Touristik Label - 606MN09: L. Galeş - Tăurile din V. Rea - Şaua Pelegii

Legătura Lacul Galeş - Şaua Pelegii, pe sub Porțile Închise
Traseul nr. 9 Cruce Roșie este traseul de legătură între valea Galeşului şi Valea Rea, pornind de la Lacul Galeș și trecând pe sub Porțile Închise (sector periculos), pe la Zănoagele Galeșului și Tăurile din Valea Rea. Pe parcursul iernii, traseul poate fi periculos, în funcţie de cantitatea şi calitatea zăpezii.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
2,84km
Durată
1:15-1:45h
Urcare
360m
Coborâre
50m
Vârf
2266m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

Acest traseu de legătură între valea Galeşului şi Valea Rea este frumos şi foarte util drumeţilor. Mai demult, pe aici era deviat traseul de creastă marcat cu bandă roşie, pentru a nu parcurge Porţile Închise, porţiune periculoasă. Poteca urcă de la lacul Galeş printre tufe de jnepeni, stâncării, izvoare bogate, până în şaua Zănoagele Galeşului, loc de trecere între valea Galeşului şi Valea Rea. De aici, putem admira atât lacul Galeş cu impunătorul Vârf Mare şi spectaculoasele Porţi Închise în fundal, cât şi marea de bolovani din Valea Rea, cu cele şapte lacuri ale sale. Apoi, coborâm pe lângă Lacul Mare din Valea Rea şi după întâlnirea cu traseul 5 (marcaj triunghi galben), urcăm în şaua Pelegii, aflată în creasta principală, între coloşii Peleaga şi Păpuşa.

Etape

Lacul Galeş - Şaua Zănoagele Galeşului - Tăurile din Valea Rea - Şaua Pelegii

Descriere

Traseul 9 CR face legătura între Lacul Galeș și Șaua Pelegii, pe sub Porțile Închise, vizitând Zănoagele Galeșului și Tăurile din Valea Rea. Este un traseu relativ ușor, într-o ascensiune cu aprox. 500 de m diferențe de nivel, pe parcursul a 1 - 2 h de drumeție.

Lacul Galeș se situează pe locul IV între lacurile Retezatului, după Bucura, Zănoaga și Tăul Negru, are o suprafață de 4,5 ha, o adâncime maximă de 10 m și este întreținut de un torent care coboară de la cele trei lacuri cunoscute sub numele de Zănoagele Galeșului. 

Acest traseu este unul foarte util drumeţilor, fiind folosit ca deviere de la traseul spre creastă, pentru a ocoli Porţile Închise, sector pe cât de frumos pe atât de dificil. Poteca urcă de la lacul Galeş, se desprinde din traseul TR (traseul 4), ocolește lacul și continuă printre tufe de jnepeni, stâncării și izvoare bogate, până în şaua Zănoagele Galeşului, loc de trecere între valea Galeşului şi Valea Rea. Din șa putem admira atât lacul Galeş cu vf. impunător Vârful Mare (2463 m) şi spectaculoasele Porţi Închise în fundal, cât şi marea de bolovani din Valea Rea, cu cele şapte lacuri ale sale.

După ce lăsăm în dreapta Tăurile Zănoagele Galeșului, coborâm cca. 100 m în Valea Rea, ce adăpostește 7 tăuri sălbatice, între care Lacul Mare, Lacul Mutătorii și Tăul cu Pietriș  - cele mai mari, care apar în nuanțe de roșu, din cauza oxidului de fier conținut de pietrele ce le mărginesc. În apropiere de Tăul Mare (2140 m), întâlnim marcajul TG (traseul 5) venind de la Cabana Pietrele. Îndrumați de cele două marcaje, urcăm către Șaua Pelegii (2285 m), aflată în creasta principală, între coloşii Peleaga şi Păpuşa. 

În șa întâlnim traseul de creastă BR (traseul 2) și traseul de legătură cu baza Salvamonti Bucura (traseul 24 CG) Avem din nou perspectiva frumoasă a tăurilor din Valea Rea, iar la sud, lacul Peleaga (Ghimpele), va întregi panorama. Din Șaua Pelegii se poate continua drumeția fie spre Vârful Păpușa și Porțile Închise, fie spre Vârful Peleaga și Lacul Bucura. De la lac se unde se poate aborda Circuitul Lacurilor - traseul 20 PA.

Observații

Traseul nu este omologat. Traseu accesibil iarna turiştilor cu experienţă, bine echipaţi, în funcţie de cantitatea şi calitatea zăpezii.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

L. Galeş - Tăurile din V. Rea - Şaua Pelegii în Hunedoara, Retezat este un traseu de Drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Comentariul dumneavoastră