06MN24: L. Bucura - Vf. Peleaga

Traseul nr. 24 Cruce Galbenă este traseul de vizitare a Vârfului Peleaga, cel mai înalt din masivul Retezat (2509 m), pornind de la Lacul Bucura. Traseul 24 face parte din magistrala ce leagă Lacul Bucura de Culmea Custura - Păpușa și Custura - Gruniu și mai departe spre Munții Tulișa (grupa Retezat -Godeanu). Pornind de la izvorul de lângă refugiul Salvamont Bucura, poteca pătrunde în căldarea de sub vârful Peleaga, aproape de pârâul Berbecilor, apoi urcă abrupt în serpentine printre bolovani până pe piciorul Pelegii. Urmărind piciorul Pelegii, într-o zonă cu mulți lespezi pictați de licheni (marcaje șterse!), se ajunge în vârful Peleaga, loc panoramic de o rară frumusețe în Carpații românești. Este un traseu de dificultate medie, într-o drumeție de 1 - 2 h, cu o ascensiune de aproximativ 550 de m diferențe de nivel. Iarna, traseul poate pune probleme, în funcţie de cantitatea şi calitatea zăpezii, fiind deosebit de periculos.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium
Distanţă
2,30km
Durată
1:00-2:00h
Urcare
510m
Coborâre
40m
Vârf
2474m

Tabs

Indicaţii de orientare

Marcajul porneşte de la izvorul de lângă refugiul Salvamont Bucura şi pătrunde în căldarea de sub vârful Peleaga. La început este aproape de pârâul Berbecilor, din care ne putem aproviziona cu apă, apoi coteşte spre dreapta şi urcă abrupt în serpentine printre bolovani până pe piciorul Pelegii. Aici coteşte stânga şi urmăreşte piciorul Pelegii cu multe lespezi acoperite cu licheni pe care marcajul cruce galbenă se distinge mai greu, până în vârful Peleaga, cel mai înalt din masiv.

Etape

Lacul Bucura - Vârful Peleaga

Descriere

Traseul nr. 24 CG este un traseu de dificultate medie / dificilă, într-o ascensiune lungă de 1 - 2 h, pornind din vecinătatea refugiului Salvamont Bucura, pătrunzând în căldarea de sub vârful Peleaga (aproape de pârâul Berbecilor), și urcând pieptiș până pe piciorul Pelegii. Urcarea pe Piciorul Pelegii, poate fi una periculoasă iarna, în funcţie de cantitatea şi calitatea zăpezii. Ajunși în creastă, în zona de grohotișuri, vom urma marcajele până pe vârf.

Marcajul Cruce Galbenă porneşte de la izvorul de lângă refugiul Salvamont Bucura şi pătrunde în căldarea de sub vârful Peleaga (Gura căldării Berbecilor), ocolește un mic lac și cotește la dreapta pentru a se avânta în urcarea abruptă, domolită de serpentine, până pe piciorul Pelegii. Ajunși pe creastă, ne vom îndrepta spre vârf, străbătând o zonă cu mulți lespezi pictați de licheni (marcaje șterse!).

Izolat de celelalte vârfuri ale masivului, Vârful Peleaga, cel mai înalt din Retezat (2509 m), ne oferă prilejul de a admira o vedere panoramică a cărei frumusețe este greu de egalat. Înspre nord, vom observa căldarea glaciară a Văii Rele, vastă zănoagă pe fundul căreia, se află tăurile Văii Rele. De partea stângă a văii, stă de strajă Culmea Pietrele, cu Vârful Pietrele (2268 m) și dincolo de aceasta culmea Stânișoara, acoperind poalele culmii Retezatului. Totuși, piscul acesteia, Vârful Retezat (2484 m) ne apare ascuțit. Privind mai spre stânga, vârful Bucurei (2433 m) se vede de aici, teșit, iar vecinul acestuia, Vârful Judele (2398 m), completează orizontul. La SV, culmea Slăveiului străjuiește semeț valea Lăpușnicului Mare alături de culmea Drăgșanului, iar spre SE, Vârful Custura (2457 m), completează lanțul vârfurilor ce se înșiruie înspre răsărit până la Tulișa. Pornind din Vârful Păpușa (al doilea din masiv - 2508 m), răsfirate ca degetele de la mână, se lasă în vale culmile Valea Rea, Galeșu, Vârfu Mare și Picioru Lăncița. Drept către soare-apune și la 500 de metri sub noi, uriașa căldare glaciară a Bucurei ni se înfățișează plină de grandoare.cu întreaga salbă de lacuri glaciare, 16 la număr, o parte putând fi vizitate pe poteca tematică Circuitul Lacurilor.

Observații

Traseu periculos iarna.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

L. Bucura - Vf. Peleaga în Retezat, Hunedoara este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment