Touristik Label - 206MN19: L. Bucura - Vf. Bucura - Vf. Retezat

Legătura Lacul Bucura - Vârful Retezat, prin Poarta Bucurei
Traseul nr. 19 Bandă Galbenă este traseul de legătură între baza de camping Salvamont Bucura și Vf. Retezat, unul din coloșii din masiv, cu ample vederi spre împrejurimi. Traseul este unul destul de dificil, cu urcări aprige. Iarna, segmentul Poarta Bucurei - Vârful Retezat poate fi periculos.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
3,93km
Durată
2:00-3:00h
Urcare
580m
Coborâre
180m
Vârf
2460m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

În proximitatea Lacului Bucura, din poteca principală (traseul 1 - bandă albastră) se desprinde spre stânga (vest) o cărare marcată cu bandă galbenă şi punct roşu. Aceasta urcă întâi într-o zonă frumoasă printre tufe de jnepeni, pajişti cu flori şi stânci, până la Tăul Porţii, de unde pe un traseu abrupt, care necesită atenţie, iese în şaua Poarta Bucurei. De aici, cotim spre dreapta (nord) şi urmăm creasta, până în apropierea vârfului Bucura, pe care-l ocolim la mică distanţă. La întâlnirea traseului 2 (bandă roşie), putem să ne abatem 5 minute până pe vârf, de unde în zilele senine priveliştea este copleşitoare în toate direcţiile. Revenind la traseul nostru, ocolim muntele Bucura printr-un loc ce necesită atenție, apoi parcurgem Custura Retezatului spre nord. În şaua Retezatului, întâlnim traseul 6 (triunghi albastru), care ni se alătură în urcarea finală pe lespezi de piatră până pe vârful Retezat.

Etape

Lacul Bucura - Poarta Bucurei - Vârful Bucura - Custura Retezatului - Vârful Retezat

Descriere

 

Traseul 19 BG face legătura între Bucura și Vf. Retezat, folosit cu preponderență de turiștii care au urcat din Poiana Pelegii la Lacul Bucura și vor să parcurgă Custura Retezatului. Este un traseu destul de dificil, cu cc.a 700 de m diferențe de nivel, în cca. 2 - 3 h de drumeție. Iarna, periculos, accesibil în funcție de cantitatea zăpezii. 

Dacă pornim din zona de camping Refugiul Salvamont Bucura (2040 m), trebuie să ne îndreptăm pentru scurt timp spre N, urmând marcajul BA (traseul 1) până la stâlpul indicator care marchează începutul traseului BG spre șaua Poarta Bucurei (2280 m). Itinerarul nostru are parcurs comun pe primul segment cu PR “Circuitul Lacurilor”, astfel că începe urcușul spre cel mai de sus dintre lacurile înșirate pe traseul tematic. Printre tufe de jnepeni, pajişti cu flori şi stânci, ajungem pe malul lacului Tăul Porţii (2260 m), unde ne putem bucura de panorama splendidă a colților stâncoși din Poarta Bucurei și a stâncilor negre ale Vârfului Judele care se oglindesc în luciul apei și creează un frumos contrast de culori. Umbra vârfurilor din jur, poate păstra gheață și zăpadă pe malul acestuia până spre luna iulie. 

De la lac, urcăm abrupt, cu atenție sporită, ieșind în şaua Poarta Bucurei. Aici cotim dreapta (N) şi urmăm creasta, până în apropierea vârfului Bucura I, unde intersectăm traseul de creastă BR (traseul 2), pe care ne putem abate 5 min, pentru a vizita vârful, unul din giganții Retezatului (2433 m), cu perspectiva copleşitoare spre toate direcţiile.

BG continuă pe un sector râpos către Șaua Retezatului, cu o vastă zonă de grohotișuri, ale căror lespezi colțuroase (unele imense) pot pune probleme. Ocolim astfel muntele Bucura de-a coasta, printr-un loc ce necesită atenție, pe o potecă destul de solicitantă, dar cu priveliști care ne răsplătesc efortul. Spre V putem avea parte de frumoase vederi asupra vârfului Judele şi asupra văilor şi lacurilor din rezervaţie, care de aici se văd în toată splendoarea lor. Odată ce am ocolit uriașul Bucura, urmăm linia crestei (Custura Retezatului), depășind mai multe vârfuleţe şi şei pentru a coborî în cel mai jos punct al custurii şi anume şaua Retezatului (2251 m). Aici urcă TA (traseul 6) de la Cabana Pietrele pe Valea Stânișoarei și împreună cu acesta, vom urca susţinut, pe lespezi de piatră pătați de licheni până pe vârful Retezat. Ajungem după cca. 30-40 de min. de urcuș pieptiș.

De pe vârful Retezat putem avea o largă perspectivă, de-a dreptul copleșitoare, în toate direcțiile, cu uriașii Bucura I și Bucura II în apropiere, coloșii Păpușa și Peleaga în depărtări, dar cel care ne va captiva prin frumusețea lui, va fi tot Lacul Ștevia, situat la 2070 m alt. Cuibărit într-o căldare mică, cu pereți abrupți, Lacul Ștevia este unul dintre cele mai frumoase lacuri din munții Retezat, cu o acustică incredibilă. Iarna zăpada se topește greu de pe malurile lui, iar vara, apa devine verzuie. 

Observații

Traseu periculos iarna.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

L. Bucura - Vf. Bucura - Vf. Retezat în Hunedoara, Retezat este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră