Touristik Label - 506MN24: L. Bucura - Vf. Peleaga

Legătura Lacul Bucura - Vârful Peleaga
Traseul nr. 24 Cruce Galbenă este traseul de acces la Vârful Peleaga, cel mai înalt din masivul Retezat (2509 m), pornind de la baza Salvamont Lacul Bucura. Face parte din magistrala CG ce leagă Lacul Bucura de Munții Tulișa (grupa Retezat -Godeanu), peste coloșii Peleaga și Păpușa, Culmea Custura - Păpușa și Custura - Gruniu. Iarna, traseul spre Vf. Peleaga poate pune probleme, în funcţie de cantitatea şi calitatea zăpezii, fiind periculos.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
2,28km
Durată
1:00-2:00h
Urcare
510m
Coborâre
40m
Vârf
2474m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Marcajul porneşte de la izvorul de lângă refugiul Salvamont Bucura şi pătrunde în căldarea de sub vârful Peleaga. La început este aproape de pârâul Berbecilor, din care ne putem aproviziona cu apă, apoi coteşte spre dreapta şi urcă abrupt în serpentine printre bolovani până pe piciorul Pelegii. Aici coteşte stânga şi urmăreşte piciorul Pelegii cu multe lespezi acoperite cu licheni pe care marcajul cruce galbenă se distinge mai greu, până în vârful Peleaga, cel mai înalt din masiv.

Etape

Lacul Bucura - Vârful Peleaga

Descriere

Traseul 24 CG este segmentul de legătură între Lacul Bucura și Vârful Peleaga, vârful cel mai înalt din Munții Retezat, în urcare pe V. Berbecilor și piciorul Pelegii, Este un traseu scurt dar dificil, cu o ascensiune de peste 500 de m diferență de nivel, în cca. 1 - 2 h.

Marcajul Cruce Galbenă porneşte de la izvorul de lângă refugiul Salvamont Bucura şi pătrunde în căldarea de sub vârful Peleaga (Gura căldării Berbecilor), ocolește un mic lac și apoi face dreapta pentru a se avânta în urcarea abruptă, domolită de serpentine, până pe piciorul Pelegii. Ascensiunea în această zonă de grohotișuri poate fi periculoasă iarna. Străbatem apoi creasta cu mulți lespezi pictați de licheni (marcaje șterse!) până la vârf.

Izolat de celelalte vârfuri ale masivului, Vârful Peleaga, cel mai înalt din Retezat (2509 m), ne oferă prilejul de a admira o vedere panoramică a cărei frumusețe este greu de egalat. Înspre N, putem observa căldarea glaciară a Văii Rele, vastă zănoagă pe fundul căreia se află tăurile Văii Rele. De partea stângă a văii, stă de strajă Culmea Pietrele, cu Vârful Pietrele (2268 m) și dincolo de aceasta culmea Stânișoara, acoperind poalele culmii Retezatului. Totuși, piscul acesteia, Vârful Retezat (2484 m) ne apare ascuțit. Privind mai spre stânga, vârful Bucura I (2433 m) se vede de aici, teșit, iar vis-a-vis, Vârful Judele (2398 m), completează orizontul. La SV, culmea Slăveiului străjuiește semeț valea Lăpușnicului Mare alături de culmea Drăgșanului (din Retezatul Mic), iar spre SE, Vârful Custura (2457 m), completează lanțul vârfurilor ce se înșiruie înspre E până la Tulișa. Din Vf. Păpușa (al doilea din masiv - 2508 m), răsfirate ca degetele de la mână, se lasă în vale culmile Valea Rea, Galeșu, Vârfu Mare și Picioru Lăncița. La 500 de m alt sub noi, uriașa căldare glaciară a Bucurei ni se înfățișează plină de grandoare.cu întreaga salbă de lacuri glaciare, 16 la număr, o parte cuprinse de poteca tematică Circuitul Lacurilor  - traseul 20 PA.

Magistrala CG (traseul 28) continuă spre E peste Vf. Păpușa, Culmea Custura - Păpușa și Custura - Gruniu, tocmai până la Munții Tulișa (grupa Retezat -Godeanu) însoțită de traseul de creastă BR (traseul 3). La Monumentul Eroilor, CG coboară spre Uricani.

Observații

Traseu periculos iarna.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

L. Bucura - Vf. Peleaga în Hunedoara, Retezat este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră