Touristik Label - 406MN21: L. Gura Apei - L. Zănoaga - Crucea Trăznitului - L. Bucura

Legătura L. Gura Apei - Lacul Bucura, pe la Crucea Trăznitului
Traseul nr. 21 Cruce Albastră este traseul de legătură între Lacul Gura Apei și Lacul Bucura, într-o drumeție lungă de 10 - 11 h, traversând Culmea Zlata spre Lacul Zănoaga, apoi Culmea Slaveiu, cu perspective excelente spre “ochii albaștri” ai Retezatului. Iarna, segmentul La Pir - Lacul Bucura poate fi periculos.
0

Trail Details [ro]

Dificultate
mediu
Distanţă
20,12km
Durată
8:00-11:00h
Urcare
1990m
Coborâre
1060m
Vârf
2234m

Galerie

Tabs

Indicaţii de orientare

La 650 m amonte de bariera de taxare a Parcului Naţional Retezat, se desprinde din drumul de contur al Lacului Gura Apei o potecă ce urcă prin pădurea de molid, întâi în serpentine, apoi după ce panta se mai îndulceşte, urcă drept. Pădurea este mai întâi deasă, apoi rară, apoi din nou deasă. La ieşirea din pădure apar tufele de ienupăr şi jneapăn printre care ne deplasăm cu uşurinţă, poteca fiind bine întreţinută şi marcată. După întâlnirea unei stâne construite din piatră, urmează un parcurs pe un platou larg, înierbat (Platoul Radeş-Zlata) până în punctul La Pir, unde întâlnim din stânga traseul 20 (triunghi roşu). Împreună cu acesta, parcurgem o porţiune pe curbă de nivel, în care întâlnim multe izvoare, apoi dintr-o mică şa coborâm la Lacul Zănoaga, unde se află un Refugiu Salvamont şi care este unul din locurile în care este permisă camparea. De la lac, poteca urmează un parcurs frumos, lung, prin jnepeniş, care din când în când întâlneşte câte o poieniţă, un pârâiaş sau vreun zâmbru. Apoi traversează un pâlc de pădure şi iese într-o poiană mare unde a fost o stână. De aici intră în pădure şi coboară până în Valea Judele, pe care putem s-o trecem pe un buştean. Urmează un urcuş continuu o diferenţă considerabilă de nivel (cca 360 m), întâi printr-o frumoasă pădure sălbatică, apoi printr-un jnepeniş compact până în locul numit Crucea Trăznitului, unde se întâlneşte cu traseul 22 (punct galben). Împreună cu acesta parcurgem o zonă frumoasă, atât de specifică Retezatului: poieni cu pietre, jnepeni, flori, rododendroni, pârâiaşe, ochiuri de apă, trecem pe deasupra tăurilor Turcelu şi Slăveiu, iar când ieşim în culme (La Pintenul Slăveiului) se deschide o largă panoramă asupra Lacului Bucura, Vârfului Peleaga etc. Din şa, coborâm accentuat, trecem pârâul ce coboară din Lacul Ana şi după un mic urcuş împreună cu traseul 25 (punct roşu - circuitul lacurilor) ajungem la Lacul Bucura.

Etape

Lacul Gura Apei - La Pir - Lacul Zănoaga - Crucea Trăznitului - Lacul Bucura

Descriere

Traseul 21 CA face legătura între Lacul Gura Apei și Lacul Bucura pe un parcurs lung, dar spectaculos, cu numeroase puncte de belvedere. Este un traseu dificil, cu aprox. 3000 de m diferențe de nivel, într-o drumeție lungă de 10 - 11 h.

Traseul pornește din Gura Apei, în aval de bariera de taxare a Parcului Naţional Retezat și urcă prin pădurea de molid în serpentine, apoi pe lângă jnepenișurile de la stâna Zlata și continuă pe culmea Zlata. Poteca este bine întreţinută şi marcată, câștigând cu ușurință altitudine. Depășim pe la sud Vf. Zlata (2142 m) și după cca.4 h de la start, ajungem pe platoul înierbat Radeș - Zlata, în punctul La Pir, unde întâlnim din stânga TR (traseul 20) ce urcă de la Gura Zlata. 

Împreună cu acesta vom parcurge o porţiune pe curba de nivel, întâlnind mai multe izvoare, până într-o mică şa de unde se coboară spre Lacul Zănoaga (loc de campare, Refugiu Salvamont), cel mai adânc lac glaciar din țară (29 de m adâncime!). Lacul Zănoaga are o formă circulară și este amplasat într-o zonă sălbatică frumoasă, cu lespezi și jnepeni pitorești, într-o căldare glaciară, pe versantul sudic al muntelui Șesele, la 1997 m altitudine.

De aici, poteca urmează un parcurs frumos, lung, prin jnepeniş, în coborâre pe partea stângă a văii Zănoaga până la confluența acesteia cu pârâul Judele (pe care o traversează pe un buştean) și apoi urcă aprig, cu o diferenţă considerabilă de nivel (cca 360 m), întâi printr-o frumoasă pădure sălbatică, apoi printr-un jnepeniş compact până în locul numit Crucea Trăznitului, unde întâlnim PG (traseu 22) dinspre Lunca Berhina (legătura cu Retezatul Mic). Cele două marcaje se mențin pe mijlocul culmii Slăveiului, evitând Vârful La Clince și traversând o zonă frumoasă cu pietre, jnepeni, flori, pârâiaşe și ochiuri de apă, pe deasupra lacurilor Turcelu şi Slăveiu. Pe tăpșanul de pe culmea Slăveiului, câțiva stâlpi de marcaj ajută în orientare pe cei ce străbat locurile pe timp de ceață. Traversăm apoi un mic platou și ajungem în șaua La Pintenul Slăveiului, în dreptul vârfului Slăveiului (2342 m), șa care se situează deasupra căldări Bucurei. Ne putem bucura de perspectiva spectaculoasă asupra lacurilor din căldare și asupra Vârfului Peleaga. Spre N, observăm alți doi coloși ai Retezatului, Vf. Bucura I și Vf. Retezat.

Din șa se coboară accentuat pe lângă un izvor, printr-o zonă stâncoasă, traversând pârâull Ana, pentru a ajunge într-un final la baza de campare Lacul Bucura, cel mai întins ca suprafaţă dintre lacurile glaciare ale Carpaţilor. Lacul Bucura ne va îndemna la popas, pentru a admira  piscurile Munţilor Retezat. Lacul Bucura, cel mai întins ca suprafaţă dintre lacurile glaciare ale Carpaţilor, ne îndeamnă la popas, pentru a admira piscurile Munţilor Retezat. De partea cealaltă a lacului, Vârful Peleaga (2509 m), cel mai înalt vârf din masiv, ne va tenta să-l explorăm pe poteca BR (traseul 2). Nu ezitați să parcurgeți și PR - circuitul "lacurilor înșirate" (traseul 25), într-un cadru spectaculos, la poalele vârfurilor din Retezat.

Observații

Traseu periculos iarna pe segmentul La Pir - Lacul Bucura.

Vreme

Cele mai bune sezoane

Ianuarie
Februarie
Martie
Aprilie
Mai
Iunie
Iulie
August
Septembrie
Octombrie
Noiembrie
Decembrie

Persoane care au contribuit si comentat

 

L. Gura Apei - L. Zănoaga - Crucea Trăznitului - L. Bucura în Hunedoara, Retezat este un traseu de Drumeţie mediu.
0
0 voturi

Comentarii

imaginea utilizatorului GINAMARTA

Frumos. astept cu nerabdare sa-l parcurg.

Completed Checkbox: 
imaginea utilizatorului GINAMARTA

Foarte buna aplicatia.

Traseu încheiat la data de: 
Vineri, Iulie 24, 2020
Completed Checkbox: 

Comentariul dumneavoastră