06MN09: L. Galeş - Tăurile din V. Rea - Şaua Pelegii

Traseul nr. 9 Cruce Roșie este traseul de legătură între valea Galeşului şi Valea Rea, o deviere a traseului Triunghi Roșu spre şaua Vârful Mare, ocolind Porțile Închise, sector periculos. Este un traseu de dificultate medie, fără să pună probleme de orientare, într-o ascensiune cu aprox. 500 de m diferențe de nivel, pe parcursul a 1 - 2 h de drumeție. Pe parcursul iernii, traseul poate fi periculos, în funcţie de cantitatea şi calitatea zăpezii.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium
Distanţă
2,80km
Durată
1:00-2:00h
Urcare
430m
Coborâre
110m
Vârf
2266m

Tabs

Indicaţii de orientare

Acest traseu de legătură între valea Galeşului şi Valea Rea este frumos şi foarte util drumeţilor. Mai demult, pe aici era deviat traseul de creastă marcat cu bandă roşie, pentru a nu parcurge Porţile Închise, porţiune periculoasă. Poteca urcă de la lacul Galeş printre tufe de jnepeni, stâncării, izvoare bogate, până în şaua Zănoagele Galeşului, loc de trecere între valea Galeşului şi Valea Rea. De aici, putem admira atât lacul Galeş cu impunătorul Vârf Mare şi spectaculoasele Porţi Închise în fundal, cât şi marea de bolovani din Valea Rea, cu cele şapte lacuri ale sale. Apoi, coborâm pe lângă Lacul Mare din Valea Rea şi după întâlnirea cu traseul 5 (marcaj triunghi galben), urcăm în şaua Pelegii, aflată în creasta principală, între coloşii Peleaga şi Păpuşa.

Etape

Lacul Galeş - Şaua Zănoagele Galeşului - Tăurile din Valea Rea - Şaua Pelegii

Descriere

Traseul nr. 9 CR este un traseu relativ lesne de parcurs (poate fi dificil iarna) pornind de lângă frumosul Lac Galeșul, cu o suprafață de 4,5 ha și o adâncime maximă de 10 metri. Lacul Galeș se situează pe locul IV între lacurile Retezatului, după Bucura, Zănoaga și Tăul Negru și este întreținut de un torent care coboară de la cele trei lacuri cunoscute sub numele de Zănoagele Galeșului.

Acest traseu este unul foarte util drumeţilor, fiind folosit în trecut ca deviere de la traseul spre creastă (marcată cu Bandă Roşie), pentru a nu parcurge Porţile Închise, porţiune periculoasă. Poteca urcă de la lacul Galeş, desprins din traseul Triunghi Roșu, ocolind lacul, și continuând printre tufe de jnepeni, stâncării și izvoare bogate, până în şaua Zănoagele Galeşului, loc de trecere între valea Galeşului şi Valea Rea. Din șa vom putea admira atât lacul Galeş cu impunătorul Vârf Mare şi spectaculoasele Porţi Închise în fundal, cât şi marea de bolovani din Valea Rea, cu cele şapte lacuri ale sale.

În continuare vom lăsa în dreapta Tăurile Zănoagele Galeșului, și vom coborî cca. 100 m, în Valea Rea, ce adăpostește 7 tăuri sălbatice, între care Lacul Mare, Lacul Mutătorii și Tăul cu Pietriș fiind cele mai mari. Ele apar în nuanțe de roșu, din cauza oxidului de fier conținut de pietrele ce le mărginesc În apropiere de Tăul Mare (2140m), vom întâlni marcajul Triunghi Galben venind de la Cabana Pietrele. Îndrumați de cele două marcaje ne vom îndrepta către Șaua Pelegii (2285 m), aflată în creasta principală, între coloşii Peleaga şi Păpuşa.

Ajunși în șa, vom întâlni traseul de creastă Bandă Roșie și traseul de vizitare a Lacului Bucura (Cruce Galbenă) și ne vom bucura de perspectiva frumoasă a tăurilor din Valea Rea, iar la sud, lacul Peleaga (Ghimpele), va întregi panorama. Din Șaua Pelegii se poate continua drumeția fie pe Vârful Păpușa și Porțile Închise, fie pe Vârful Peleaga și Lacul Bucura, de unde se poate aborda Circuitul Lacurilor.

Observații

Traseul nu este omologat. Traseu accesibil iarna turiştilor cu experienţă, bine echipaţi, în funcţie de cantitatea şi calitatea zăpezii.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

L. Galeş - Tăurile din V. Rea - Şaua Pelegii în Retezat, Hunedoara este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment