind pe la vest Vârful Paltinu. Cu puțin înainte de șaua Paltinului, panta se va domoli iar noi vom ajunge în căldarea superioară a Paltinului, între Vârful Paltinu şi Vârful Turnul Paltinului, unde intersectăm traseul de creastă.

De aici avem opțiunea de a continua spre Lacul Călțun și mai departe spre Negoiu, fie pe segmentul de creastă principală (traseul 1), fie putem coborî abrupt sub Piscul Lăițel spre Valea Călțunului, care ne conduce la Refugiul și Lacul Călțun, o variantă mai puțin periculoasă pe timp nefavorabil. Imaginea celor două lacuri glaciare, Bâlea și Călțun, două din punctele de plecare cele mai importante spre creasta Făgărașului ne va stârni admirația și pofta de drumeție.

Observații

Marcaj bun.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

L. Bâlea - Curmătura Bâlei - creasta principală in Sibiu, Argeş, Făgăraş is an uşor/mediu drumeţie trail.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment