06MN21: L. Gura Apei - L. Zănoaga - Crucea Trăznitului - L. Bucura

Traseul nr. 21 Cruce Albastră este traseul de legătură între Lacul Gura Apei și Lacul Bucura, traversând Culmea Zlata, apoi platoul alpin Radeș-Zlata până la Lacul Zănoaga, de unde va coborî pe partea stângă a văii Zănoaga până la confluența acesteia cu pârâul Judele, apoi urcând aprig la Crucea Trăsnitului, în Culmea Slaveiu. Urmând mijlocul culmii Slăveiului, vom ajunge într-o zonă frumoasă cu pietre, jnepeni, flori, pârâiaşe și ochiuri de apă, pe deasupra tăurilor Turcelu şi Slăveiu, iar odată ajunși în șaua La Pintenul Slăveiului, situată deasupra căldări Bucurei, ne vom bucura de perspectiva asupra celor 16 lacuri din căldare. Din șa se coboară accentuat pe lângă Lacul Ana până la Lacul Bucura. Este un traseu de dificultate medie, într-o ascensiune cu aprox. 3000 de m diferențe de nivel, într-o drumeție lungă de 10 - 11 h. Pe parcursul iernii, segmentul La Pir - Lacul Bucura poate fi periculos.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
medium
Distanţă
20,10km
Durată
10:00-11:00h
Urcare
1990m
Coborâre
1060m
Vârf
2234m

Tabs

Indicaţii de orientare

La 650 m amonte de bariera de taxare a Parcului Naţional Retezat, se desprinde din drumul de contur al Lacului Gura Apei o potecă ce urcă prin pădurea de molid, întâi în serpentine, apoi după ce panta se mai îndulceşte, urcă drept. Pădurea este mai întâi deasă, apoi rară, apoi din nou deasă. La ieşirea din pădure apar tufele de ienupăr şi jneapăn printre care ne deplasăm cu uşurinţă, poteca fiind bine întreţinută şi marcată. După întâlnirea unei stâne construite din piatră, urmează un parcurs pe un platou larg, înierbat (Platoul Radeş-Zlata) până în punctul La Pir, unde întâlnim din stânga traseul 20 (triunghi roşu). Împreună cu acesta, parcurgem o porţiune pe curbă de nivel, în care întâlnim multe izvoare, apoi dintr-o mică şa coborâm la Lacul Zănoaga, unde se află un Refugiu Salvamont şi care este unul din locurile în care este permisă camparea. De la lac, poteca urmează un parcurs frumos, lung, prin jnepeniş, care din când în când întâlneşte câte o poieniţă, un pârâiaş sau vreun zâmbru. Apoi traversează un pâlc de pădure şi iese într-o poiană mare unde a fost o stână. De aici intră în pădure şi coboară până în Valea Judele, pe care putem s-o trecem pe un buştean. Urmează un urcuş continuu o diferenţă considerabilă de nivel (cca 360 m), întâi printr-o frumoasă pădure sălbatică, apoi printr-un jnepeniş compact până în locul numit Crucea Trăznitului, unde se întâlneşte cu traseul 22 (punct galben). Împreună cu acesta parcurgem o zonă frumoasă, atât de specifică Retezatului: poieni cu pietre, jnepeni, flori, rododendroni, pârâiaşe, ochiuri de apă, trecem pe deasupra tăurilor Turcelu şi Slăveiu, iar când ieşim în culme (La Pintenul Slăveiului) se deschide o largă panoramă asupra Lacului Bucura, Vârfului Peleaga etc. Din şa, coborâm accentuat, trecem pârâul ce coboară din Lacul Ana şi după un mic urcuş împreună cu traseul 25 (punct roşu - circuitul lacurilor) ajungem la Lacul Bucura.

Etape

Lacul Gura Apei - La Pir - Lacul Zănoaga - Crucea Trăznitului - Lacul Bucura

Descriere

Traseul nr. 21 CA este un traseu mediu spre dificil, într-o ascensiune lungă de 10 - 11 h, pornind de la bariera de taxare a Parcului Naţional Retezat de la Lacul Gura Apei, urmând culmea Zlata până la Lacul Zănoaga, apoi schimbând direcția spre sud, atacând pantele culmii Slăveiului și coborând accentuat printr-o zonă stâncoasă până la Lacul Bucura.

Traseul marcat cu cruce albastră pornește din Gura Apei, în aval de bariera de taxare a Parcului Naţional Retezat și urcă prin pădurea de molid în serpentine, apoi pe lângă jnepenișurile de la stâna Zlata și continuă pe culmea Zlata. Poteca este bine întreţinută şi marcată, câștigând cu ușurință altitudine. Curând vom depăși pe la sud vârful Zlata, după care Pârgu Radeșului, iar după cca.4 ore de la Gura Ape, vom ajunge pe platoul înierbat Radeș-Zlata, în punctul La Pir, unde vom întâlni din stânga traseul 20 (triunghi roşu), ce urcă de la Gura Zlata. Împreună cu acesta vom parcurge o porţiune pe curba de nivel, întâlnind mai multe izvoare, până într-o mică şa de unde vom coborî la Lacul Zănoaga (loc de campare, Refugiu Salvamont), cel mai adânc lac glaciar din țară (29 de m adâncime!). Lacul Zănoaga este amplasat într-o zonă sălbatică frumoasă, acoperită cu lespezi și jnepeni, iar fundalul zimțuit al crestelor Stănuleț - Piatra Iorgovanului completează peisajul feeric.

De la lac, poteca urmează un parcurs frumos, lung, prin jnepeniş, în coborâre pe partea stângă a văii Zănoaga până la confluența acesteia cu pârâul Judele (pe care o traversează pe un buştean) și apoi urcă aprig, cu o diferenţă considerabilă de nivel (cca 360 m), întâi printr-o frumoasă pădure sălbatică, apoi printr-un jnepeniş compact până în locul numit Crucea Trăznitului, unde va întâlni traseu 22 (punct galben).

În continuare, cele două marcaje se mențin pe mijlocul culmii Slăveiului, evitând Vârful La Clince și traversând o zonă frumoasă cu pietre, jnepeni, flori, pârâiaşe și ochiuri de apă, pe deasupra tăurilor Turcelu şi Slăveiu, apropiindu-ne de linia crestei, în dreptul vârfului Slăveiului (2342 m). Pe tăpșanul de pe culmea Slăveiului, câțiva stâlpi de marcaj ajută în orientare pe cei ce străbat locurile pe timp de ceată. Traversând un mic platou, vom ajunge în șaua La Pintenul Slăveiului, care se situează deasupra căldări Bucurei, unde ne vom bucura de perspectiva spectaculoasă asupra celor 16 lacuri din căldare și asupra Vârfului Peleaga.

Din șa, vom coborî accentuat pe lângă un izvor, printr-o zonă stâncoasă, traversând pârâul Ana, și vom ajunge într-un final la Lacul Bucura, cel mai întins ca suprafaţă dintre lacurile glaciare ale Carpaţilor. Lacul Bucura ne va îndemna la popas, pentru a admira  piscurile Munţilor Retezat. De partea cealaltă a lacului, Vârful Peleaga (2509 m), cel mai înalt vârf din masiv, ne va tenta să-l explorăm pe poteca Bandă Roșie (traseul nr. 2), și puțin mai departe, Vârful. Păpușa. Lacul Bucura este baza de plecare a mai multor trasee spre vârfurile Retezatului, motiv pentru care aici se află și un Refugiu Salvamont. Dacă ajungeți aici, nu ezitați să parcurgeți Circuitul Lacurilor (traseul 25), într-un cadru spectaculos, la poalele vârfurilor din Retezat.

Observații

Traseu periculos iarna pe segmentul La Pir - Lacul Bucura.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit

 

L. Gura Apei - L. Zănoaga - Crucea Trăznitului - L. Bucura în Retezat, Hunedoara este un traseu de drumeţie mediu.

Etichete

0
0 voturi

Comentarii

Your Comment